Çeçen Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov kimdir?

Aile üyelerini ülkenin önemli pozisyonlarına getirmesi nedeniyle gündem olan Çeçen Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2024 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2024 11:29
Kaynak: HABER MERKEZİ
Çeçen Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov kimdir?

Resmi adı Çeçen Cumhuriyeti olan ve pek çok insan tarafından Çeçenistan olarak bilinen Rusya Federasyonu federal bölgesi, Ramazan Kadirov liderliğinde yönetiliyor. Yönetim şekliyle ilgili pek çok eleştiri alan Ramazan Kadirov kimdir? Ramazan Kadirov hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Ramazan Kadirov kimdir?

Ramazan Ahmetoviç Kadirov, 5 Ekim 1976 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Çeçen-İnguşya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti Grozni'nin güneydoğusundaki Tsentoroi Kasabası’nda dünyaya geldi. Ahmet ve Ayman Kadirov çiftinin ikinci oğlu ve en küçük çocuğudur. Zelimkhan adında bir ağabeyi ve Zargan ile Zulay adlarında iki ablası vardır. Babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında Rusya'ya bağlılığını bildirdi.

Ahmet Kadirov’u kim öldürdü?

Ahmet Kadirov, 9 Mayıs 2004 tarihinde Grozni'deki II. Dünya Savaşı Zafer Günü kutlamaları sırasında Çeçen radikal cihatçılar tarafından düzenlenen bir bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Ramazan Kadirov, henüz yasal yaş sınırını geçmediği için göreve gelmeden önce Başkanlığı Alu Alhanov üstlendi. 2011 yılında 30 yaşını doldurduktan kısa bir süre sonra devlet başkanlığını devraldı.

Ramazan Kadirov yönetimi neden eleştiriliyor?

Kadirov'un yönetimi, baskıcı ve despotik olarak eleştirilmektedir. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kadirov'un gözetimi altındaki insanlara karşı işlenen insan hakları ihlalleri konusunda defalarca eleştirilerde bulunuldu, ancak Kadirov bu suçlamaları reddetti. Ramazan Kadirov, kadınların kamusal hayattaki rollerini kısıtlama ve LGBT bireylerini dışlayıcı politikalar izledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Kadirov'un rol aldığı iddia edilmiştir. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Kremlin'in Kadirov'un Ukrayna'da bulunup bulunmadığı hakkında bilgisi olmadığını belirtti. Kadirov, sık sık silahlarla ve askeri kıyafetlerle pozlar vererek maço bir imaj sergiledi ve büyük servetine işaret etti. Ayrıca Ahmat adında bir futbol takımının başkanlığını da yapan Ramazan Kadirov’un iddia edilen 30 bin kişilik kişisel ordusu, Rusya Federasyonu içinde tartışmalı bir konuma sahiptir.

Ramazan Kadirov evli mi?

Ramazan Kadirov, evli ve sekiz çocuk babasıdır.

Ramazan Kadirov kaç yaşında?

1976 yılında dünyaya gelen Ramazan Kadirov, 47 yaşındadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.