TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En sevimli dost

İzmir Vosvos Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Bükülmez, derneğin kuruluş amacını anlatarak, vosvos hakkında bilgi verdi

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2014 06:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
En sevimli dost

EMİNE ŞEKER - Almanya’da üretimi 1974 yılında bittiği için vosvosların en gencinin şu an 40 yaşında olduğunu söyleyen İzmir Vosvos Birlik Ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Bükülmez, “Hiçbir araba vosvoslar kadar sevimli değildir” dedi.

DÜNYADA EN ÇOK İLGİ GÖREN OTOMOBİL

Hasan Bükülmez, Hitler dünyayı ele geçirme ideolojisiyle birlikte Ferdinant Porsche’den her Alman vatandaşının alabileceği kadar ucuz bir araba yapmasını istediğini vurgulayarak, “Takvimler 17 Şubat 1972'yi gösterdiğinde Beetle, 15 milyonluk üretimle daha önce Ford Model T'nin sahip olduğu dünyada en çok üretilen araç rekorunu kırmıştır. 1938 den 2003 yılına kadar toplam 25 milyon araç üretilmiştir. Hitlerden nefret eden dünya, ideolojisi doğrultusunda yarattığı arabayı çok sever. O zamana kadar görülmemiş, kimileri tarafından çirkin olarak tanımlanan bizce son derece sevimli, zamanı için oldukça garip bir dizayna sahip olması, farklı ve canlı renklerde üretilmesi, senelerce halkın kalbinde taht kuran tasarımında hiçbir değişiklik yapılmaması, hippilik kavramı ile bir araya gelmesi ve özdeşleştirilmesi, kullanıcıların kendi dokunuşları ile arabayı kişiselleştirmesinin bir trend haline gelmesi ile birlikte vosvos Almanya, ardından Avrupa, Amerika ve tüm dünyada en çok ilgi gören otomobil olmuştur. Araçların gitmediği ülke kalmaz ve vosvoslar dünyada özgürlüğün, paylaşımın ve dayanışmanın sembolü olurlar. Ayrıca dünya üzerinde en çok oyuncağı tasarlanan model de yine vosvos’tur” dedi.

BİZ ORKESTRA YERİNE EGZOZ DİNLERİZ

Almanya’da üretimi 74 yılında bittiği için vosvosların en genci şu an 40 yaşında olduğunu söyleyen Bükülmez, “Ancak bizler onları hala severek kullanıyoruz. Bazı insanlara göre ‘vosvos’ kullanmakla iskemlenin altına su motoru koymak arasında bir fark yoksa da vosvos severler motor sesine bayılırlar. Vosvos sahipleri arabaları ile konuşurlar. Biz orkestra yerine egzoz dinleriz. Araçlarımız sevimli yüzleriyle çocukların ve hayvanların da dikkatini çekmektedir. Yolda, diğer vosvos araçlarla sürekli korna çalarak ve selektör yaparak selamlaşırız. Etkinliklerimizde araçlarımızı rengarenk balonlar ve Türk bayrakları ile süsleyip, şehir turu atıp görsel bir şölen oluştururuz. Yıllara meydan okuyan bakımlı, sevimli ve rengarenk araçlarımız, yanından geçtiği yol kenarında yürüyen herkesin yüzünde bir gülümseme oluşturur” şeklinde konuştu.

