TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de bu bakkala girenler geçmişe gidiyor

İzmir'in Menemen ilçesinde adını, içinde bulunduğu ve 600 yıl önce türbeye imarethane olarak yapılan kubbeli yapıdan alan ‘Kubbeli Bakkal', 1 asırdır bulunduğu yerde hizmet vermeye devam ediyor.

Türbenin yanında bulunan, kapı ve çerçeveleri ahşap ile çevrili olan yapı ve ilk olarak Ermeni bir eczacı tarafından kullanılan bina, sonrasında aş evi ve şekerci olarak işletildi.  Ardından Hüseyin Ayla tarafından satın alınan yer, 100 yıldır bakkal olarak hizmet veriyor. Kubbeli Bakkal bugünlerde, Ayla ailesinin 3. kuşak temsilcisi 67 yaşındaki Ali Haydar Ayla tarafından işletiliyor.

TERAZİSİ BİLE VAR

Dükkanın yapısı dışında içerisinde kullanılan bazı malzemeler de antika değerinde. Dükkanda, 1871 yılında üretilen makas hala kullanılırken, müşterilerin satın aldığı ürünler ise tıpkı eskiden olduğu gibi, terazi ile tartılarak satılıyor. Günümüzde üretimden kalkan ürünler ve reklamlar da hem raflarda hem de duvarlarda yer alıyor.

MÜŞTERİLER SEVİYOR

Endüstri Mühendisi olmasına rağmen evin tek oğlu olduğu için babası yaşlandıktan sonra dükkanı işletmeye başlayan Ali Haydar Ayla, “Dedem, dükkanı bin 750 sarı liraya aldığını söylerdi. Buradaki nostaljik ortamı korumaya çalıştık. Müşterilerimiz bu dükkanı böyle sevdiklerini söylediler. Bir yenilik yapmış olsaydım, sıradan bir marketten farkım kalmazdı” dedi.

MÜZE GİBİ GEZİYORLAR

Müşterilerin bakkalda kendi çocukluklarını hatırladıklarını ve torunlarına da bakkalı gösterdiklerini anlatan Ayla, kendisinden sonra bu dükkanı sürdürecek birisinin de olmadığını söyledi.

Müşterinin talebine göre ürün getirdiğini de anlatan Ali Haydar Ayla, “Bende o ürün yoksa bile not alır ve o ürünü getirtirim. O ihtiyaç devam ettiği sürece, artık marketin bir çeşidi olmuş olur. Daha önceden urgan çeşitlerimiz vardı. Artık talep ve urgan yapan usta olmayınca bu ürünümüzün satışını yapamıyoruz. Ayakkabı tamirat levhası satılıyordu. Onlara da talep kalkınca o ürünü de kaldırdık. Malı değiştiriyorum ama rafı değiştirmiyorum. İşimi severek yapıyorum” ifadelerine yer verdi.

MÜŞTERİLER MEMNUN

Tarihi bakkaldan alışveriş yaptıklarını belirten 80 yaşındaki müşteri Ali Yeşilçimen ise şunları söyledi: “Türkiye'de eşi yok. Başka marketlerde bizim ihtiyacımıza göre eski ürünler yok ama burada her şey var. Biz de eski insan olduğumuz için buradan alışveriş yapıyoruz.”

Bir diğer müşteri 76 yaşındaki Günay Şengönül de, “Doğduğumdan beri bu bakkal var. Bu civarda herkes bu bakkalı biliyor. Burada bir sürü ürün var ve hepsi eski yapıda. Benim çocukluğumda da bakkallar böyleydi şimdi de o yapı bozulmamış” dedi.

Oluşturulma Tarihi: 5 Ekim 2024, Cumartesi 10:34
Güncellenme Tarihi: 5 Ekim 2024, Cumartesi 10:48
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
DİĞER İÇERİKLER
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.