2024 Kuyruklu yıldız ne zaman geçecek? Kuyruklu yıldız Türkiye'den görülecek mi?

Türkiye Uzay Ajansı, son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızına dair bir açıklama yaptı. Gökyüzü olaylarını ilgiyle izleyenler, kuyruklu yıldızın geçiş tarihiyle ilgili bilgileri merak ediyor. Peki, kuyruklu yıldız Türkiye'den ne zaman görülecek? İşte bu gökyüzü olayıyla ilgili ayrıntılar...

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 13:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
2024 Kuyruklu yıldız ne zaman geçecek? Kuyruklu yıldız Türkiye'den görülecek mi?

Yüzyılın kuyruklu yıldızı olarak adlandırılan Tsuchinshan-ATLAS (Kuyruklu Yıldız A3), Dünya’dan en son 80.000 yıl önce gözlemlenmişti. Türkiye Uzay Ajansı, son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı hakkında bir açıklama yaptı. Kuyruklu yıldızın geçiş tarihi ekim ayında dikkatleri üzerine çekti. "Kuyruklu yıldız ne zaman geçecek?" sorusu merakla araştırılıyor. Bilim insanlarının yakından izlediği ve gökyüzü tutkunlarının heyecanla beklediği bu kuyruklu yıldız Türkiye'den görülecek mi? Sorusu gündemde yerini aldı. Peki, 2024 kuyruklu yıldız ne zaman geçecek? İşte detaylar…

2024 kuyruklu yıldız ne zaman geçecek

2024 KUYRUKLU YILDIZ NE ZAMAN GEÇECEK?

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak tanımlanan "C/2023 A3" (Tsuchinshan-ATLAS) için 11-12 Ekim tarihlerinde gözlemlenebileceğini duyurdu.

Son 13 yılda en parlak kuyruklu yıldız olan Tsuchinshan-ATLAS, 11-12 Ekim tarihlerinde gökyüzünde etkileyici bir görüntü sunacağı ifade edilirken, şu açıklamalarda bulundu:

2024 kuyruklu yıldız ne zaman geçecek

"Tsuchinshan-ATLAS 2 Ekim'de 0,4 kadir parlaklığa ulaştı ve 2020 yazındaki ünlü C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını bile geride bıraktı. Üstelik daha zirve parlaklığına bile gelmedi. 11 Ekim'den itibaren, bu harika kuyruklu yıldız Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle görülebilecek. Ne kadar parlak olacağını o gün deneyimleyeceğiz. 12 Ekim civarında, dünyaya 0,47 AB mesafeyle en yakın geçişini yapacak ve gözle görülebilecek en yüksek parlaklığa ulaşacak. Yıldız, sadece parlaklığıyla değil, 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğuyla da dikkati çekiyor. Bu uzunluk, dolunayın çapının yaklaşık 42 katına denk geliyor. Güneş'e çok yakın geçen bu kuyruklu yıldız, ısınarak toz ve buzdan oluşan etkileyici kuyruğunu oluşturdu. Tarihteki en etkileyici kuyruklu yıldızlardan biri olmaya aday."

2024 kuyruklu yıldız ne zaman geçecek

KUYRUKLU YILDIZ TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

9 Ocak 2023'te Çin'deki Mor Dağ Gözlemevi'nde keşfedilen kuyruklu yıldız, 22 Şubat 2023 tarihinde ATLAS Güney Afrika tarafından bağımsız bir şekilde tespit edilmiştir ve Oort bulutundan geliyor. 27 Eylül 2024'te günberi noktasını geçerek çıplak gözle görülebilir hale geldi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.