TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocaoğlu: Böyle olacağı belliydi

“Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi”nin açılış töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Konak Tünelleri hakkındaki yorumuna tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2015 07:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kocaoğlu: Böyle olacağı belliydi

ANIL YIKGEÇ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Gaziemir Belediyesi’nin ortaklaşa tamamladığı “Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi”nin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eleştirileri damga vurdu. Kocaoğlu, kendisine ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan eleştirilere yanıt vererek, yorumu kamuoyuna bıraktığını belirtti. Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu seçimlerin genel seçim olduğunu, hükümetin ne yapacağını, devlet kurumlarında yıprananlar devlet kurumlarındaki erozyonu engellemek için, ülke genelinde üretimi arttırmak için, ekonominin büyümesi için ne yapılması gerektiğinin konulması gerektiğine vurgu yaparak, “Belediye işlerine karışmayın” dedi.

“BURADA BİR PROBLEM VAR”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’ın Konak Tünelleri hakkındaki ‘Biz deliği deldik. Tüneli açtık. Gerisi büyükşehir belediyesinin işi’ beyanatı üzerine, “Konak Tünelleri, bin 650 metredir. Kentimize hayırlı olsun. Karayollarının bağlı olduğu, en uzun Ulaştırma Bakanlığı yapan Sayın Binali Yıldırım’ın bir beyanatı var. ‘Biz deliği deldik. Tüneli açtık. Gerisi büyükşehir belediyesinin işi’ dedi. Bu tünelin böyle olacağı, bu tünelin İzmir trafiğinde ne dertler açacağı malumdu. O zaman kendisiyle de konuştuk. Şimdi seçim arifesindeyiz. Böyle bir söylemle topu atıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler de yol, baraj, gölet, su işinden anlar ama bunları Türkiye’de en iyi bilen, bilmesi gereken yol ise Karayolları Genel Müdürlüğü; göl, baraj ise Devlet Su İşleri genel Müdürlüğü’dür. Onlardan bizde bilgi olarak yararlanıyoruz. Karayollarına talimatla tünel açtıracaksın, gerisine de ben karışmam diyeceksin. Burada bir problem var” diyerek eleştiride bulundu.

“KANAL AÇILINCA İZMİR ŞAHA KALKACAKTIR”

İzmir Körfezi’nin ve doğal limanın, İzmir’in bugünler gelmesinde, büyümesinde, gelişmesinde, 8 bin 500 yıl ayakta kalmasındaki bir numaralı etken olduğuna vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, “1932 yılında ilk defa İzmir Körfezi’nde bir bilimsel araştırma yapılmıştır. O bilimsel araştırma sonucunda oradaki projeksiyonla Gediz Nehri’nin yatağı 7 defa değiştirilmiştir ve bugünkü yerine gelmiştir. Ondan sonra da Körfez üzerinde durulmamıştır. Kuzey’de sığlaşma, Güney’de sığlaşma devam etmektedir. Sadece İç Körfez’e 16 tane dere alüvyon taşımaktadır. Körfez giderek dolmak tehlikesiyle karşı karşıyadır. Buna bir proje geliştirdik. Bu projede 2 önemli figür var. Biri liman yolunun derinleşmesiyle İzmir limanın büyümesi ve ticari hayatının geliştirilmesidir. Limanı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları işletiyor ve onu ilgilendiriyor. Diğeri ise Kuzey’de açılacak sirkülasyon kanalıdır. Bu kanal tamamen çevre yatırımıdır. Dünyanın en önemli çevre yatırımıdır. Kuzeyde sirkülasyon kanalı açmaya başladığımız anda İzmir şaha kalkacaktır. Böyle bir projeyi gerçekleştirmek için yola çıkan kent, dünyanın en çok tanınan kentlerinden bir olacaktır. Kentimiz, limanız kurtulacaktır. Aynı Efes, Milas gibi kara kenti olmaktan kurtulacaktır. Bazı projeler geliştiriliyor ‘Efes’e kanal yapalım. Efes’e gondollar, gemiler gelsin’ diye. Efes’e kanal açmaya çalışırken, İzmir’deki Körfezi doldurmaya çalışıyoruz. Önce önümüzdeki değeri yapalım. Buranın bir an evvel kurtulması gerekir. Efes de yapılsın tabii. Acı olan taraf biz Devlet Demiryolları ile beraber ihaleye çıktık. Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Devlet Demiryolları’nın projesidir. İki tane devlet kurumunun ortaklığında ihaleye çıkılmasına rağmen, bütün projeler hazırlanıp ÇED raporunun alınmasının üstünden tam iki sene geçti. Bu konudaki isteklerimizi söylediğimizde Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ‘Ben İzmir Belediye Başkanı’na cevap vermem. Şube müdürüyle muhatap olsun’ demiştir. Sen İzmirlilerin 3 dönemdir seçtiği belediye başkanının İzmir’in çıkarı, lehi; İzmirlinin problemi neyse herkesle anlaşır. Hiç de gocunması yoktur. 5 yaşında tütün tarlasından gelmiş böyle bir mevkie ulaşmıştır. Bizim böyle bir problemimiz yok. Ama İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nı şube müdürüne havale ederek beni ve İzmirliyi horlamaktadır. Horladığın, küçük gördüğün bir kente neden milletvekili adayı olarak gelirsin o da ayrı bir konudur. Bunu da sizin takdirine sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“FUAR İZMİR’İ ELEŞTİRMEK BELDEN AŞAĞI VURMAKTIR”

