TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın en derin yeri Mariana Çukuru nerede? Mariana Çukuru kaç metre?

Mariana çukuru, dünyanın en derin noktası olarak bilinir ve bu konudaki bilgiler oldukça merak uyandırıyor. Birçok kullanıcı, arama motorlarında Mariana çukuruyla ilgili detaylı araştırmalar yapıyor. Mariana Çukuru nerede? Mariana Çukuru kaç metre? Mariana çukuru dibinde neler bulunuyor?

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 16:30
Kaynak: HABER MERKEZİ
Dünyanın en derin yeri Mariana Çukuru nerede? Mariana Çukuru kaç metre?

Mariana çukuru, dünya üzerindeki en derin nokta olarak bilinir ve bu konudaki bilgiler pek çok kişiyi meraklandırıyor. Kullanıcılar, Mariana çukuruyla ilgili detaylı araştırmalar yapmak için arama motorlarını kullanıyor. Mariana Çukuru nerede? Mariana Çukuru kaç metre? Mariana çukuru dibinde neler bulunuyor?

mariana çukuru

MARİANA ÇUKURU NEREDE?

Mariana Çukuru, dünyanın en derin noktası olarak bilinir ve Büyük Okyanus'ta Guam Adası'nın güneybatısında konumlanmıştır. Japonya ve Endonezya'nın yaklaşık eşit uzaklığındadır.

Deniz tabanında oluşan derin çukurlar, genellikle okyanusal nitelikteki iki plakanın çarpıştığı sınırlarda meydana gelir. Mariana Çukuru da, Pasifik Plakası ile Mariana Plakası'nın etkileşimi sonucunda oluşan bir çukurdur ve bu iki plaka sınırında bulunur.

Bir kilogram kütleli metalin su içinde tabana ulaşması, genellikle yaklaşık 1 saat kadar sürer. Ancak, suyun yoğunluğu ve metalin özkütlesi gibi faktörler de hesaba katıldığında, bu süre değişebilir. Dip noktasındaki basınç, yeryüzündeki basınca kıyasla yaklaşık 1000 kat daha yüksektir.

mariana çukuru

MARİANA ÇUKURU KAÇ METRE?

Son ölçümlere göre Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), en derin noktasında yaklaşık 10.994 metreye ulaşmaktadır. Bu çukurun uzunluğu 2.542 kilometre, genişliği ise 69 kilometredir.

MARİANA ÇUKURU DİBİNDE NELER BULUNUYOR?

Mariana Çukuru'nda, aşırı basınçlı ve soğuk ortamda varlığını sürdürebilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türüne dair hayat belirtilerine rastlanmaktadır. Yapılan araştırmalar, bu bölgedeki yaşamın ana dayanağını, 300 dereceye varan volkanik püskürmeler ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerin oluşturduğunu göstermiştir.

mariana çukuru

MARİANA ÇUKURUNA İLK KİM İNDİ?

23 Ocak 1960'ta, İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ve Amerika Birleşik Devletleri Donanması'ndan Teğmen Donald Walsh, Trieste Batiskapı kullanarak Mariana Çukuru'na inmeyi başaran ilk insanlar olmuştur. İlk inişte 11.521 metre (37,799 feet) derinliğe ulaşıldığı düşünülmüş, ancak 1995'te yapılan ölçümlerle doğru derinliğin 10.916 metre (35,814 feet) olduğu belirlenmiştir. Derin noktaya iniş, yaklaşık 3 saat 15 dakika sürmüş ve 20 dakikalık bir sürenin ardından toplamda 5 saatlik bir dalış ve çıkış süreci tamamlanmıştır.

25 Mart 2012'de, Kanadalı yönetmen James Cameron, kendi tasarladığı "Dikey Torpil (Deepsea Challenger)" adlı özel denizaltısıyla Mariana Çukuru'na tek başına inmeyi başarmıştır. Dünyanın tabanına 156 dakikada inen ve 3 saat boyunca inceleme yapan Cameron, beklenenden daha kısa sürede, 70 dakikada yüzeye çıkmıştır. Cameron'ın tasarlayıp Avustralyalı mühendislerce inşa edilen denizaltı, Çukur'da bulunan 7.250 tonun üzerindeki basınca dayanıklıdır.

13 Mayıs 2019'da Amerikalı deniz altı kaşifi Victor Vescovo, özel olarak üretilen dalış aracıyla Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'na daldı. 10 bin 927 metre derine inen ve çukurun dibinde 4 saat geçiren Vescovo, incelemeleri sırasında deniz canlıları, renkli kayalık yapılar ve ne yazık ki plastik poşet ve şeker ambalajları gibi atıklarla da karşılaştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.