DOĞA İLE İÇ İÇE KAMPLAR DÜZENLİYORUZ

Bükülmez, kullanıcıların tutkuyla bağlı olduğu aracın direksiyonun tam ortasında bir resim yer aldığını söyleyerek “Bu resimde su kenarında bir kale ve köpek figürleri yer alır. Bu resimdeki su, arabanın su gibi aktığını, kale, arabanın sağlamlığını, köpek ise aracın sahibine bir köpek kadar sadık olduğunu temsil eder. Vosvosların dünyadaki bu yolculuğu, Türkiye’de ilk vosvos örgütlenmesinin , ‘VW Fun Club İzmir’ kurulmasıyla 1992’de Kasım ayında İzmir’de yön buldu. Bu güne kadar vosvos fun club ve grupları olarak İzmir’de birçok sosyal etkinliğe imza atıldı. Ve 2014 yılı Nisan ayında İzmir Vosvos Birlik Ve Dayanışma Derneği resmi olarak kuruldu. Resmi kimlik kazanmadan önce de güzel etkinliklerimiz oldu. Resmi kimliğimizle yola devam ederek daha da güzel etkinlikler yapmayı hedefliyoruz. Tüm Sivil Toplum Kuruluşları ile her yıl etkinlik düzenliyoruz. 23 Nisan’da kimsesiz çocukları, yaşlılar haftasında yaşlıları alarak vosvosla gezdiriyoruz. Resmi ve dini bayramlarda vosvoslarımıza balonlar takarak şehirde turlar atıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşüp kışın ağaçlandırılma yapılacak yerlere fidan dikiyoruz. Arada kendimizi de düşünüp kamplara çıkıyoruz. Yaz, kış fark etmiyor. Hepimizin aracında çadır, portatif masa sandalye ve battaniyemiz bulunur. Yılın 4 mevsimi, mevsime uygun bölgelerde kışın Ödemiş Bozdağ’da, yazın Foça Sazlıca’da, doğa ile iç içe, dağcılık ve bisiklet kulüpleriyle ortaklaşa kamplar düzenliyoruz. Vosvos severler kendilerini daha özgür hissediyorlar. Derneğimiz vosvos festivallerinin yanı sıra bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışıp, otistik çocuklar haftası, kan bağışı, ağaçlandırma, çevre faaliyetleri, yaşlılar haftası, milli bayramlar gibi toplumu bilinçlendirmek adına sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak birçok projeyi destekliyor ve bu projelerde yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.

VOSVOSLA YOLDA OLMAK DA GÜZEL YOLDA KALMAK DA

Hiçbir arabanın vosvoslar kadar sevimli olmadığını vurgulayan Bükülmez, “Araçlarımız bakımı, yeni araçların bakım masraflarından daha çok pahalı değil ancak yollarda karşılaştığınız vosvos araçlarımız ilgimiz ve sevgimiz nedeniyle yeni araçlar kadar bakımlıdır. Yeni bir araçla da yolda kalabilirsiniz ancak vosvosla yolda olmak da güzel yolda kalmak da. Vosvos kullanıcıları olarak her yıl Ulusal ve Uluslararası VW festivallerine katılım sağlıyoruz. Bir bakmışsınız vosvoslar ordu yaylarında, bir bakmışsınız toros dağlarında, bir bakmışsınız Trakya’da ayçiçeği tarlaları arasında” dedi.

VOSVOS DİĞER ARABALARDAN FARKLI SİSTEMLE ÇALIŞIYOR

Bükülmez, 16 senedir vosvos kullandığını söyleyerek, “Vosvasa binmekten seyahat etmekten büyük keyif alıyorum. Vosvos kullanan kişiler vosvoslara isim veriyor. Benim vosvosumun adı; Sunshine yani gün ışığı anlamını taşıyor. Benim tanımadığım ama beni tanıyan birçok vosvos kullanan kişi var. Bu zaman zarfında vosvos ve bakımı hakkında ciddi bilgi sahibi oldum. Vosvos kullanan arkadaşlarımla edindiğim bilgileri paylaşıyorum. Dershane havasında lokal hazırladık. Biz herkese her konuda yardımcı olmaya güzel etkinliklerde buluşmaya çalışıyoruz. Vosvos diğer arabalardan çok farklı sistemle çalıştığı için anlayan usta sayısı çok az. Hayatta olan ustalarda 70 yaşlarında oldukları için artık yok gibi. Bizde bildiğimiz ölçüde kendimizi geliştirerek arıza olduğunda tamir etmeye çalışıyoruz. Normal bir araba ustası bu arabayı tamir edemeyebilir. Bu da vosvos sahiplerini zorlayan bir durum oluyor” diye konuştu.

