TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Siyaset yapma arenası tüneller değil hizmetlerdir”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan İzmir'de uzun süredir tartışma konusu olan Konak Tünellerini inceleyerek ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı ziyaret etti. Bakan Elvan, Konak Tüneli kazı çalışmalarının yüzde 95'inin tamamlandığını ve hedeflerinin mayıs ayında tüneli İzmirlilerin hizmetine sunmak olduğunu belirterek İzmir Limanı, Çandarlı Limanı, Kemalpaşa Lojistik Merkezi hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2014 07:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Siyaset yapma arenası tüneller değil hizmetlerdir”

NİLGÜN TAZE - Konak Tünelinin inşaatını inceleyerek proje hakkında bilgi alan Bakan Elvan tünelin İzmir için son derece önem arz eden bir proje olduğunu özellikle Konak Buca ve Karabağlar arasında ciddi rahatlama sağlayacağını belirterek Yeşildere Caddesi'ne de bağlantısının bulunacağını, Alsancak trafiğini de önemli ölçüde rahatlatacağını söyledi. Tüneldeki kazı çalışmalarının yüzde 95'inin tamamlandığını ifade eden Elvan, "Ocak ayının ortalarına doğru ışığı göreceğiz. Bizim hedefimiz Mayıs ayında tüneli İzmirli vatandaşlarımızın hizmetine sunmak. Çalışmalarımız çok yoğun devam ediyor, herhangi bir sorunumuz yok" dedi.

“HAYRETLE KARŞILIYORUM”

Konak Belediyesi'nin tünel için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınması gerektiğine ilişkin açtığı dava hakkında da açıklamada bulunan Bakan Elvan hiç sondaj yapılmadığına ve ağaçların kesildiğine dair iddialara da cevap verdi. Lütfi Elvan, "İnanın hayretle karşılıyorum. Biz bunu İzmir halkımıza hizmet etmek, rahatlatmak için bu tünelleri yapıyoruz.  Bir belediyenin dava açmasını hele hiçbir yasal altyapısı olmayan bir dava açmasını yadırgıyoruz. Bununla ilgili düzenlemeler bellidir. Özellikle bu tünelin yapımıyla ilgili olarak kurumumuz Karayolları Genel Müdürlüğümüz yasal olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmıştır. Bir bakanlık yasal prosedürlerini tamamlayamadan böyle bir işe başlayabilir mi? Bu konuda sıkıntımız yok, son derece rahatız. Yasal süreçler tamamlandıktan sonra çalışmalara başlanmıştır. Gelen eleştirilerden biride  'Efendim bu bölgede hiç sondaj yapılmamış' Burada 60'ın üzerinde sondaj yapıldı. Tünel güzergahında arkadaşlarımız nerede neyle karşılaşacaklarını biliyorlar. 'Efendim ağaçlar kesiliyor,' bugüne kadar ağaçların tamamının deplasesi İzmir Büyükşehir Belediyesinin yardımları ile gerçekleşti.   Kalan az sayıda ağacın deplasesini arkadaşlarımız yapacak. 2014 yılında Bakanlığımız ve Karayolları Genel Müdürlüğümüz İzmir sınırlarında 43 bin ağaç dikti. Bir taraftan yolları diğer taraftan yeşillendirme çalışmaları yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

 

Tünel üzerindeki 62 evin kamulaştırılmasının hemen hemen tamamlandığını 69 evin de tedbiren boşaltıldığını dile getiren Bakan Elvan,  ailelere taşınma parası ve kira ödediklerini kaydederek tünel inşaatında 60-70 metrelik kesim kaldığını, bu kesim tamamlandıktan sonra havalandırma, elektrifikasyon işlemlerinin yapılacağını dile getirerek Mayıs ayında tünel açılışının gerçekleştirileceğini söyledi. Vatandaş taleplerini yerine getirmek için çalıştıklarını söyleyen Elvan, "Konak Belediyesi niye rahatsız oluyor anlamıyorum. Hangi süreçlerde ÇED'in olacağı hangi süreçlerde olmayacağı yasal süreçlerde bellidir. Yasalara aykırı en ufak bir işlem yapılmamıştır bu tünelde. Siyaset yapma arenası tüneller değil hizmetlerdir. Siyaseti başka yerde de yaparız. Biz İzmir'in tek ses olmasını istiyoruz. İzmir'e hizmet yapmak istiyorsak, bize de engel olmayın” açıklamasını yaptı.