Başkan Kocaoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Yıldırım’ın Fuar İzmir hakkındaki eleştirilerine ise şöyle yanıt verdi: “Türkiye’nin en iyi nitelikli ve en büyük, Gaziemir sınırları içinde yapılan, nitelik açısından dünyada tartışılan Fuar İzmir konusunda Sayın Binali Yıldırım’ın bugün bir değerlendirmesi var. Aynen okuyorum; ‘İzmir Fuarı açıldı ama eski fuarın yeri daha güzeldi. Üvey evlat gibi serbest bölgenin bir kenarına sıkışmış durumda. Yürüme şansı sınırlı. Ama olsun öyle ya da böyle bir eser. On yılda yapıldı. Önemli değil. Bir şey yapıldı.’ On yılda yapıldı, sıfırdan başlandı. Kapı kapı gezdim kamulaştırma, planlama yaptık. Kamulaştırma 5-6 sene sürdü. Yapıldı ve dünyada hiçbir metropol, hiçbir kent ben bu kenti kalkındırmak için 4 milyon lira para harcayacağım, kenti kalkındıracağım diye yola çıkmadı. Londra, Paris, Moskova’da kimse çıkmadı. Sadece ve sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı. Ulu önderimizin ‘Fuarlar yapın, sergiler açın’ talimatına uygun olarak İzmir’de fuarcılığı büyütmek, İzmir’i kalkındırmak, İzmir ürünlerini tanıtmak ve fuara gelen katılımcı ve izleyicileri İzmir’de ağırlamak üzere bu dev eseri vücuda getirdik. Bunu eleştirmek, buna belden aşağı vurmak nasıl bir duygudur, düşüncedir? Bu yazıları ömür boyu saklayacağım. Belediye başkanlığım bittikten sonra eğer yaşarsam, bunları gelecek kuşaklara, ibret vesikası olarak yerel yönetimin izleri olarak bırakmak istiyorum.”

“EFEMÇUKURU’NA RUHSAT VERMEDİK”

Efemçukuru Altın Madeni konusuna da açıklık getirmek istediğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Efemçukuru Altın Madeni’ne İzmir Büyükşehir Belediyesi kesinlikle ruhsat vermemiştir. Ve sonuçta yönetmelik değiştirilmiş, mevzuat değiştirilmiş; taş ocaklarına maden ruhsatlarına imza yetkisi büyükşehir belediyesinden alınmış valilik nezdine verilmiş ve dolayısıyla bir hafta sonra da o zamanki İzmir Valisi Efemçukur’ndaki altın madenine ruhsatını vermiştir. Bizimle uzaktan yakından alakası yoktur. Biz niye karşı çıktık? Burası tüm İzmir Yarımadası’nın su ihtiyacının karşılayacak Çamlı Baraj havzasıdır. Tüm İzmir’in su ihtiyacının yüzde 38’ni karşılayan Tahtalı Barajı ile yakinen irtibatlıdır. Ve ilk planlarında da Tahtalı Havzası’nda da yer alıyordu. Sonra o kağıt üzerinde dışarıda bırakıldı. Güzelbahçe Çevre Güzelleştirme ve Koruma Derneği, Bakan Veysel Eroğlu’na bu altın madeni konusunda bir soru yöneltiyor. Bunun halledilmesini, buranın kirlendiğini, sularda ağır metal olduğunu, sağlığa zararlı olduğunu toprağımızın ve suyumuzun kirlendiğini söylüyor. ‘Siz sorunlarınızın çözülmesini istiyorsanız bize oy vereceksiniz. Oy vereceksiniz ki sorunları çözelim’ demiştir. Buna yorum yapmıyorum. Sizlerin bilgisine sunuyorum” dedi.

