[title] - [author]|İlkses Gazetesi

Fiziksel Aktivite ve Kadın Sağlığı

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2024 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2024 08:23

Düzenli fiziksel aktivitenin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığın korunmasında çok yönlü olumlu metabolik sağlık katkıları sağladığı bilinen bir gerçektir. Özellikle, kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) hastalıklar, felç, depresyon, Tip 2 diyabet (şeker hastalığı) ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi kronik hastalık riskinin azalması ve bu tip metabolik problemlerde tedavi edici yönlerinin olduğu çok sayıda bilimsel araştırmada gösterilmiştir. Düzenli spor alışkanlığı, bu sağlık katkılarının yanı sıra, kan basıncını düşürerek, kalbin gücünü ve verimliliğini artırarak kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) sağlığı korumakla birlikte, insülin duyarlılığını ve glikoz (şeker) metabolizmasını geliştirir, bu da tip 2 diyabetin 8şeker hastalığı) başlamasını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilir. Egzersizin, ayrıca toplam kolesterol ve trigliseritlerin azalması ve HDL kolesterolün artması gibi lipit (kan yağları) profillerinde iyileşmelere neden olarak, beslenme sağlığı üzerinde de olumlu katkıları olduğu vurgulanmaktadır.

kadın

Spor alışkanlığının kadın sağlığı üzerindeki olumlu katkılarına ilişkin klinik çalışmalardan elde edilen bulgular, sporun kadın sağlığı üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik sağlık açısından çok yönlü olumlu etkisini vurgulamaktadır. Spora katılımın; benlik saygısı, beden imajı, kardiyovasküler sağlık ve ruhsal iyilik halinin artması gibi olumlu sonuçlara katkı sağladığını gösteren pek çok araştırma, kadın sağlığı ve düzenli egzersiz alışkanlığı arasındaki olumlu etkileşimi göstermektedir.

Kadınların spora katılımını motive eden pek çok faktör vardır. Bunların hepsi ve bazıları bir araya gelerek kadınların düzenli egzersiz alışkanlıkları edinmesine neden olmaktadır. Kadınlarda spora katılımı motive eden faktörlerden biri olan benlik saygısı ve beden imajı üzerindeki etkisi kapsamlı bir şekilde incelendiğinde, benlik saygısı ve beden imajı kavramlarının sağladığı sosyo-psikolojik etkilerin kadınların spora katılımında oldukça etkili bir faktör olabileceği görülmektedir. Düzenli fiziksel aktivitenin kadınların genel sağlık hedeflerine ulaşmada başarı duygusu ve fiziksel sağlık üzerinde kontrol duygusu yaratarak öz saygıyı ve özgüveni geliştirir depresyon ve anksiyete semptomlarını (bulgularını) azaltması nedeniyle, sportif faaliyetlerin kadınlarda psikolojik yapı ve bilişsel seviyelerde iyileşmelere yol açtığı gösterilmiştir.  Bütün bu sosyo-psikolojik etkilerin yanı sıra, düzenli egzersiz alışkanlığı, aynı zamanda sosyal etkileşim ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi için sayısız fırsatlar sunarak bireylerde özsaygı ve özgüveni daha da artırmasına destek olabilmektedir.

Sportif aktiviteler düzenli olarak katılan kadınların ruh sağlığına önemli katkıları olduğu sonucuna varılmış olması ve spora katılım ile psikolojik sağlık arasında olumlu ilişkiler olduğu gerçeği ortaya konmasına ek olarak, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kadınların metabolik sağlığı üzerinde de çok olumlu sağlık katkıları ortaya çıkarabilmektedir. Kadın metabolik sağlığı ve düzenli fiziksel aktivite arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalar, spora katılımın kadınlarda kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaktadır ve bu çalışmalar, düzenli olarak fiziksel aktivite alışkanlığı bulunan kadınların kardiyovasküler uygunluk ve genel kalp sağlığında iyileşme yaşadıklarını göstermiştir. Düzenli fiziksel aktivite yapan kadınların kalp hastalığı ve felç riskinin azalması da dâhil olmak üzere kardiyovasküler sağlıklarının iyileştiğin gösterildiği, ve ayrıca, düzenli spor alışkanlığı etkin ve sağlıklı kilo kontrolü ve yönetimi ile ilişkilendirildiği için; kadınlarda spor alışkanlığının, diyabet gibi obezite ile ilgili durumların riskini azaltmada çok önemli etkisi olduğu kabul görmektedir.

Sonuç olarak, kadınların spora katılımını motive eden pek çok faktör bir araya gelerek kadınların düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmasına neden olmakta ve kadın sağlığı açısından oldukça olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda, düzenli fiziksel aktivite alışkanlıklarının kadın sağlığın açısından hem fiziksel hem de psikolojik sağlık katkılarını göstermekte olduğu için kadınların spora katılımının sadece fiziksel sağlık için değil, ama aynı zamanda sosyo-psikolojik sağlık açısından, bütünsel sağlık faydaları ortaya çıkaracağı gözden uzak tutulmamalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.