HELVA YAPMAK GEREKİR

Tünelde 250 milyon liralık harcama yaptıklarını da anlatan Elvan, kime oy verilirse verilsin herkese hizmet ettiklerini dile getirerek İzmir'de açılışa hazır projeler arasında Menemen Harmandalı Otoyolu, Çeşme Alaçatı Karayolu, Menemen Çukurköy Koyu, Yeni Şakran Cezaevi Yolu, Belevi Selçuk Meryemana Yolu, Kemalpaşa Ansızca Köprülü Kavşağı bulunduğunu belirterek bazı ilçelerde  şehir geçişi çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. İzmir'in hem demiryolu hem karayolu hem de denizcilikte önemli potansiyele sahip olduğunu dile getiren Elvan, "İzmir'de ne isterseniz var un var şeker var helva yapmak gerekir. İzmir öyle bir yer. Biz de var gücümüzle bu katkıyı size sağlayacağız" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, sabah saatlerinde başlayan yoğun mesaisini İzmir Valiliği’ni ziyaretinde İzmir Limanı’nın genişletilmesi çalışmaları, Çandarlı Limanı, Kemalpaşa’daki lojistik merkezi olmak üzere önemli değerlendirmelerde bulundu. Valilik makamında mahkeme kararlarının anımsatılması üzerine, tüm tarafların üzerinde uzlaşacağı ortak yol haritasının ortaya konabileceğine inandığını söyleyerek, “İzmir limanıyla ilgili mahkeme kararları var. İmar planındaki bazı değişikliklerin uygun olmadığına dair. İzmir limanını büyütülmesi, genişletilmesi ve şu anda 1 milyon mertebesinde olan kapasitesinin 3 milyona çıkarılması için, bir taraftan kruvaziyerler için bölüm, hem kuru yük hem konteynır için yapılmış bir plan var. Ancak bununla ilgili hem bir mahkeme kararı ve yürütmeyi durdurma söz konusu. Özelleştirme idaresi yöneticilerimizle bu konuyu döner dönmez konuşacağız. Tüm tarafların evet diyebileceği bir planın yürürlüğe konması önemli. Bakanlığımız, stk, yerel yönetimler, valiliğimiz, tüm kesimlerin katılımıyla ortak yol haritasının ortaya konabileceğini düşünüyorum. İzmir insan altyapısıyla gerçekten potansiyeliyle çok önemli bir yere sahip. Büyümeniz için olmazsa olmaz koşullardan birisi rekabet gücünüzün yüksek olması. Bununla birlikte de mutlaka mukayeseli üstünlüğünüzün olması gerekiyor. İzmir konumu ve insan altyapısı itibariyle, denizi ve limanıyla bir güce sahip. Kısacası bir İzmir’i liman kenti olarak görüyoruz” diyen Bakan Lütfi Elvan, Çandarlı Limanı’nın yapılmasıyla Alsancak Limanı’nın kapatılacağı şeklindeki eleştirilere de yanıt verdi.

İZMİR’İ DENİZCİLİKTE TRANSİT TAŞIMACILIĞIN MERKEZİ YAPACAĞIZ

Söylentilerin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Bakan Elvan, İzmir’i denizcilikte transit taşımacılığın merkezi yapmak istediklerini söyleyerek, “Çandarlı limanı yapılması demek, Alsancak Limanı’nın kapatılması demektir şeklinde yorumlar yapılıyor. Bu da doğru değil. İzmir öyle bir il ki, öyle bir potansiyele sahip ki her ikisini ve diğer limanları kaldırabilecek potansiyele sahip. Biz bunları kullanmak, İzmir’i denizcilikte transit taşımacılığın merkezi yapmak istiyoruz. İzmir’i Dubai, Mısır’daki limanlarla kıyasladığınızda çok önemli avantajları var. Özellikle mesafe açısından. Ulaşmak istediniz güzergahlara baktığınızda, Ortadoğu, Afrika, Kuzey Avrupa, Kafkaslar, Rusya, nereye bakarsanız bakın İzmir gerçekten önemli bir transit merkez olacak. Biz bu potansiyeli değerlendireceğiz. Bunu bakan olarak yakın takipçisi olacağım. İzmir’in gelişmesine katkı sağlayan milletvekillerine, sayın Binali Yıldırım’a teşekkür etmek istiyoruz” dedi.

