[title] - [author]|İlkses Gazetesi

Kan kardeşliği kişileri dinen birbirine mirasçı yapar mı?

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2024 09:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2024 09:08

İslam dininde kan kardeşliği diye bir kardeşlik yoktur. Kan kardeşliği dini bir kardeşlikten ziyade örfi bir kardeşliktir. Buna bağlı olarak, bu tarz kardeşlik kişiler arasında olan dini haramları helallaştırmaz, helalleri de haramlaştırmaz. Örneğin, kan kardeşliği evliliğe engel olmaz. Aynı şekilde birbiri ile dinen evlenebilecek kişiler arasındaki helal haram hususu kan kardeşliğinden dolayı değişmez.

Aynı şekilde kan kardeşliği kişiler arasında miras hakkı doğurmaz. Yani birbirine kan kardeşi olmuş taraflardan biri vefat ettiğinde diğeri ölen kişiye mirasçı olmaz.  

Çek senet kırdırmak neden dinen caiz değildir?

İş sahasında sıklıkla karşılaşılan konulardan da biri de çek, senet kırdırma hadisesidir.  Elinde çek veya senedi bulunan ve nakit paraya ihtiyacı olan birinin, çek veya senedi, üzerindeki fiyattan düşük bir rakamla bir başkasına kırdırması dinen uygun bir işlem değildir. Yani kişinin elinde 5 ay vadeli 10 milyar liralık çek varsa, bunu 9 milyar karşılığında bir başkasına kırdırması dinen caiz değildir.

Çünkü böyle bir uygulama haksız kazanca ve faize neden olduğundan dinen caiz değildir. Zira İslam fıkhında alış veriş bir malı alıp satma ile meydana gelir her iki tarafta da yani alıcı ile satıcı da bir bedel olmalıdır. Bedel yoksa alış veriş meydana gelmemiş olur. Çek, senet kırdırma da alış verişin şartları tahakkuk etmediğinden dinen uygun görülmemiştir.

Tartışma esnasında kocanın hanımını babasının evine göndermesi nikaha bir zarar verir mi?

Boşama lafızları sarih ve kinaye olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sarih demek: Kişinin açık ve net olarak hanımını boşaması ve sözünün başka anlama gelmemesidir. “Boş ol” demek gibi.  

Kinaye ise: Söylenen sözün hem boşamaya hem de başka bir manaya gelmesi demektir. Şayet kinayeli bir sözde koca boşamayı kastetmiş ise nikah düşer ve boşama geçerli olur.  Ancak koca, söz ile boşamayı kastetmemiş ise o zaman boşama meydan gelmemiş olur.

Buna göre karı koca bir problem yaşadığında kocanın, “babanın evine git” sözünü söylemesi kinayeli bir cümle olur. Bu söz, boşama için söylenmiş ise boşama olmuştur, nikah düşmüştür.  Babanın evine git sözü boşamak niyeti ile söylenmemiş ise boşama olmaz, nikaha zarar gelmez.

 Kerahet vaktinde Tahiyyetü’l mescit namazı kılmak caiz mi?

Mescidi/Camiyi selamlama namazıdır. Camiye giren kimsenin, mescidlerin sahibi olan Allah'a saygı ve ta'zîm amacıyla iki rekat namaz kılması anlamına gelir ki Hz. Peygamber, "Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın."(Buhârî, "Salât", 60.) buyurmuştur.

Buna göre Camiye girdiğimizde kerahet vakti değilse iki rekat mescidi selamlama namazı kılmamız sünnettir. Şafii Mezhebine göre, camiyi girildiği her an Tahiyyetü’l mescit namazı kılınabilir ve bu namaz için kerahet vakti yoktur.

Günün Ayeti

Muhakkak ki Allâh’ın rahmeti, sözünü ve işini en iyi bir şekilde yapan mü’minlere yakındır” (A’râf, 7/56)

Günün Hadisi

Her kim Allah'ın rızasını nazara almadan insanların gönlünü kazanmak için iş yaparsa, Allah da onu insanların eline bırakır. Böylece felakete sürüklenir.

(Tirmizi, “Zühd”, 65.)

 Günün Sözü

İyi insan toprak gibidir. Toprağa her türlü kötü şeyler atılır. Ama topraktan hep güzel şeyler biter. 

Akşemseddin 

Günün Duası

Allah’ım bizi ve aile efradımızı her daim senin yolunda ve rızanda olanlardan eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Kısasu’l-Kuran Nedir?

Kur'ân kıssaları, hayat öyküleri demektir. Kur'ân'da geçmiş peygamberlere ve milletlere dair kıssalar vardır. Kur'ân kıssalarının amacı, tarihi olayları anlatmak değil, insanlara ibret dersi vermektir. Bu sebeple kıssalar, bir surede değil farklı surelerde yeri geldikçe anlatılmış ve tekrar edilmiştir.

Günün Nüktesi

Üç Soru...

İbrahim Edhem Hazretleri birini çok üzgün görür, ona üç soru sorar: 

''Dünyadaki bütün hadiseler takdir-i ilahî olmadan meydana 

gelebilir mi?'' 

''Hayır!'' 

''Sana ayrılan rızkı başkası yiyebilir mi?''

 ''Hayır!'' 

''Sana verilen ömürden kısalma olabilir mi?'' 

''Hayır!''

''O halde niçin üzülüyorsun?''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.