[title] - [author]|İlkses Gazetesi

Sağlıklı Beslenme ve Kolajenler

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2024 10:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2024 10:05

Beslenme, sağlıklı bir yaşam tarzının sürdürülmesinde ve kronik hastalıkların önlenmesindeki önemini vurgulayan çok sayıda bilimsel çalışmada gösterilmiş olduğu gibi, genel sağlığın çok önemli bir bileşenidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığının genel sağlık üzerindeki etkilerinin iyi anlaşılması, yaşam kalitesini belirlemede oldukça önemli bir faktör olarak kabul edilmelidir.

Sağlıklı beslenmenin metabolizma üzerindeki olumlu etkilerin daha net olarak açığa çıkmasıyla birlikte, beslenme ve kronik hastalık riskinin azaltılması arasındaki bağlantı kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve sağlıklı beslenme ile kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıklar, tip 2 diyabet, obezite ve belirli kanser türleri gibi rahatsızlıkların riskinin azalması arasındaki ilişki vurgulanabilmiştir. Özellikle, meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyet uygulamanın, kronik hastalıklara yakalanma olasılığını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.

Doğal ve sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve kilo yönetimi ile yakından bağlantılı olduğu ve dengeli bir diyetin sağlıklı bir kiloyu korumadaki etkinliği bilinmektedir. İşlenmiş ve şekerli gıdaların sınırlandırıldığı, lif ve bütün gıdalar bakımından zengin bir diyet, kilo kaybı ve kilonun korunması ile ilişkilendirilmekte ve dengeli beslenme alışkanlığının, bireylerin sağlıklı bir vücut kitle indeksi (BMI) aralığına ulaşmasına ve bunu korumasına yardımcı olabilmektedir.

Sağlıklı ve dengeli beslenme beslenme tarzında, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su dâhil olmak üzere temel besin maddelerinin doğru oranlarda tüketilmesi önem taşımaktadır. Proteinin karbonhidratlardan veya yağlardan daha doyurucu olduğu bilindiğinden; yüksek proteinli diyetlerin tokluk hissini arttırmasıyla, iştahı azalttığı ve genel kalori alımında azalmaya yol açtığı gösterilmiştir. Bu nedenle, yüksek proteinli diyetler, bireylerin diyet hedeflerine bağlı kalmalarına yardımcı olduğu ve aşırı yeme olasılığını azalttığı için kilo kaybı veya kilonun korunmasına katkı verebilmektedir. Aynı zamanda, yüksek proteinli diyetlerin, besinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması ile ilişkili enerji harcamasını ifade eden termojenezi (ısı üretimi) artırdığı gösterilmiştir. Protein, karbonhidrat ve yağlara kıyasla gıdalardan daha yüksek bir termik etkiye sahiptir, yani vücut proteini sindirmek ve işlemek için daha fazla enerji harcar. Bu artan enerji harcaması, daha yüksek bir genel kalori tüketimine katkıda bulunabilmekte ve potansiyel olarak kilo yönetimine yardımcı olabilmektedir.

Vücut proteinin yüzde otuzu, ciltte, tendon gibi kaslarda, kemiklerde ve bağ dokularda bulunan ve dokuların esnekliği, eklem sağlığı ve dayanıklılığından sorumlu olan kolajendir. Kolajen, vücudun üretebildiği ve vücutta en bol bulunan proteindir. Kolajen, insan vücudunda bulunan ve deri, kemik ve tendon gibi çeşitli dokulara yapı sağlamaktan sorumlu olan bir protein olması ve potansiyel sağlık yararları nedeniyle son yıllarda sıkça tüketilen bir beslenme destek ürünü haline gelmiştir.

Kolajen tüketiminin başlıca faydalarından biri cilt sağlığı üzerindedir ve kolajen tüketiminin olumlu sağlık etkilerini vurgulayan çeşitli çalışmalarda, kolajenin, derinin elastikiyetini, nemini ve genel görünümünü artırmaya yardımcı olabildiği göstermiştir. Cilt sağlığı için faydalarına ek olarak, kolajenin kas, kemik ve eklem sağlığını da desteklediği gösterilmiştir. Yaşlanmayla birlikte, vücutta kolajen miktarı azalması, eklem ağrısı ve eklem sertliği ve hareket kısıtlığına yol açabilmektedir. Kolajen takviyesi almanın eklem ağrısını ve işlevini iyileştirmeye yardımcı olduğunun açığa çıkarılması özellikle spor dünyasında önemli yansımalara neden olmuştur ve kolajen takviyesi alan sporcuların, takviye almayanlara kıyasla eklem ağrılarında önemli bir azalmayla birlikte, olası spor yaralanmalarında tedavi hız ve başarısının arttığı ve eklem fonksiyonlarında iyileşme yaşadıklarını ortaya koymuştur.

Sonuç olarak, metabolizmanın sağlıklı çalışması için kolajenden zengin gıda tüketiminin genel sağlık üzerindeki olumlu etkisine ilişkin saptamalar oldukça dikkat çekici olması nedeniyle, vücutta kolajen oluşumunu hızlandıracak hayvansal ve bitkisel gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi sağlıklı bir yaşam olumlu katkılar sağlayabilecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.