Haberler psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Olumsuz haberler psikolojimizi nasıl etkiliyor? Fazla korku patolojik rahatsızlıklara sebep olabiliyor...

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 10:26
Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN
Haberler psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Muhabir-Berkay Erden / Ülke gündeminde yaşanan kötü haberler, vatandaşların psikolojisini zorluyor. Uzmanlar, normal bireylerin haberlere kayıtsız kalmamaları gerektiğini söylerken bir yandan da suça eğilimli kişilerin bu haberleri okuyarak suç işleyebileceğine dikkat çekiyor.

KAYGIMIZ ARTTI 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Psikolog İpek İşcan, medyadaki bu tür haberlerin anne ve babaların çocuklarına karşı daha korumacı bir tutum sergilemesine sebep olabileceğini söyleyerek; “Korumacı olmak kötü bir şey değildir fakat bu davranış aşırıya kaçtığı zaman hem çocukta hem anne babada bir baskının oluşmasına sebep olabilir. Maalesef ülkemizde bu gibi durumlar çok fazla yaşanıyor bu da toplumumuzu daha kaygılı insanlar haline getiriyor. Kaygılı anne babaların çocuklarında görülmesi muhtemel bazı psikolojik rahatsızlıklardan bahsetmek istiyorum. Kaygı genetik olmasının yanı sıra öğrenme ile de edinilen bir duygudur. Ev içerisinde sürekli bir endişeli anne/baba figürü varsa çocuk hep atakta olması gerektiğini düşünebilir. Bunun dışında çocukta bağımlı kişilik bozukluğu da gelişebilir” şeklinde konuştu.

Korku ile büyüyen çocuk kendine güvenemiyor

Anne ve babaların gördükleri haberler neticesinde çocuklarına karşı fazla korumacı olabileceğini söyleyen Psikolog İşcan, ebeveynlerin çocukların hayatına sürekli müdahale etmesinin yaratacağı sorunları dile getirdiği açıklamasında; “Anne veya baba evhamlı olduğu için çocuğu bir yere göndermeyip, başına bir şey gelecek korkusuyla her şeyi kendileri halletmek ister. Bunun sonucunda birey yetişkinliğinde hep bir başkasına bağımlı şekilde hayatını sürdürebilir. Önemli kararlar alması gerektiğinde, bir tercih yapması gerektiğinde kendi kararlarına güvenmeyip hep başkalarından bir doğrulama isteyebilir” diye bilgiler aktardı.

Haberler ilham kaynağı olabilir

Medyada yer alan haberlerin sadece sağlıklı bireyler tarafından okunmadığına dikkat çeken Psikolog İşcan, medya ve suç arasındaki ilişkiye dikkat çektiği konuşmasında; “Diğer bir taraftan suça eğilimli olan kişiler bu gibi haberlerden etkilenerek ilham alabilirler. Çocuk ve ergenlerde başta olmak üzere medyada yayınlanan suç davranışlarının gösteriliş şekilleri ve kullanılan dil gibi etkenler nedeniyle kişilerde suç korkusu, suça yönelme, öfke, saldırganlık ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklar görülebileceği düşünülmektedir. Medya ve suç arasındaki ilişkiyi ortaya koymak üzere araştırmacılar tarafından geliştirilen kuram ve hipotezler açıklanmış, konu ile ilgili yapılan araştırmalara yer verilmiştir” diye sözler kullandı.

Gerekiyorsa destek alınmalı

Bireylerin gündeme kayıtsız kalmamasının önemli olduğunu belirten Psikolog İpek İşcan, fazla korkunun patolojik bir hale gelebileceğini söylediği açıklamasını şu sözler ile bitirdi; “Önemli olan hem bu yaşananlara kayıtsız kalmamak hem de psikolojik sağlamlığımızı koruyabilmek. Sürekli kötü bir şeyler olacak korkusuyla yaşamak bir süre sonra bizi patolojik bir hale getirebilir.  Bu sebeple bu konuda nasıl tepkiler veriyoruz yakınlarımıza nasıl tutumlar sergiliyoruz gibi durumlar kişi tarafından değerlendirilmeli ve gerekiyorsa bir uzmandan destek alınmalıdır.”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.