TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Gıdada Bilgi Kirliliğine Son’

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği, gıdadaki bilgi kirliliğini önlemek için başlattığı ‘Gıdada Bilgi Kirliliğine Son’ toplantısını Hilton Oteli’nde gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2015 08:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Gıdada Bilgi Kirliliğine Son’

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), ‘Gıdada Bilgi Kirliliğine Son’ toplantısını Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül’ün de katılımıyla düzenledi. Sağlıklı beslenmenin’ bir trend haline gelmesiyle gıdada artan spekülasyonlara akademik verilerle son vermeyi amaçlayan MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, kamuoyunda yaratılan ‘yemek stresi’ ne dikkat çekti. Hilton’da gerçekleştirilen toplantıda yanlış ve çelişkili bilgilerin tüketicide ‘yemek stresi’  yarattığına dikkat çeken Yurdagül, “Son yıllarda sağlık ve beslenme konularının popüler hale gelmesiyle ortaya çıkan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için 2008 yılından beri MÜMSAD olarak çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle margarin konusundaki tartışmalar tüketiciyi yanıltıyor” dedi.

“İNSANLAR MARGARİN ALMAK İSTEMİYOR”

“Margarin hakkında o kadar çok söylenti var ki insanlar margarin almak istemiyor” diyen Yurdagül, “Margarin hakkında o kadar çok söylenti var ki insanlar margarin almak istemiyor. Oysa ki margarinde doymuş yağ miktarı, inanılanın aksine neredeyse likit yağlar düzeyindedir. Ne yazık ki hem tüketici hem de sağlık sektörü çalışanlarının oda sıcaklığında katı görünen yağı ‘doymuş yağ’, sıvı görünen yağı da ‘doymamış’ olarak kabul ediyor. Oysa doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir. Tereyağı yüzde 65’lik oranıyla doymuş yağ asidi açısından en zengin yağdır. Ayçiçek yağı yüzde 11, mısır yağı yüzde 13, zeytinyağı yüzde 15-17 arasında,  kase margarin ise yüzde 15 dolaylarında doymuş yağ içerir. Doymuş yağ içeriği olarak aynı miktar zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur” diye konuştu.

“MARGARİNDE TRANS YAĞ YOKTUR”

Yurdagül, Türkiye’de üretilen margarinlerdeki trans yağ konusuna da açıklık getirerek, “Trans yağ oranı yüzde 1’in altında olup bu nedenle yoktur beyanı yapılabilir. Bu oran AB ülkelerinde yüzde 2-4 arasındadır. ABD’de bu konu henüz yeni gündeme geldi. Günümüzde, MÜMSAD üyesi kuruluşların modern teknolojilerle ürettiği margarinlerde trans yağ bulunmaz ve paketlerinde ‘Trans yağ içermez/yoktur’ logosu yer alır” dedi.

“MARGARİN KOLESTEROL İÇERMİYOR”

146 yıllık bir geçmişi olan margarinin günümüzde tamamen bitkisel yağlardan üretildiğini vurgulayan Yurdagül, bu nedenle hayvansal kökenli yağların aksine margarin kolesterol içermediğini söyledi. Yurdagül, “Türkiye’de üretilen margarinler yüzde 100 bitkisel bazlı olduğundan ne trans yağ, ne de kolesterol içerir. Ayrıca kase margarinlerin yağ içeriği yüzde 60, paketlerin ise yüzde 70’dir. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre yüzde 30-40 daha az enerji verir” ifadelerini kullandı.

“EN FAZLA BİLGİ KİRLİLİĞİ HAZIR ÇORBALARDA”

Bilgi kirliliğine en fazla maruz kalan paketli gıdalardan birinin de hazır çorbalar olduğunu belirten Yurdagül, “Mevsiminde toplanan ve özenle seçilen baharat ve sebzeler yıkandıktan sonra, ısı yardımıyla suyu alınarak, kurutulur. Sonrasında malzemeler küçük parçalar halinde doğranır, öğütülerek toz haline getirilir. Bildiğiniz gibi yüzyıllardan beri kurutma işlemi gıdaların uzun sürelerde saklanabilmesi için uygulanagelmiştir. Hazır çorbalar, içerdiği doğal besinler kurutulduğu için koruyucu madde kullanılmasına ihtiyaç olmadan, hava nem ve ışığa karşı koruyan üç katlı paketlerde uzun süre dayanıklılığını sürdürür. Hazır çorbanın üretim mantığı ev yapımı tarhanadan farklı değildir. Ancak yüksek hijyen koşullarında üretilmesi nedeniyle güvenilir bir üründür” diye konuştu.

“KAMUOYU YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR”

Günümüzde özellikle beslenme ve gıda konusunda sözcülük yapan bazı isimlerin uzmanı olmadıkları konularda bile uzman sıfatıyla konuştuklarını ve kamuoyunu yanlış yönlendirdiklerini söyleyen Yurdagül, “Uzman, adı üstünde spesifik bir konuda tecrübe ve bilgisini yoğunlaştırmış insandır. Bir kişinin farklı farklı konularda uzman sıfatıyla medyada görüş verdiğinde bu kişiden şüphelenmek gerekiyor” dedi.

“ÜRETİCİ VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRİYORUZ”

MÜMSAD olarak, sektörün gelişmesi için tüm gayretlerin organize olmasını, üreticilerin ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirten Yurdagül, “Güncel takip ettiğimiz bilimsel verileri akademisyenler eşliğinde inceliyor, ardından kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüketicilerimize tavsiyemiz, sadece bildiğiniz ve güvendiğiniz firmaların ürünlerini, ambalaj bilgilerini okuyarak satın alın ve kullanın. Bu konuda her söylenene inanmayın” diye konuştu. 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.