VOSVOSA OLAN İLGİYİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

Dernek yakın zamanda kurulduğu için henüz 45’e yakın üyeleri olduğunu belirten Bükülmez, “Derneğin amacı, Üyeler arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak üyelerini eğitmek, Volkswagen otomobil sahiplerinin kaynaşmasını sağlamak, birlik ve beraberlik içerisinde dayanışmayı pekiştirmek, Türkiye’de ve dünyada Volkswagen otomobillerine ilgiyi artırmak için festivaller düzenlemek geziler düzenlemek, Türkiye’de ve dünyada kurulu bulunan Volkswagen dernekleri ile tanışıp kaynaşmayı sağlamak, birlik ve beraberlik içerisinde ulusal ve uluslararası festivaller düzenlemek, sivil toplum kuruluşları ile sosyal yardım ve faaliyetlerde bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Bornova’da, sohbet, toplantı, eğitim ve araç tamir ve bakım faaliyetleri için kullandığı, olanaklarımız ölçüsünde bir dernek lokali oluşturuldu. İzmir’de trafiğe kayıtlı 400-500 araç var ama şu an yollarda kullanıcıları tarafından aktif olarak kullanılan 150-200 kadar vosvos araç bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

ORGANİZASYONUN DESTEKÇİSİ OLACAĞIZ

Bükülmez, yaptıkları görüşmelerde  İzmir Vosvos Birlik Ve Dayanışam Derneği olarak 09-17 Eylül tarihleri arasında Selçuk ve İzmir'de yapılacak olan 1. Uluslar Arası Balon Festivali'nin resmi destekçisi olduğunu ifade ederek, “Bu kapsamda resmi geçit, festival alanında stant ve kamp kurma, vosvos galerisi kurma, engelli vatandaşlarımızın festival alanına taşınması, engelli vatandaşlarımızın balonlara taşınması, festival alanında vosvos. Yarışmaları düzenlenmesi, araçlar üzerinde festivalin reklamlarının taşınması gibi konularda organizasyonun destekçisi olacağız” diyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Vosvosu olan ya da olmayan herkesi etkinliklerimize davet ediyoruz. Her zaman gelecek olan misafirlerimize vosvos’da yerimiz var. Biz bu işi daha çok sevdirmek istiyoruz. Uzun yıllar devam ettirsinler diye elimizden geleni yapmaya hazırız.”

VOSVOS ZİRVEDE KALAN EFSANE BİR OTOMOBİL

İzmir Vosvos Birlik Ve Dayanışma Derneği Halk ve İlişkiler Sorumlusu Ozan Yaylalı ise, çok fazla ciddi derneklerin ortaya çıkmadığını vurgulayarak, “Bu iş tutku işidir. İnsanların özel zevkinden ziyade tam bir yaşam sitiline dönüştü. Dernek olarak amacımız bu işi tutku ile yapmak. Gelip geçici bir heves değil bizimki. Çok geniş kitleye seslenmeyi hedefliyoruz. İzmir merkez olmak üzere uluslararası dernek olmayı planlıyoruz. Vosvos bir araba değil. Bir yerden bir yere sizi taşıyan bir araç olarak görmüyorsunuz. Farklı bir deneyimi tatmak için kullanıyorsunuz. Vosvos kullandıktan sonra başka araç bana aynı tadı vermez. Şöyle bir sloganda vardır: ‘Vosvogen bir araba değil, bu bir vosvogen’ derler. Vosvogen satan kişi satacağı kişiye kullandırmadan asla satmaz. Eğer kullanabilirse aracını teslim eder. Her vosvosun kendine özgü havası vardır. Farklı küçük nüansları vardır. Mesala pedal takımı standart bir araba gibi değildir. Hepsi bir araya bağlıdır. Yukarıya doğru basılır. Aşağıdan gelir. Vosvos hararet yapmaz. Bagajı öndedir. Vosvos zirvede kalarak efsane bir otomobil olmuştur” dedi.

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.