TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Bu bir nefret söylemidir"

Yunanistan'da 6 sol partinin ittifakı ile kurulan Syriza'nın iktidar olması Meclis'te milletvekilleri tarafından "kemer sıkma liberal politikaya" hayır olarak değerlendirildi. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay "Yunan halkı AB'nin kemer sıkma politikasını reddetti" derken MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Yunanistan'da kim kazanırsa kazansın, Türkiye'ye bakış açıları değişmez" dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 08:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
"Bu bir nefret söylemidir"

SAMİ GÖKÇE /ANKARA

 Ekonomik krizden bir türlü kurtulamayan Yunanistan'da 6 sol partinin ittifakı seçime giren Syriza'nın kazanması Türk Siyasetçileri tarafından "olağan"  karşılandı. Seçimi EGE’DE bugün'e değerlendiren CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay, Yunanistan seçimleri sadece Yunanistan'dan ibaret olmadığını belirterek "Yunanistan'da 2009 yılından itibaren çok ciddi bir kriz var.Sol ittifak AB'nin kemer sıkma politikalarına hayır dedi. Bu sonuç, AB'nin genişleme süreci içinde önümüzdeki dönemde atacağı adımları da çok etkileyecek. Syriza'yı kimileri radikal sol olarak yorumluyor ama ben öyle yorumlamıyorum. AB seçimden beklemediği bir sonuç çıktığı için Syriza'yı radikalleştirmeye çalışıyor. Bu bir  nefret söylemidir. Barışa zarar verir" diye konuştu.

YUNAN HALKI HAYIR DEDİ

Seçim sonucunun Türkiye için önemli olduğunu anlatan Balbay Syriza'nın lideri Aleksis Çipras'ın 16-17 yaşından itibaren siyasetin içinde bulunan deneyimli biri olduğunu ve Türkiye ile ilişkilerin de gelişeceğini vurguladı. Balbay, "Bir önceki seçimde partisini Ana muhalefet partisi yapmıştı. Şimdi de iktidar yaptı.  Yunan halkı sosyal devlet politikasından vazgeçilmesine, kemer sıkma politikasına "hayır" dedi. Yunanistan 90'lı yıllarda AB'nin şımarık çocuğu diye anılırdı. AB Yunanistan'ı krediye boğdu, üretim yapılmadı. Yunan halkı  üretimi unutmuştu. Ve krize yenik düştüler. Ama şimdi yeniden kendi ayakları üzerinde duracak. Komşumuzun krizden çıkması bizi de olumlu etkileyecek" dedi.

“BİZİM İÇİN SONUÇ DEĞİŞMEZ”

MHP Grup Başkanvekili Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu sosyalist parti ittifakının Yunan seçimini kazanmasının AB açısından önemli olduğunu ifade etti. Halaçoğlu, AB programını reddedeceğini açıklayan Çipras'ın birlik için ciddi anlamda sorun oluşturacağını belirterek, "Bunu düşünmesi gereken AB'dir bizim açımızdan değişen bir şey olmaz. Yunanistan'da seçimi kim kazanırsa kazansın Türkiye'ye karşı bakış açıları değişmez. Bu ister sağ olsun ister sol sonuç aynıdır" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka "Yunanistan'dan sonra İspanya ve Portekiz'de de sol partilerin iktidara en yakın aday olduğunu ifade ederek "darısı bizim başımıza. Türkiye'de de CHP olarak iktidar olmak istiyoruz derken, HDP Muş Milletvekili Demir Çelik "Yunanistan uzun yıllardır sağ partiler tarafından yönetiliyordu. Liberal politikalar 2009 da iflas etti. ülke ekonomik krize girdi. AB'den alınan yardım ve kredilerle ülke iflastan kurtuldu. Halkın yüzde 25 i yoksul. Bu nedenle liberal politikaları reddeden sol partinin iktidar olması çok normal. Yunanistan'da krizin bitirilmesi Türkiye için de önemli. Türkiye'de ise Syriza'nın yaptığını HDP olarak biz yapacağız" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.