İYİ Partili Kırkpınar: Çeteleşme ve gangster akımı ciddi boyutlarda

TBMM oturumunda konuşan Hüsmen Kırkpınar, gençler arasında artan suç eğilimine dikkat çekerek, ekonomik koşulların ve aile bağlarındaki zayıflığın gençleri suça ittiğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 11:26
Muhabir: BERKAY ERDEN
İYİ Partili Kırkpınar: Çeteleşme ve gangster akımı ciddi boyutlarda

Saadet Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu 18 yaş altındaki gençlerde suç faaliyetlerinin artmasına ilişkin verdiği araştırma önergesine İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar’dan destek geldi. Saadet Partisi’nin verdiği araştırma önergesine desteğini açıklayan Kırkpınar, Adalet Bakanlığı’nın paylaştığı verileri genel kurula aktararak; 18 yaş altı gençlerde artan suça karışma eğiliminin büyüklüğüne dikkat çekti.

Düşük gelir suç sarmalına çekiyor

Aile bağında sorun olan gençlerin, düşük gelirli ailelerinin çocuklarının suça daha kolay karıştıklarını söyleyen Kırkpınar, sosyal medya ve internet kullanımına da dikkat çekti. Konuşmasında çocukların Adalet Bakanlığı’ndaki suç kaydı sayılarını da paylaşan Kırkpınar, “Son dönemlerde 18 yaş altındaki gençlerimizin suç işleme eğilimlerinin artması elbette ki hepimizi endişelendirmektedir. Bu durum, organize suç örgütlerine katılım da dâhil olmak üzere geleceğimizi tehdit eden çok ciddi bir boyut kazanmıştır. Çocuklarımızın suça sürüklenme sebepleri araştırıldığında aile bağlarının zayıflaması, eğitimdeki yetersizlikler, sosyal medyanın ve internetin kontrolsüz kullanımının etkileri, ekonomik eşitsizlikler ve sosyal adaletsizlikler gibi faktörler gençlerimizi suç işleyici duruma iten sebeplerdir. Özellikle düşük gelirli ve dezavantajlı bölgelerde yaşayan gençlerimizin bu suç sarmalına daha kolay çekildiğini görmekteyiz. Adalet Bakanlığının istatistiklerine göre, ceza mahkeme türüne göre dosya sayıları, çocuk ağır cezada 10 bin 595; çocuk cezada 78 bin 952'dir. Yine, 2023 yılına ait ceza mahkemelerine yıl içinde açılan dosyalardaki sanıkların cinsiyet, yaş ve uyruğuna göre dağılımlarına baktığımızda ise çocuk ağır cezada 10 bin 630 ve çocuk cezada 85 bin 395 suçlu kaydı vardır. Bunların sayıca en fazlasını da 15 ve 17 yaş grubundaki erkek çocukları oluşturmaktadır. Yine, 789'u çocuk ağır cezada ve 5 bin 815 kişi ise çocuk cezada olmak üzere yabancı uyruklu suçlu çocuk kaydı vardır” şeklinde konuştu.

Husumeti olan çocukları kullanıyor

Genel Kurul’a hitaben yaptığı konuşmada bazı kişilerin kendi kötü amaçları için çocukları kullandığına dikkat çeken Kırkpınar, çocukların ufak ücretler ile kandırılarak suç işlemeye teşvik edildiğini dile getirdi. Çeteleşmenin artmasına da değinen Kırkpınar, “Değerli milletvekilleri, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, babası hapiste olan 10 yaşındaki bir çocuk birçok silahlı fotoğraf paylaşıyor, binlerce insan da bunu beğeniyor, trafiğe açık alanda araç kullanıyor. Bunlar kendini ifşa edenler, bizlerin bilmediği daha binlerce çocuk var. Bu çocukların sayıları ise her geçen gün artıyor. Her şeyin pahalı olduğu ülkemizde tek ucuz olan şey, maalesef, insanlarımızın canı. Sizinle husumeti olan birinin çok komik ücretlere sizi bu çocuklara öldürtmesi işten bile değil, ölmezseniz cezai karşılığı da neredeyse yok. Şeyda Yılmaz'ı şehit eden Yunus Emre Geçti'nin ‘Piton 822’ isimli çeteye üye olduğu iddia edildi. 19 yaşında, yirmi altı suç kaydı olmasına rağmen dışarıda olması bizlere çeteleşme ve gangster akımının çok ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor” dedi.

Saadet Partisi’nin önerisine destek

Gençler arasında hızla yayılan bu sorunların çözümünün herkesin sorumluluğunda olduğunu söyleyen Kırkpınar, Saadet Partisi’nin önerisine İYİ Parti olarak destek verdiklerini açıkladığı konuşmasını şu sözler ile bitirdi: “Değerli milletvekilleri, gençlerimizi suçtan uzak tutacak bir sosyal destek mekanizmasının yetersizliği de büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Gençlerimize gerekli psikolojik, sosyal ve ekonomik desteği sağlamak, onları suçtan uzak tutacak eğitim ve istihdam olanaklarını artırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Son olarak, devletin ve ilgili kurumların organize suçlarla mücadelesini daha da güçlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün burada attığımız, atacağımız her adım, vereceğimiz her karar gençlerimizin ve ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu düşüncelerle, Saadet Partisinin vermiş olduğu grup önerisini desteklediğimizi belirtiyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.