CHP’li eski vekile siyaset yasağı davası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı CHP’li eski milletvekili Tacettin Bayır’a, Kılıçdaroğlu’nun 2018 yılında paylaştığı bir tweetini retweetlediği için siyaset yasağı davası açıtı

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 12:49
Kaynak: HABER MERKEZİ
CHP’li eski vekile siyaset yasağı davası

KEMAL ÖZKURT / Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Cumhuriyet Halk Partisi geçmiş dönem Milletvekili Tacettin Bayır’a CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun attığı bir tweeti retweetlediği için dava açtı.

Tweette 2018 yılında düzenlenen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezuniyet Töreni'nde öğrenciler, bazı hayvanların baş kısmına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın montajlı resmi ve üzerine ''Tayyipler Alemi'' yazılı görseli kullanmış ve göz altına alınmıştı. Kılıçdaroğlu, bu görseli paylaşarak, “Eleştiriye ve mizaha tahammül edeceksin, etmelisin! Hapse atarak eleştirinin ve mizahın önüne geçemezsin” ifadelerini kullanmış, partisine mensup milletvekillerinden de paylaşmalarını istemiş. Dönemin milletvekili Tacettin Bayır’da bu paylaşımı retweet etmek suretiyle paylaştı. Paylaşımın ardından ise kendisi de dahil olmak üzere 60 milletvekili için yargılama kararı çıkarken, son alınan bilgiye göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bayır’a siyaset yasağı getirilmesi için dava açtığı yönünde. Açılan bu davaya tepki gösteren Bayır, “Olay beş yıl önce oldu. Karikatürü çizen ODTÜ’lü genç beraat etti ama paylaşan 60 vekil yargılanıyor. Dokunulmazlığımız kalktığı için devreye sokup bizim siyaset yasağı alıp evimize dönmemizi bekliyor. Oysa biz bu yola baş koyduk 41 yıldır siyasette barız ülkemize sevdalıyız birileri gibi yurt dışına kaçmıyor kalıp mücadeleye devam ediyoruz” diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddia makamı ise şu şekilde;

Suç tarihinde 27. Dönem Milletvekili olan ve hakkında usulüne uygun kovuşturma izni alınan sanık Tacettin BAYIR'ın yapılıp bitirilen yargılaması sonucunda; Sanığın suç tarihinde, twitter isimli sosyal medya hesabından herkesin görebileceği şekilde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına yönelik onur, şeref ve saygınlığına saldırı içeren, Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin, üniversitenin mezuniyet töreni geçişi sırasında taşıdıkları iddianameye konu edilen bazı hayvanların baş kısmına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın montajlı resmi ve üzerinde "Tayyipler Alemi" yazılı görseli "@kilicdarogluk" kullanıcı isimli twitter hesabından "Eleştiri ve mizaha tahammül edeceksin, etmelisin! hapse atarak eleştirinin ve mizahın önüne geçemezsin" yorumu ile paylaşarak, TCK 299/1 maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanına Hakaret suçunu işlediği, paylaşımların belirsiz sayıda kişinin görebileceği şekilde sosyal medya hesabı üzerinden yapılması nedeniyle aleniyet unsurunun da gerçekleştiği sonuç ve kanaatine varılmış olup, Sanığın eylemine uyan T.C.K.'nun 299/1-2, 53. maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına talep ve mütaala olunur dedi.

Duruşma sanığın savunma hazırlaması ve gerekli incelemelerin tamamlanması için 21 Kasım’a ertelendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.