TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1 Mekan 1 Yemek

1 Mekan 1 Yemek’te bugün sizler için Tire’de bulunan Hacıoğlu Mangal’a konuk olduk. Hacıoğlu Mangal’ın işletmecisi Abdulkadir Karasu ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2015 07:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
1 Mekan 1 Yemek

FADİME DUMLUPINAR

Tire köfte, ulaşılan en eski bilgiye göre, 1800'lü yılların sonunda,  Tire’de, bir usta tarafından, elde yuvarlanıp, tavada tereyağında kızartılarak oluşturulmuştur. Daha sonra kıyma makinesi olmadığından, iki elde iki ayrı keskin bıçağa benzer ama bıçaktan daha büyük bir aletle, etler kıyma haline getirilerek, malzeme oluşturulmuştur. Bizde Tire’de bu köfteyi en güzel şekilde yapan Hacıoğlu Mangal’ın işletmecisi Abdülkadir Karasu’dan daha detaylı olarak siz okuyucularımız için öğrenmeye çalıştık.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ”

Eski zamanlarda, sadece dana eti değil, koyun ve keçi etinin de kıymaya karıştırıldığını söyleyen Karasu, “Hatta bilgisine başvurduğumuz yaşlılarımız, soğanın bile kıymaya katıldığını söylemektedir. Bu tarz hazırlanan köfte kıyması, tütün şişine benzer şişlere tuz yardımıyla tutturularak, şimdikinden çok daha kalın (bir köfte;40-50gr) olarak yine bugünkü gibi odun kömürü mangalında ızgara yapılarak hazırlandığını görüyoruz. Eski dönemlerde seri imalat imkânı ve zamanı ya da ihtiyacı olmadığından, tüm bu işlemin, işyerine müşteri geldiği anda yapıldığını da öğrenmiş bulunmaktayız. Daha sonraki zamanlarda, (1960'lı yıllarda)aynı işlemin tekrar ettiğini fakat en önemli farkın, kıymanın hazırlanışında olduğunu görmekteyiz. O tarihlerde kıyma elle değil de, ama el yardımıyla çalışan kıyma makinesinde hazırlanmaya başlanmış, böylece az da olsa üretim adına bir adım atılmış. Asıl yenilik, buzdolabı yaygınlaşınca olmuş ve artık önceden hazırlanan köfteler, dolapta saklanmaya başlanmış. O lezzet yerinde kaldı mı bilinmez ama tereyağı, kıyma, domates sos ve koyun yoğurdundan oluşan bu nefis yemeğimizin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese ilçe halkı olarak müteşekkiriz” ifadelerini kullandı.

“VAZGEÇİLMEZLER ARASINDA İLK SIRADADIR”

1980'li yıllarda ilk paket satışının yapıldığını belirten Karasu, “İlçemize gelen yerli turistlerin ilgisi ve hazırlanıştaki pratikliğiyle, bugün ilçe halkının da ciddi seviyede mutfak zenginliği olmuştur. Evine gelen misafirini yemek yemeden göndermeme gibi, tüm dünyaya örnek olan halkımız için, Tire Köfte hem çabuk hazırlanışı bakımından, hem de lezzeti açısından, vazgeçilmezler arasında ilk sırada yerini almıştır. Bugün büyük et markalarının da ürün listesinde yer alması, ilçemiz için ne büyük onur ve kazanç olduğunu söylemeye dahi gerek yok. Sadece lezzetiyle değil, bu bahaneyle ilçemize gelen yerli yabancı turist sayısındaki her geçen gün oluşan artışı gördükçe, köftenin ilçe ekonomisindeki payını, umarız tüm ilçe halkı takdir eder” diye konuştu.

“ÜLKENİN HER YERİNE GÖNDERİYORUZ”

Son bir yenilikle, ulaşım ağının ve internet nimetinin yaygınlığı kullandıklarını belirten Karasu, “Tire Köfte tüm yurda sadece bir günde, hatta yakın il ve ilçelere günlük olarak                  gönderilmektedir. www.tirekofte.comsitesinde, hem ilçe tanıtımı (gezi, konaklama, alışveriş, ulaşım vs.) yapılmakta, hem de online bir hizmetle, köfte ve diğer Tire mamulleri sağlıklı ve en seri şekilde ülkenin her yerine gönderiyoruz. Köftemizin bugünlere ve bu lezzetiyle ulaşmasında payı büyük olan eski ustaları rahmetle anıyor, minnetimizi ve teşekkürümüzü yineliyoruz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.