İZMİR TÜRKİYE’NİN YAZILIM MERKEZİ OLUR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İzmir’in yetişmiş insan gücü ve üniversite altyapısıyla da yazılım merkezi olabileceğini, İzmir’in Türkiye’nin yazılım merkezi olması için de çalışacakları sözünü verdi. Bakan Elvan, 2015’te yazılım projeleri için bir milyar liralık bir kaynak ayırdıklarını ve İzmirli girişimciler başta olmak üzere şirket, girişimci ve sivil toplum kuruluşlarından proje başvurusunda bulunabileceğini belirterek,  “İYTE ve üniversiteler baktığımızda bilgi ve iletişim teknolojileri alanında önemli bir altyapısı var. Tekno kenti, insan kaynağı ile İzmir önemli bir yazılım merkezi olabilir diye düşünüyorum. Türkiye’nin yazılım merkezi olması için gereken her çabayı göstereceğiz. 2015’te şu anda sahip olduğumuz aşağı yukarı bir milyarlık kaynağı bilişim ve iletişim projelerinde kullandırmak istiyoruz. Bu kaynağı yazılım sektörü başta olmak üzere kullanmak isteyen tüm girişimcilerimizi, şirketlerimizi, STK’larımızı proje başvurusunda bulunmaya davet ediyorum. Yönetmelik bir hafta on gün içerisinde çıkacak. Değerlendirme TÜBİTAK ve bizim elemanlarımızın olduğu bir panelde olacak. 2015’te biz ciddi bir destek vermeye başlayacağız. İzmir’in de bu desteklerden istifade etmesini bekliyorum” dedi.

O KADAR ÇOK PROJEMİZ VAR KI, 8-10 BASIN TOPLANTISI İLE BİTMEZ

İzmir’in sadece deniz değil demiryolu, karayolu itibariyle de güçlü bir yapıya kavuşturulacağını kaydeden Bakan Lütfi Elvan,  İzmir’e dair projelerinin fazlalığına, “O kadar çok projemiz var ki, 8-10 basın toplantısı yapsak bitiremeyiz” sözleriyle gönderme yaparak, “İzmir’in sadece denizi yok. Karayolu itibariyle, demiryolu itibariyle güçlü bir altyapıya sahip. Ankara ile İzmir’i yüksek hızlı trenle bağlıyoruz. Afyon Polatlı çalışmalarımız devam ediyor. Afyon Banaz ihalesi yapıldı. Turgutlu’ya kadar olan kısmın ihalesine de çıkacağız. Süratle Ankara-İzmir arasındaki hızlı tren projesini tamamlayacağız. İstanbul İzmir otoyolu projesi de önemli bir kazanım. İzmir’i İstanbul’a yüksek hızlı trenle bağlamak istiyoruz. Ulaşımda böyle altyapıya sahip bir il, denizcilik alanında güçlü bir rekabete sahip bir ilde her şey yapılabilir. Biz gereken her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

Bakan Elvan’ın değindiği bir diğer proje ise Kemalpaşa’daki lojistik merkezi hakkında oldu. Türkiye’nin en büyük lojistik merkezi olacak olan merkez hakkında konuşan Bakan Elvan, bu merkezin İzmirli sanayicilere yap-işlet-devret modeli ile devredilebileceğini açıklayarak, “Kemalpaşa’daki lojistik merkez Türkiye’nin en büyüğü olacak. İzmir’in biz rekabet gücünü daha da yukarı çekmek istiyoruz. Özellikle hızlı tren sanayicilerimizin, taşımacılık maliyetlerini aşağıya çekecek. Rekabet güçlerini yukarı taşıyacak. Kombine taşımacılık dünyada konuşulan en önemli konulardan biri. Deniz bir tarafta, raylı sistem demiryolları hızlı trenler otoyollar bir tarafta. Bu lojistik merkezimizde, raylı sistemle ana hatta İzmir’den doğuya giden hatta bir bağlantı sağlıyoruz. Bunun dışında o merkezde firmalarımızın pazarlama, depolamaya yönelik her türlü altyapısı olacak. Pazarlamanın merkezi olacak orası. Alım ve satımın merkezi konumunda olacak. Bu merkez sanayinin motoru lokomotoifi görevini üstlenecek. Çok önemsiyoruz. Eğer İzmir’deki sanayicilerimiz, STK’larımız, isterlerse biz lojistik merkezi yap işlet devret modeli ile verebiliriz, zaten altyapısını biz tamamladık. Bu da önemli bir avantaj. İzmir’in rekabet gücünü arttırabilecek önemli bir etken diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.