İzmir’de şiddete karşı "Duyguları Anla, Şiddeti Durdur" çalıştayı

Türk Lions Vakfı düzenlediği çalıştay ile İzmir'in şiddete karşı duruşunu bir kez daha ortaya koydu. 'Duyguları Anla, Şiddeti Durdur' çalıştayı ile duyguların önemine vurgu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2025 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2025 16:37
Kaynak: BÜLTEN
İzmir’de şiddete karşı "Duyguları Anla, Şiddeti Durdur" çalıştayı

Şiddette 'dur' demenin şiddetsiz bir dil kullanımıyla ve empati yaparak başlanacağına dikkat çekilen çalıştayda şiddeti azaltacak sosyal duygusal beceriler kazanmak için yapılması gereken tüm konular masaya yatırılarak çözüm önerileri geliştirildi. Çalıştayın sonunda şiddetle mücadelede stratejik eylem planı oluşturulması kararlaştırıldı. 

Uluslararası Lions Dernekleri 118R Federasyonu, Türk Lions Vakfı, Çağdaş Eğitim ve Köy Enstitüleri Derneği (ÇEKED) işbirliğinde, İzmir Kent Konseyi'nin katkılarıyla 'Duyguları Anla, Şiddeti Durdur' çalıştayı düzenledi. İzmir Merkezli Lions Federasyonu'nun ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) gerçekleştirilen çalıştaya Ege Bölgesi’nden sağlık çalışanları, eğitimciler, hukukçular, sendikacılar, iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Gün boyu süren çalıştayda; öz farkındalık, öz yönetim, sorumlu karar alma, ilişkisel beceriler ve sosyal farkındalık ana başlıkları altında sosyal duygusal becerilerin erken çocukluktan itibaren geliştirilmesi ve bu becerilerin farklı meslek alanlarında nasıl uygulanabileceği konusunda kapsamlı bir çalışma yapıldı.

Empati kurulmalı

Uluslararası Lions Dernekleri 118R Yönetim Çevresi Federasyonu Lions Quest Koordinatörü Dilek Soylu'nun açılışını yaptığı etkinlikte Uluslararası Lions Dernekleri 118R Yönetim Çevresi Federasyonu Genel Yönetmeni Prof. Dr. Mesut Yazıcı, Uluslararası Lions Dernekleri 118R Konfederasyon Başkanı Erdal Eminoğlu, Çağdaş Yaşam ve Köy Enstitüleri Derneği (ÇEKED) Başkanı,  İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Nusret Doğan Albayrak, Türk Lions Vakfı Başkanı Ayşen Ağma ve Niord Lions Quest Avrupa Direktörü Nilgün Erdem açılış konuşmalarında her alanda ve her canlıya uygulanan şiddete karşı olduklarını ifade ederek, erken çocukluk çağından başlayarak her kademede eğitimin, karşılıklı anlayışın ve empati kurmanın geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Stanford Üniversitesi’nden ilham aldı

Niord Lions Quest Avrupa Direktörü Nilgün Erdem ise Lions Quest'in 40 yıl önce Stanford Üniversitesi'nde oluşturulmuş bir  'Sosyal-Duygusal' eğitim programı olduğuna dikkat çekerek, programın hikayesini ve uluslararası boyutunu katılımcılarla detaylı bir şekilde paylaştı. Programın çıkış noktasının uyuşturucu kullanımıyla mücadele olduğuna dikkat çeken Erdem, uyuşturucu kullanım yaşının giderek 12-13 yaşlarına kadar indiğine ve bu programın dünyanın pek çok yerindeki okullarda uygulandığını belirterek, bu uygulamanın Türkiye'deki okullarda da yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Stratejik eylem planı hazırlanacak

Amerika ve Avrupa'da  Programının Uzman Eğitmeni Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi, Lions Quest Ulusal Komisyon Başkanı Prof. Dr. Buket Aksu da sosyal duygusal becerilerin her yaşta geliştirilebileceğini vurgulayarak, özellikle kullanılan dilin ve duyguların şiddet üzerinde nasıl etkili bir şekilde yönlendirilebileceğini dile getirdi. Sevgi, anlayış, empati temelli yaklaşımın iletişimde daha pozitif etkileşim doğurduğuna işaret eden Aksu, şiddeti durdurmak için öncelikle birbirimizi anlamaya çalışmamız gerektiğini söyledi.  Gün boyu süren çalıştayda katılımcılar gruplar halinde öz farkındalık, öz yönetim, sorumlu karar alma, ilişkisel beceriler ve sosyal farkındalık ana başlıkları altında şiddeti azaltacak şekilde sosyal duygusal becerileri kazandırmaya yönelik çözüm önerileri geliştirdi ve etkili sunumlar yapıldı. Şiddetin okullardaki akran baskısından aile içi iletişime ve iş hayatındaki mobbinge kadar her boyutta ele alınması gerektiği ve sağlık çalışanları için empati ve etkin iletişim becerilerinin önemi ön plana çıktı. Çalıştayın sonucunda, şiddetle mücadelede stratejik eylem planı oluşturulması kararlaştırıldı.

İzmir'e yakışan bir çalıştay oldu

Son derece verimli ve kapsamlı gerçekleştirilen çalıştayın İzmir’de gerçekleştirilmesi katılımcılar tarafından büyük takdir topladı. Katılımcılar, bu tür etkinliklerin yaygınlaştırılması ve sürekliliğinin sağlanmasının toplumsal fayda açısından kritik olduğunu belirtti.

İzmir, duyguların gücüne dikkat çekerek şiddete karşı kararlı bir adım daha attı. Çalıştayın çıktılarının, gelecek dönemlerde daha kapsamlı projelere temel oluşturması bekleniyor.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.