TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Çimentepe MahallesiBizim Mahalle-Konak, Çimentepe Mahallesi

Osmanlı şerriye kayıtlarında Konak’ın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Sultaniye Mahallesi, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte aşırı büyümesinden dolayı 5’e bölündü

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2014 07:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Çimentepe MahallesiBizim Mahalle-Konak, Çimentepe Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Çimentepe Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Ali Öztürk’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (152 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Çimentepe Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35270

Mahallenin nüfusu:  5.500

Mahallenin seçmeni:  2.900

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 46

Mahallenin muhtarı:  Ali Öztürk

Osmanlı şerriye kayıtlarında Konak’ın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Sultaniye Mahallesi,  Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte aşırı büyümesinden dolayı 5’e bölündü. Ortaya çıkan 5 mahalleye Kurtuluş Savaşının efsane mücadelelerinin yaşandığı Afyon’daki 5 tepenin adları verildi. Bizim Mahalle olarak önceki aylarda sırasıyla Duatepe, Zafertepe, Kocatepe ve Tınaztepe’yi yayınlamıştık. Bu serinin sonu olan Çimentepe Mahallesini ise 152 nci ziyaretimle 30 Mart’da muhtar olan Ali Öztürk’ün anlattıkları ile sizlere aktarcağım. 19 ncu yüzyılın ilk yarısında oluştuğu belirtilen mahallenin ilk adı Türkçe karşılığı Seyir yeri, gezinti, eğlence yeri olan Nüzhetgah’tı. Sonraları bölgede yetişen üzümlerden dolayı adı Sultaniye oldu. Konak Belediyesi kayıtlarına göre Çimentepe Mahallesi’nde kayıtlı bulunan 759 binada bin 196 konut 86’da işyeri bulunuyor. Çimentepe mahallesindeki evlere gönderilen elektrik faturalarında, bugün bile, mahallesi kısmında Dördüncü Sultaniye isminin yer alması geçmişte buradaki Sultaniye Mahallesi’nin 5 ayrı bölgeden olduğuna işaret ediyor.

MUHTARLIK BABADAN GELİYOR

Çimentepe Mahallesi’nin 2009’da seçilen muhtarı Yaşar Şanlı’nın Bağ-Kur prim borçlarından dolayı görevi bırakması sonucu 2 yıldan bu yana kaymakamlığın görevlendirmesi ile muhtarlık yapan Ali Öztürk, 30 Mart 2014 seçimlerinde  3 adayla birlikte seçime girdi ve ipi göğüsledi. Muhtar olmadan önce Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde kaptanlık yapan Öztürk, emekli olunca doğup büyüdüğü evlenip çocuklarını büyüttüğü baba ocağında bu dönemde muhtar olarak oturuyor. Konak 21 nolu Aile Sağlığı Merkezi karşısındaki muhtarlık ofisi olarak bir evin giriş katını kullanıyor. Kirasını kendi ödediği muhtarlık ofisinde Çimentepe Mahallesi hakkında keyifli bir sohbet etme fırsatı bulduğum Ali Öztürk, mahallesini şöyle ifade ediyor; “Bizim buraların ilk sakinleri 1800’lü yıllarda Girit’ten gelenler olmuş. Ardından başta Konya olmak üzere yurdun birçok bölgesinden göç aldı. Son yıllarda kaledeki bazı mahallelerin kentsel dönüşüm ve afet riski nedeniyle yıkılması sonucu göçenlerle birlikte 20 kadar da Suriyeli aile oturuyor. Çimentepe Mahallesi, 2 nci Kadriye, Duatepe, Kocatepe, Zafertepe ve Tınaztepe Mahallelerinin arasında bulunmakta. Mahallemde kesin olmayan verilere göre yaklaşık 5 bin 500 kişi yaşıyor. Son seçimlerde 2 bin 900 seçmenimizin olduğu seçim listelerinde belirlendi. Mahalle sınırlarım izcindeki 46 sokağımızda önceleri bütün evler bahçeli ve tek katlıydı. Ancak zamanla ailelerinin büyümesi ile bu evler yıkılarak çok katlı binalar yükselmeye başladı. Mahallemde muhtarlık ofisimin karşısında sağlık ocağımız yine mahalle sınırlarım içinde Başöğretmen İlkokulumuz ile Ömer Lütfü Akat Ortaokulu var. Mahalle sakinlerimin büyük çoğunluğu dar gelirli ve yardıma muhtaç ailelerden oluşmakta. Birçoğu emekli ancak çalışanlarda asgari ücret veya biraz üzerinde kazancı olanlardan oluşmakta. Mahallemiz güvenliği Eşrefpaşa Polis Merkezi ekiplerince sağlanıyor. Ancak son dönemde burada 90 lı yıllarda yapılan küçük bir parkımız var, ancak bu park ne yazık ki madde bağımlılarının işgalinde. Yeni seçilen Konak Belediye Başkanımız Sema Pekdaş’la yaptığı görüşmelerde sorunlarımızı bir bir anlattım, başkanımız da var olan sorunları gidermek yönünde ciddi çalışmalar içinde. Muhtarlık ofisi olarak yer göstermem gerekiyor, parkın bir köşesi olsun dediler ama orası daha öncede belirttiğim gibi madde bağımlıların işgalinde.” dedi.

