Maymun Çiçeği Virüsü Panik Yaratıyor

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2024 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 08:43

Biliyorsunuz ki Dünya Sağlık Örgütü Maymun çiçeği virüsü için acil durum ilan etti. Malum 2019 da Çin'de çıkan Covid- 19 salgını biranda tüm dünyayı sardı. Ve virüsün etkisi ile 7 milyonun üzerinde can kaybı yaşanmıştır. Ama tahminlere göre can kaybının raporlanmış ölüm sayısına göre daha yüksek olduğu söyleniyor. Birde Covid-19 salgınının maddi olarak insanlara yarattığı bir tahribat var. Bu dönemde birçok sektör kapatmalara gidince işveren de-işçi de bu süreçte en büyük sıkıntıyı çeken kesim oldu.

Durum böyle olunca DSÖ’nün Maymun çiçeği virüsü için acil durum ilan etmesi ile insanların telaşlanmasına neden oluyor.

Maymun çiçeği virüsü çok eskilerden beri var olan bir hastalık. Ama son zamanlarda virüsün hızla birkaç Afrika ülkesine yayılması ve ölüm oranlarındaki artış endişe edici. Durum böyle olunca insanlar virüs hakkında bir araştırmaya giriyor.

Maymun çiçeği virüsü insandan insana, hayvandan insana temas yoluyla geçer. Hasta kişi ile cinsel birliktelik, yan yana yakın bir şekilde konuşma ile, hasta kişinin kişisel eşyalarını kullanarak virüs bulaşabiliyor. Hayvanlardan ise hasta hayvanın etini yiyerek. Isırılma, sıvı veya hayvan atığı ile doğrudan temas ile bulaşabilir.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında döküntü, ateş, lenf düğümlerinde şişme, baş ve kas ağrılarıdır.

Hastalığı anlamak için test yapılmalıdır. Hastalığın herhangi bir tedavisi olmadığı fakat çiçek hastalığı için kullanılan ilaçların kullanılabiliyor.

Hastalıktan korunmak için enfekte olmuş kişiden uzak Hasta kişiye ait kişisel eşyaları kullanmamalıyız. Hastalık taşıyan biri ile temas kurduysak ellerimizi bol su ile yıkamalıyız. Virüs kapan hayvana temas etmemeli, etini yememeliyiz. Böylelikle hastalıktan korunmuş oluruz.

Öte yandan yeni bir pandemi ile karşılaşıp karşılaşmayacağımız merak konusu. Uzmanlara göre şimdiye kadar bu salgının herhangi bir pandemi oluşturup oluşturacağı konusunda bilgi gelmedi.

Yeni bir salgın ve sonrasında oluşabilecek kapanmayı ülke ekonomimiz kaldırabilir mi ondan da emin değilim.

İlerleyen süreçte anladığımız kadarıyla yeni virüsle dünyayı tehdit altına alacak. Yeni pandemiler oluşabilecek ve bunlar insanlığın geleceğini etkileyebilecek düzeylere gelebilecek.

Yani dünya eskisinden daha az güvenilir bir hale geldi. Bunda küresel ilaç şirketlerinin payı olup olmadığını soracak olursanız; okuduğum tüm eleştirel kaynaklarda böyle bir bilgiye rast gelebiliyorum.

Umarım çocuklarımız için ilerde yaşayacakları dünya daha az tehlikeli bir dünya olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.