TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1 MEKAN 1 YEMEK

1 Mekan 1 Yemek’te bugün Poetika Babıali Kahvecisi’ne konuk olduk

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2015 08:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
1 MEKAN 1 YEMEK

FADİME DUMLUPINAR

Alsancak Can Yücel Sokak’ta yer alan Poetika Babıali Kahvecisi’nin işletmeciliğini Tanju Uçak yapıyor. Uçak yeni açılmalarına rağmen ilgiden memnun olduklarını ifade etti. Kahve, çay çeşitlerinden ve aperatif yiyeceklerden oluşan menülerinde alkol bulunmadığını söyleyen Uçak, Poetika’yı otantik kendine has tarzı olan bir kafe olarak tanımladı.

GÜNÜN ŞİİRİ

Kafenin isminin şiirden geldiğini belirten Uçak, “Poe şiir demektir. Aristo’dan gelmektedir. Poetika da şiirin kuramları, hayatın kuramlarıdır. Okuduğunuzda kendi hayat çizginizi ya da kuramlarınızı uygulayacağınız yaşam tarzınızı belirtir. Bizde oradan esinlendik. Can Yücel Sokağı’ndayız. Can Yücel dahil birçok şairin Poetika şiiri var. Birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız her gün masalara şiir yazıp vermeye başladılar. O şiirlere müşteriler cevap veriyor ve böylece karşılıklı bir iletişim doğuyor. Şiir günleri oluyor. Cemal Süreyya ve Nazım Hikmet’i andık. On beş günde bir perşembe günü şiir günleri yapıyoruz. Bazen de müşterilerimiz şiir yazıyor ve onu günün şiiri yaparak masalara dağıtıyoruz” dedi.

SAĞLIKLI FAST-FOOD

Uçak kafenin menüsünü şöyle anlattı;

“Menümüz ağırlıklı olarak insanları obez yapmayacak yiyecekler var. Genellikle organik olanlarını tercih ediyoruz. O yüzden salata çeşidimiz fazla. Makarna çeşitlerimiz var. Mesela ‘Afra salata’ var; içinde makarna var, üstünde salata var. En yoğun yemeğimiz ‘Makarna Bulli’ dir. Bulli Kıbrıs’ta tavuk demektir. Tavukla beraber makarna haşlanır. Makarna peynirle sote edilir. Kızarmış tavuk kalçasıyla birlikte servis edilir. Pizza ve sandviç çeşitlerimiz var. Menümüz gençleri obez edecek fast-food’lardan uzaklaştırıp fast-food fiyatına düzgün yemek türlerini sunuyoruz. O da çeşitli bir menü olmasını gerektiriyor. Öksüz doyuranımız var. Bu Amerika’da ortaya çıkan bir yiyecek. Genellikle evsizler, işletmelerin kapıların önünden geçerken yiyecek bir şeyler isterlermiş. Aşçıda elinde ne varsa ekmeğin arasına koyar verirmiş. Bizde düşündük ki öksüz doyuran yapalım, aşçı o gün ne varsa elinde ekmeğin arasına koysun versin. Cüzi bir rakamla insanlara sunalım. Esprili bir şey olsun. Çok acıkmış veya fazla parası olmayan biri kocaman bir sandviç yiyebilsin diye düşündük. Standardı yok sandviçin, aşçımızın elinde ne varsa onu koyuyor. Kahve çeşidimiz çok tabii ki de. Sadece 17 çeşit Türk kahvemiz var. Dibek kahvesinden Gökçeada kahvesine kadar birçok çeşit var. Yurtdışı kahvelerinde ise Segafredo markasıyla çalışıyoruz. Hem içimi kolay hem de gırtlakta leziz bir kahve tadı bırakıyor. Sıcak çikolata, salepler, çaylar gibi içecek menümüzü de uzatabiliriz. İthal olarak zencefilli gazoz, yüzde yüz meyve suları var. Taze meyve sularından yapılmış özel kokteyllerimiz var. Bunlar alkolsüzdür. Osmanlı şıramız var.  Kırmızısı ve beyazı vardır. Hem sıcak hem soğuk servis edilir. Şıra aslında alkolsüz fermente edilmiş üzüm suyudur. Tatlı çeşitlerimiz de özel. Dondurmamız var. Özel suflemiz var dondurmayla servis ediyoruz. Tiramisu, sakızlı muhallebi, browni ve sufle de iddialıyız.”

İNGİLİZ BAROK TARZI DEKORASYON

Kafenin dekorasyonuna da ayrı bir özen gösterdiklerini belirten Uçak, “Dekorasyonda bir tezatlık var aslında. Modernlik içinde antik dönemi yaşatmak önemli olandı. Onun için taş ağırlıklı oldu. Dekorasyonun altında modern bir hijyen de var. Bütün duvarların arkasında haşere ve bakteriye karşı 20 santimetrelik kireç tozu var. Aslında burası modern yapıda inşa edilmiş bir apartman ama kafeye girildiği zaman tarihi bir binaymış gibi duruyor. Dekorasyonda daha çok İngiliz Barok tarzı uygulandı. Müşterilerimiz çok sıcak bir hava oluşturduğu için memnunlar. Ev gibi… Modernlik içinde tarihi bir dekorasyon oluşturmak istedik” dedi.

Alsancak farklı bir konsept oluşturduklarını dile getiren Uçak, “Alsancak’ta alkolsüz, sohbet edebilecekleri aynı zamanda karınlarını doyurabilecekleri sakin huzurlu ve uygun fiyatlı bir mekan. İngilizvari çalışıyor. Ev rahatlığı vermesinin asıl sebebi de bu çalışma sistemidir. İşletmecinin, çalışanların belli bir samimiyet içinde disiplinli çalışmasının sonucudur. Misafirlerimiz de bunu hissediyor” diye sözlerini bitirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.