GEÇMİŞİN SPOR EFSANELERİ

Çimentepe Mahallesi geçmişine doğru bir yolculuğa uzandığımızda muhtar Ali Öztürk’ün gözleri ışılıyor. Geçmişte Çimentepe Mahallesi’nde yetişen Galatasaraylı eski Arif Kocabıyık, Metin Oktay’ın hayatının konu  edildiği filmde bir rol gereği kaleci olan Arap Ertuğrul bu efsanelerden birkaçı. Bunun dışında geçmiş yıllarda Girit Göçmeni ailelerinin bir çoğunun çocuklarını okuttutları için bunların arasında sayısız doktor, mühendis ve bürokrat yetişdiğine dikkat çeken muhtar Ali Öztürk, “Sporla geçmişten bu yana mahallemiz hep iç içe. Son iki yıl öncesine kadar Güneşli Mahallesi’nde bulunan Konak Belediyesi’nin yaptırdığı ve Atillaspor Kulübü’ne kiraya verdiği tesislerde 100 lisanslı 600’e yakında sporla uğraşan gencimizin  iki yıldan bu yana mağdur. Çünkü bu tesisleri 2012 yılında ösel bir işletmeciye kiralanan tesiste şimdi ne bizim nede çevre mahallelerimizin gevnçleri faydalanamıyor. En önemlisi buradaki tesislerden elde edilen kazançla Atillaspor Kulübü’ne gelir elde edilmekteydi. Ancak iki yıldan bu yana mağduruz, hem kulüp zorda hem de çocuklarımız ve gençlerimiz, bu sıkıntımızın Sema Pekdaş Başkanımız tarafından giderileceğini ummaktayız” şeklinde konuştu.

FARKLI LEZZETLER DURAĞI

Çmentepe Mahallesi sakinlerinin işlettiği farklı fırın ve lokantalarda hemen her bölgeye ait farklı yiyecekleri bulmak mümkün. Muhtarla söyleşinin ardından gezerken rastladığım Gaziantep Ev Yemekleri’nde yediğim peynirli böreğin tadı bir başkaydı. Tıpkı Gaziantep’te yediğim yemek tadını aldığım böreği doğal ortamda evde yaptıkları yufkalardan hazırladıklarını belirten Gaziantepli Murat Çelik, “Bizim böreğin hamurunu evde annem yapar ve yufkaları tek tek elinde açar. İçini de en doğal peynir ve bizim yöremizin zeytinyağı ile hazırlarım. Bu nedenle Konak’tan ve Karabağlar’dan bir çok müşterimiz özellikle bizim böreği isterler” dedi. Çimentepe Mahallesi sokaklarını fotoğraflamak için gezerken  Taş fırınlarda hazırlanan ramazan pideleri, yine Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar bir çok bölgenin yemek ve içeceklerinin yapıldığı yerleri gördüm. Mahalle sakinleri özellikle son dönemde artan asayiş olayları ve madde bağımlılarından şikayetçi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.