TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM Genel Kurulunda sığınmacı tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, sığınmacı politikaları ve Suriye konusundaki tartışmalar yine gündeme damgasını vurdu. CHP'nin yanlış Suriye ve sığınmacı politikalarının Türkiye’de neden olduğu toplumsal sorunların araştırılmasına ilişkin verdiği önerge, milletvekilleri arasında hararetli tartışmalara yol açtı

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 23:37
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 23:37
Kaynak: İHA
TBMM Genel Kurulunda sığınmacı tartışması

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, yanlış Suriye politikasının, yanlış Orta Doğu politikasının Türkiye’nin gündemine getirdiği ağır sorunlarla, toplumsal sorunlarla karşı karşıya bulunduklarını belirterek, "Bir de böyle bir ortamda bugün Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamayla karşılaştık. Dışişleri Bakanlığımızın mensuplarının, Türk Dışişleri camiasının üyelerinin bu açıklamayı, böyle bir metni yazabileceğini kesinlikle düşünmüyorum; Sayın Bakanın ve tabii, belki kendisinin Bakanlığa getirdiği arkadaşlarının kaleminden çıkmış bir metin olabilir. Şöyle deniyor metinde: ‘Tüm bu gerçekleri görmezden gelerek, salt siyasi rant amacıyla mesnetsiz ithamlarda bulunan kesimlerin, bölgemize nüfuz etmeye çalışan egemen güçlerin vekilleri hâline geldikleri de gözden kaçırılmamalıdır’. Bu ‘egemen güçlerin vekilleri’ ifadesinin üzerine gerçekten gitmek lazım. Burada, Genel Kurulda, sizlerin huzurunda birkaç soru sormak istiyorum: Acaba bu metinde ‘egemen güçlerin vekilleri’ şeklinde tanımlananlar yabancı devletlerin verdiği akılla adına ‘eğit donat’ faaliyetleri denen programlarla iç savaşa katılan insanları hazırlayanlar mıdır, yoksa ‘Komşudaki çatışmayı derinleştirmeyelim’ diye uyarıda bulunanlar mıdır egemen güçlerin vekilleri? ‘Esad’la görüşün’ çağrılarına hakaretlerle karşılık verenler midir egemen güçlerin vekilleri, yoksa heyetler oluşturan, Suriye'ye gönderen, Şam’a gönderen, Esad’la görüşerek siyasi çözüme katkıda bulunmak isteyenler midir egemen güçlerin vekilleri” ifadelerini kullandı.

SAADET PARTİSİ'NDEN GÜVENLİK MESELESİ VURGUSU

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, Suriye meselesinin Türkiye'nin en büyük güvenlik sorunu olduğunu belirterek, 3,5 milyon sığınmacının bulunduğunu ve bu durumun Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ilişkilerini de etkilediğini söyledi. İdlib'deki silahlı grupların Türkiye’ye yönelik tehdit oluşturduğunu belirten Kaya, insani ve hukuki çözümlerin önemine vurgu yaptı.

İYİ PARTİ'DEN KÜLTÜREL FARKLILIK UYARISI

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, Kayseri’de yaşanan olaylara dikkat çekerek, sığınmacıların Türk halkıyla kardeşlik bağı olmadığını söyledi. Özdemir, "Sığınmacı konusu dindarlık, ensar, muhacir söylemleriyle geçiştirilemez" diyerek, farklı kültürlerin varlığına vurgu yaptı ve sığınmacıların geri gönderilmesi gerektiğini savundu.

DEM PARTİ'DEN İNSAN HAKLARI VUGUSU

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "gönderilsin" demekle sorunun çözülemeyeceğini belirterek, Kayseri’de yaşanan olayların insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. "Biz insan hakları savunucuları Kürt, Türk, Müslüman, Hristiyan ayırt etmeyiz; insanın hakkını öne çıkarırız" dedi.

AK PARTİ SIĞINMACI POLİTİKASINI SAVUNDU

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, sığınmacı konusunun siyasi rant konusu haline getirildiğini belirterek, nefret söyleminin Türkiye’ye zarar verdiğini söyledi. Uslu, "Bizim sığınmacılarla ilgili politikamız nettir, göç politikamız nettir" diyerek, sığınmacıların gönüllü geri dönüş süreçlerinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.