“BARAJ HAVZALARI KÜÇÜLTÜLEMEZ”

Ak Parti İzmir Milletvekili Adayı Cemil Şeboy’un eleştirilerini de değerlendiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Cemil Şeboy Bey, Veysel Eroğlu Bey ile daha önce bir Menderes gezisinde havzada yeni olanakların sağlanacağı gibi bir şeylerden bahsetti. Niyet okumasını sevmiyorum ama ‘Havzada bir şeyler tasarlanıyor herhalde havza imara açılacak. Korkuyorum. Türkiye’nin en iyi korunan havzası Tahtalı Havzası’ demiştim. Ve iki gün önce Sayın Buca eski Belediye Başkanı, şu anda milletvekili adayımız beraber mesai harcadığımız arkadaşımız Cemil Şeboy, Tahtalı Havza’nın küçültüleceğini söyledi. Baraj havzaları küçültülemez. Baraj havzalarını küçültmek için burada çok büyük bir coğrafik değişiklik yapmanız gerekir. Havzaya akan suyu ters vermeniz lazım. Bu da bugünkü olanaklarla ve parayla hiçbir devletin altından kalkacağı bir iş değildir. Bu havzayı imara açmaktır, açmak için çalışmaktır. Havzanın açılmayacağını, açılamayacağını kendisini de çok iyi bilmektir. Belediye başkanlığı yapmıştır. Bu sadece Buca’nın Kaynaklar gibi etkilenen yerleri ve Menderes teki havzadan etkilenen vatandaşlarımızın oyunu geçici olarak talip olmak ve almak üzerine söylenen bir iştir. Kemeraltı’nı Türkiye’de bilmeyen yok. Kemeraltı’ndaki binaları, caddeleri, sokakları düşünün. Burada gondol sefaları öngörülmektedir. Orada gondol sefaları nasıl olacaktır ben de merak ediyorum. Bunu da sayın eski belediye başkanımız takdirlerine bırakıyorum” dedi.

“DEVLET MEMURU SİYASİ PARTİ BORAZANLIĞI YAPMAMALI”

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan’ın büyükşehir belediyesi hakkındaki eleştirilerini de değerlendiren Başkan Kocaoğlu, “İki günde bir İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhinde beyanat veriyor. Kimse 6306 sayılı yasayla kentsel dönüşüm yapmadı, yapamadı. Çünkü bu yasanın uygulanması mümkün değil. Ve il müdürü, devleti temsil ediyor. Bir devlet memuru. Siz herhangi bir siyasi partiyi destekleyebilirsiniz. O ayrı bir şeydir ama siz herhangi bir siyasi partinin borazanlığını yapamazsınız devlet memuru olarak. Uyarma gereği duydum. Ve bugün Devlet Su İşleri’nden bir heyet, Su ve Orman Bakanlığı’ndan bir heyet, Çevre ve İl Müdürlüğü’nden bir heyet ve birkaç kurumdan Büyük Kanal Projesi’ni, arıtmaları gezdiler. İki şık var; ya bizi denetleyip ceza kesecek ve sayın bakana eleştirecek malzeme yetiştirmek için bu değerlendirmeyi yapıyorlar. Ya da İZSU’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusunda yaptığı yatımların kesafetini, kalitesini, kullandığı teknolojiyi, dev pompa arıtma ve çamur kurutma tesislerini gezip bilgilenmek ve öğrenmek istiyorlar. İkincisi kesin ama söylemeyecekler. Büyük ihtimalle eleştirip ceza kesecekler” diyerek sözlerini bitirdi.

BOTANİK BAHÇESİ SÖZÜ

Gaziemir Belediyesi Başkanı Halil İbrahim Şenol konuşmasında bu ülkede yaşayan vatandaşlar olarak yürekli ve cesur olmak gerektiğini söyleyerek, “Çizgimizi bozmayacağız. Biliyorsunuz Gaziemir Belediyesi’nin duvarında ne yazıyor; ‘Namuslular da namussuzlar kadar cesaretli olmak zorunda.’ Bunu hiç unutmayacağız” dedi. Gaziemir Belediyesi Başkanı Şenol, “Sizin huzurunuzda Aziz Başkan’dan bir tek söz almak istiyorum. Avrupa’da tek, Ortadoğu’da tek, dünyanın dördüncü botanik bahçesini Gaziemir’e istiyoruz. Aziz Başkan makamında yüzde 90’ı benden diye söyledi ama burada sizin huzurunuzda ondan söz istiyorum” demesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan tekrar söz aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.