Sürekli koşan ama hep geç kalan… Geç kalma alışkanlığının nedenleri

Sürekli bir yerlere yetişmeye çalışırken geç mi kalıyorsunuz? Bu durumun altında sadece günlük hayat değil, psikolojik etkenler de yer alıyor. Geç kalmanın altında yatan sebeplere ve çözümlere dair merak edilen her şey burada!

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 16:17
Kaynak: HABER MERKEZİ
Sürekli koşan ama hep geç kalan… Geç kalma alışkanlığının nedenleri

Günlük hayatın koşuşturmacası içinde sıkça yaşadığımız bir durum var: geç kalmak! Hep son dakikada evden koştur koştur çıkmak veya zamanında randevulara yetişebilmek için sürekli stres yaşamak… Peki, bu durum sadece kötü bir zaman yönetimi mi, yoksa derinlerde yatan psikolojik bir sebep mi var?

Geç kalma alışkanlığının nedenleri

Geç Kalmanın Psikolojik Yönü

Çoğu insanın hayatında geç kalmak, alışkanlık haline gelmiş olan bir davranış olarak bilinir. Ancak bu durumun köklerinde basit bir zaman yönetimi eksikliği değil, daha derin psikolojik unsurlar yer aldığını biliyor muydunuz? Uzmanlara göre, geç kalan kişilerde çoğunlukla "mükemmeliyetçilik" ve "kaygı bozukluğu" gibi özellikler ön plana çıkar. Geç kalma olayı bazı insanlarda üstünlük oluşturma isteğinin yansıma olurken bazı kişilerde titizlik ve ayrıntılara gereğinden takılmasına neden olabilir.

Geç kalma alışkanlığının nedenleri

Geç Kalmanın Altında Yatan Nedenler

Geç kalmak farklı psikolojik etkenlerden kaynaklanabilir. Kişi, belirli bir yere geç kalarak aslında o anın kontrolünü ele geçirdiğini hissedebilir. Örneğin, “Nasıl olsa bekler beni” düşüncesi…” Diğer taraftan, özgüven eksikliği de önemli bir neden olabilir. Zamanında yetişememe korkusu, bireyin kendine olan güveninin düşük olmasına ve başarısız olma kaygısına yol açar. Ayrıca, mükemmeliyetçilik ve sürekli performans baskısı, geç kalma alışkanlığını tetikleyebilir.

Geç kalma alışkanlığının nedenleri

Geç Kalma Alışkanlığı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Geç kalma alışkanlığı, sadece zaman kaybına değil, sosyal ilişkilerde sorunlara, iş hayatında verimsizliğe ve kişisel hayatta sürekli bir stres haline sürüklemeye yol açabilir. İşte geç kalma alışkanlığı ile başa çıkmanın yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğer sürekli geç kalıyorsanız, plan yapmak burada önemli bir yardımcı kaynağı olabilir. Zamanı daha verimli kullanabilmek için kendinize günlük bir yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz.
     
  • Eğer evden çıkarken sürekli telefon, anahtar veya cüzdan gibi eşyalarınızı aramakla vakit kaybediyorsanız ya daha önceden hazırlayıp kapının yanına koyabilir veya bu eşyalar için evde belirli bir yer oluşturun. Böylece son dakika ne nerede diye aramaktan kurtulabilirsiniz.
     

Geç kalma alışkanlığının nedenleri

  • İlk defa gideceğiniz bir yer için, yola çıkmadan önce adrese bakabilir ve alternatif yolları öğrenebilirsiniz. Böylece yolculuk sırasında karşılaşabileceğiniz aksilikleri daha kolay eksiltebilirsiniz.
     
  • Gideceğiniz yere 15 dakika erken varacak şekilde kendiniz ayarlayın. Yol boyunca karşılaşabileceğiniz trafik veya beklenmedik aksilikler için 15 dakika önceden çıktığınız zamanı göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir.
     
  • Geç saatlerde uyuma gibi bir alışkanlığınız varsa muhtemelen sabahları kalkmakta zorlanırsınız. Bu nedenle uyku düzeninize dikkat etmeniz, güne daha dinç başlamanıza yardımcı olabilir.

Geç kalma alışkanlığının nedenleri

  • Sabahları alarmınızı ertelemeyin. 5 dakika diyerek ertelediğiniz o alarmla zamanın nasıl geçtiğini anlayamayabilir ve günün koşuşturmasında gücünüzü kaybetmeye başlıyor olabilirsiniz.
     
  • Telefonunuzu yatağınızdan uzağa koyun. Hem sağlıklı bir uyku çekmeniz için hem de alarm çaldığında mecburen yataktan kalmak zorunda kalırsınız ve bu sayede erteleme huyundan uzaklaşabilirsiniz.
     
  • Evden çıkmadan önce her şeyi defalarca kontrol etmeyin. Yoksa bu sizin sürekli geç kalmanıza sebep olabilir. Bir kez kontrol ettikten sonra kendinize güvenin. Eğer bir şey unuttuysanız, bunun dünyanın sonu olmadığını bilin ve sakin kalmayı öğrenin.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.