[title]|İlkses Gazetesi

Dış gebeliğe dair bilinmesi gerekenler… Dış gebelik nedir?

Görülme olasılığı 50 gebelikte bir olan dış gebeliğe dair merak edilenleri sizler için derledik. Dış gebelik nedir, dış gebelik belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2023 13:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dış gebeliğe dair bilinmesi gerekenler… Dış gebelik nedir?

Hamilelik sürecinin olması gerektiği gibi ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için birtakım adımların sırasıyla izlenmesi gerekir. Bunlardan en önemlisi döllenmiş yumurtanın olması gerektiği gibi, rahim içerisine tutunuyor olmasıdır. Sağlıklı bir gebelik, yumurtanın rahim içerisine tutunmasıyla başlar. Yumurtanın rahim dışında bir yere tutunması, dış gebeliği oluşturur. İşte dış gebeliğe ilişkin detaylar…

DIŞ GEBELİK NEDİR?

Dış gebelik diğer adıyla ektopik gebelik, embriyo denilen döllenmiş yumurtanın rahmin dışına tutunmasıyla meydana gelir. Dış gebelik, anne sağlığını tehdit ettiğinden dolayı teşhis edildikten sonra en kısa sürede sonlandırılması gereklidir. Dış gebelik fark edildikten sonra en kısa sürede sonlandırılmadığı takdirde, annenin üreme yetisini ve hatta hayatını kaybetmesiyle sonuçlanacak olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle erken teşhis dış gebelikte oldukça önemlidir.

DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dış gebelik ile normal gebelik arasında benzer belirtiler görülüyor olmasına rağmen bazı tipik belirtiler dış gebeliğe direkt işaret eder. Dış gebeliğin en yaygın belirtilerine örnek olarak aşağıda listelediklerimizi örnek verebiliriz:

Vajinal lekelenme ve kanamalar

Bıçak saplanması benzeri keskin ağrılar

Sindirim sisteminin çalışma düzeninde bozukluklar

Karnın tek bir tarafında meydana gelen şiddetli ağrı

Rektal basınç

Baş dönmesi ve bayılma

Kilo kaybı

DIŞ GEBELİK NEDEN OLUŞUR?

Dış gebelik, aktif cinsel yaşantısı olan tüm kadınların risk altında olduğu bir sağlık durumu olup, dış gebeliğin çeşitli nedenleri bulunur. Gebelik yaşının 35 ve üzerinde olması, geçmişte pelvik ve abdominal cerrahi operasyonlar geçirmiş olmak, birden fazla kürtaj geçirmiş olmak, yumurtalıklar ve tüpler gibi üst üreme organlarına ilişkin enfeksiyonlar geçirmiş olmak, daha önceden dış gebelik geçirmiş olmak, doğum kontrol yöntemi olarak tüp ligasyonu veya rahim içi araç (RIA) uygulamasına rağmen gebe kalmak, doğurganlık artırıcı ilaç ve tedaviler ile desteklenerek oluşmuş gebelikler, önceki enfeksiyonlardan kalma skar (yara) dokularının varlığı, doğumsal veya sonradan gelişen üreme organlarının yapısal bozuklukları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve sigara kullanımı gibi etkenler dış gebelik riskini artırır.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:Çikolata kisti hamileliğe engel mi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.