TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Selçuk ta JES'e geçit yok: Temsilciler bilgilendirme yapamadan ayrıldı

SEMİ TEKTAŞ / İzmir Selçuk'ta 3 köye yapılması planlanan 9 sondaj köylülerin eylemlerine takıldı. Şirket temsilcileri alana alınmazken bakanlık temsilcileri ise bilgilendirme yapılmasına izin verilmedi. 

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Çamlık, Havutçulu ve Gökçealan Köylerinde yapılmak istenen Jeotermal Kaynak Arama amacıyla 9 adet sondaj gemisinin tarım arazilerine, çevreye vereceği talana tepki göstermek ve hayır demek için yüzlerce vatandaş Havutçulu Köyü’nde bir araya geldi. ‘JES’E HAYIR’ sloganıyla toplanan köylülere CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İl Ana Kademe Yöneticileri, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, CHP İzmir eski Milletvekili Musa Çam, STK’lar ve çok sayıda vatandaş destek verdi. Köyde ayrıca JES’ler yapılmaması için imza kampanyası da başlatıldı.

9 sondaj arama projesi hakkında bilgilendirme yapmaya gelen şirket yetkilileri alana alınmazken ilgili bakanlık temsilcileri de alana alındı. Bilgilendirme yapılmalarına izin verilmezken sondajın çevreye ve insan sağlığına olan olumsuz etkileri üzerine hazırlanan itiraz metnini 3 köy muhtarı ve 3 Belediye Başkanı imzalayarak bakanlık temsilcilerine iade etti. Ayrıca toplanan 83 sayfa imzada temsilcileri verildi.

PLANSIZ ENERJİYE İHTİYACIMIZ YOK

Eylemde konuşan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel,  “Yaşam hakkımızdan uzak durun diyoruz herkese. Bundan yaklaşık 5-6 yıl önce aynı firma Havutçulu’da ve Naifli’de yeni kuyular açmak istedi. O zaman da gelmiş ve direnişimizi sergilemiş ve davamızı açmıştık. Açılan davada ÇED gereklidir kararı verildi. İlk girişimleri ortadan kaldırıldı. Açılan ikinci davada nasıl olduysa ÇED raporu olumluyken İzmir İdare Mahkemesi tarafından ÇED’in uygun olmadığı ve bu toprakların üzerine kurulmayacağı mahkeme üzerinde kesinleşti. Anlaşılan o ki sermaye JES yapılarının yanında ama biz kamudan yanayız. Bunu herkes bilsin. Enerjiye ihtiyacımız var ancak bu kadar plansız enerjiye ihtiyacımız yok. Bizim incire ihtiyacımız var. Bizim üzüme ihtiyacımız var. Bizim geleceğe, temiz suya, temiz havaya ve sağlıklı geleceğe ihtiyacımız var. Biraz sonra bilgilendirme yapmak isteyecek. Yaptıracak mısınız o bilgilendirmeyi? İfadelerini kullandı.

YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Mücadelenizin yanında olmak için buradayız. Dağlarından bal ovalarından yağ akan bu coğrafyadan bu topraktan ne istiyorlar? Bunların tek bildikleri rant, rant! İstiyorlar ki her yer beton olsun ama köylü de istiyor ki incirini toplasın, zeytinini diksin. Bunlara kalırsa açız. Vatandan yana olmayan, topraktan yana olan sudan yana olan Selçuk Belediye başkanımız ile gurur duyuyorum. Bu mücadelede asla yalnız yürümeyeceksiniz, eylemlerinizi sürdüğü sürece yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi.

İNSANLARIMIZ AÇ KALIR

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Güner, “Aydın halkı bilinçlidir, doğal enerjiyi tabi ki ister ama önce suyunu, toprağını korumak ister. Onlar yüzyıllardır bu toprakları kazıyorlar, işliyorlar. İncirini, pamuğunu alıyorlar. Eğer enerji adı altında kazarsanız bizim insanlarımız aç kalır, insan hayatı devam ettirilemez. Yıllardır bu insanlar bu mücadeleyi veriyor. Yüzümüzdeki acıyı anlamak bu kadar mı zor? Bu toplantılardan önce buraya gelip bir köylüyle sohbet ediyor musunuz? Hayır. Varsa yok para! Bu halkın geleceğine, taşına toprağına rağmen kimsenin haksız para kazanmasına izin vermeyiz. Aydın halkı aydındır, doğal enerjiye kimsenin bir itirazı yok. Ama bu halkın geleceğini tehlikeye atan bir sisteme asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

4 DEFADIR İŞGAL ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirli, “Öncelikle ben Germencik Belediye başkanıyım ama burada sizinle Çevre Derneği üyesi olarak karşınızdayım. Buraya katıldığınız mücadelemize destek verdiğiniz için teşekkür ederim. 4 defadır burayı işgal etmeye çalışıyorlar, mücadelemizle ne öncekilere izin verdik ne de bundan sonrakilere vereceğiz. Burada olmanız bize çok büyük güç veriyor. En azından bundan sonraki süreçte daha çok olacağız daha çok mücadele edeceğiz. Biz belediye başkanları olarak yanınızdayız ve yanınız da olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Oluşturulma Tarihi: 15 Ekim 2024, Salı 12:25
Güncellenme Tarihi: 15 Ekim 2024, Salı 13:05
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
DİĞER İÇERİKLER
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.