TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Başkanlık sisteminin içeriği bilinmiyor”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, düzenlediği bir basın toplantısında başkanlık sistemini değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2015 08:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Başkanlık sisteminin içeriği bilinmiyor”

ANIL YIKGEÇ

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, son günlerin güncel tartışmasını oluşturan başkanlık sistemi konusunu değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi.

Genel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başını çektiği başkanlık sistemi kampanyası yürütüldüğünü söyleyen Kılıç, şu anda başkanlık sisteminin tartışıldığını ama başkanlık sistemi esaslarının gündeme gelmediğini, bu sistem isteniyorsa, o zaman detaylarının toplum ile paylaşılarak tartışılması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE’YE FARKLI BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ

Kılıç, Milli Görüş’ün Başkanlık Sistemi’ni 1970’lı yıllarda gündeme getirdiğini ancak şuanda başkanlık sistemi adı altında getirilmek istenenin ne olduğunu tam olarak bilinmediğini söyledi. Türkiye’de farklı bir başkanlık sistemi uygulanacağını basından öğrendiklerini ifade eden Kılıç, “Dünyada Amerika’da uygulanan tam başkanlık sistemi ve Fransa’da uygulanan yarı başkanlık sistemi olmak üzere iki başkanlık sistemi bulunuyor. Ancak bizimki bunlardan farklı olacakmış. ‘Türkiye’ye özgü başkanlık modeli’ diye adlandırılan modelde, devlet başkanına kararname çıkarma yetkisi veriliyor. Bu yetki, ABD’deki başkanlık sisteminde yok. Bu model, Fransa’da uygulanan yarı başkanlık sistemiyle de uyuşmuyor. Yarı başkanlıkta halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı, parlamentoya karşı sorumlu bir başbakan ve bakanlar kurulu var. AK Parti’nin önerdiği sistemde ise parlamentoya karşı sorumlu bir başbakan ve kabine yok. Bu haliyle uygulanacak bir sistem başkanlık sistemi olmaz, despotizme götürecek bir sistem olur” dedi.

BU SİSTEM AÇLIK SINIRINI YÜKSELTECEK Mİ?

Başkanlık sistemi isteklerinin seçim kampanyasının baş sırasına oturtulmasının, gündem belirlemeye yönelik bir tavır gibi göründüğünü vurgulayan Kılıç, “Hem Saadet Partisi temsilcisi olarak, hem de konu hakkında geniş bir bilgisi olmayan milletimiz adına AK Parti yöneticilerine yöneltmek istediğimiz, cevap almak istediğimiz sorular var: Başkanlık sisteminin şu anda var olan sistemden farkları ve avantajları nelerdir? Başkanlık sistemi uygulanması halinde milletimiz hangi artıları yaşayacak, göremediği hangi hizmetleri görecektir? Örneğin, başkanlık sistemine geçilmesi halinde gelir dağılımındaki korkunç adaletsizlik sona mı erecek? Açlık sınırının bile çok altında belirlenen asgari ücret, refah içinde bir yaşam sürdürmeye yetecek bir rakama mı yükseltilecek? Sanayileşme ve teknoloji hamleleri mi başlatılacak? Tahribatta üst düzey yaşanan ahlak ve maneviyat alanında seferberlik mi başlatılacak? Yolsuzluk, rüşvet, adam kayırma, haksızlık ve hukuksuzluk mu bitecek? Borca dayalı ekonomi ve faiz politikaları mı değiştirilecek? Memur, işçi, emekli, çiftçi ve esnafın satın alma gücü mü artırılacak?” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ İLE BAĞLANTISI OLABİLİR

Seçim kampanyasında toplumun tüm dikkatinin başkanlık sistemine yönlendirilerek ülkenin acil çözüm bekleyen sorunlarının gözden kaçırılmış olabileceği kanaatinde oldukları belirten Kılıç,  “Başkanlık sistemini getirme arzusunun acaba çözüm süreci ile bir bağlantısı var mıdır? Varsa bu paralellikle ne hedeflenmektedir. Bunun altında başka bir maksat mı yatmaktadır?” gibi soruları da akla getirdiğini söyledi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç sözlerini şöyle bitirdi: “Biz Saadet Partisi olarak; Anayasa, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası ve Meclis İç Tüzüğü'nün mutlaka ileri derecede demokratikleştirilmesinden yanayız. Ülkemiz ve milletimizin demokratik yapısını kısıtlayan, insan hak ve hürriyetlerini daraltan anlayıştan kurtulması, bu hukuk metinlerinin insanımızın temel değerlerine dayanması, tüm sosyal kesimleriyle, etnik yapılarıyla birlik ve beraberlik içinde daha özgür bir yapıya kavuşması bizim için çok daha önemlidir.”

                               

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.