TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çöpteki atıklar sektör yarattı

İzmir’de her yaştan birçok insan, çöp konteynerlerinden kağıt, plastik ve metal atıkları toplayarak ekmek parası kazanıyor

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 08:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çöpteki atıklar sektör yarattı

Kağıt, cam, plastik, metal gibi katı atıklar, birçok Avrupa ülkesinde, daha çöpe atılma aşamasında, ev ve işyerlerinde, kaynağında ayrıştırılıp ekonomiye kazandırılıyor. Ayrıştırılmadan atılan geri dönüştürülebilir atıklar ise belediyelerin kurduğu tesislerde değerlendiriliyor. Burada türlerine göre ayrılıp, hammadde olarak kullanılmak üzere satılıyor. Kaynağında ayrıştırma uygulamasının henüz yaygınlaşmadığı, belediyelerin bu tür tesislerinin de pek bulunmadığı, çöpte hala vahşi depolamanın yapıldığı Türkiye'de ise kağıt, cam, plastik, metal gibi katı atıklar, sokaklarda dolaşan hurdacılar tarafından tek tek konteynerlerden toplanıyor. 

Çöpten, geri dönüştürülebilir atıkları toplamak İzmir'de de bir sektör haline geldi. Kentin merkezi bölgeleri de dahil olmak üzere her yerinde tekerlekli el arabalarıyla çöp konteynerlerini karıştıran her yaştan insana rastlamak mümkün. Bu kişiler çöp konteynerlerinden buldukları kağıt, karton, mukavva, plastik şişe, metal meşrubat kutusu gibi atıklarla para kazanıp, evlerine ekmek götürüyor. Kent merkezindeki birçok boş alanda, onların malzemelerini koyduğu, el arabalarını bağladığı, sabah da buradan yeniden işe çıktıkları yerler bulunuyor.

HEPSİNİN BÖLGELERİ FARKLI

Çöpten geri dönüştürülebilir atık toplamada, bir güç savaşı olduğu da belirtiliyor. Atık toplama işinin mahalle mahalle, semt semt paylaşıldığı ileri sürülüyor. Kentin sokaklarında hurda toplayanların, bazı kişiler tarafından günlük 30-40 TL ücretlerle çalıştırıldığı iddia ediliyor. (DHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.