TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İZSİAD’dan ‘resmi nikah’ çağrısı

Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikah yapmadan dini nikah yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden imam nikahı kıyanlara ilişkin cezayı iptal etmesine İZSİAD’lı kadınlardan da tepki geldi. İZSİAD Kadın Komisyonu Başkanı Mukaddes Çelik, yeni meclisin resmi nikahla ilgili acilen düzenleme yapması gerektiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2015 07:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İZSİAD’dan ‘resmi nikah’ çağrısı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İZSİAD Kadın Komisyonu Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz ay Erzurum’daki yerel mahkemenin başvurusu üzerine Türk Ceza Kanunu’nun birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören başlıklı maddesine ait bölümleri iptal ederek resmi nikah olmadan dini nikah kıyan çiftlere öngörülen cezanın kalkmasına ilişkin kararına tepki gösterdi. İZSİAD Kadın Komisyonu Başkanı ve İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mukaddes Çelik mahkeme kararı ile ilgili olarak, “Bize göre bu iptal kararı; yaratacağı boşlukla toplumun en temel kurumu olan aile olgusunu parçalayarak; çocuk yaşta yapılan evliliklere ve çok eşliliğin önünü açarken, ileriki yıllarda kadınlar ve doğacak çocuklar açısından çok ciddi sosyal hukuksal ve ekonomik sorunları beraberinde getirecek, toplumsal bir travmaya sebep olacaktır” dedi.

“3-5 YIL İÇİNDE SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR”

Çelik, alınan kararın aile kavramını zedeleyeceğini belirterek, “Resmi nikah, aile kavramının, aileyi oluşturan erkek kadın ve çocukların tüm haklarının sosyal ve hukuksal olarak koruma altına alınmasıdır. İmam nikahı veya farklı bir dinsel nikahla yaşamayı teşvik edecek, çocuk yaşta evliliğin önünü açacak, çok eşliliğe onay verecek bir hal almaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının kesin olması nedeniyle bu kararın yarattığı boşluğun, doğuracağı sorunların artmasından yeni bir düzenleme veya kanunla doldurulmasını ailenin dolayısıyla toplumun korunmasını istiyoruz. Eğer iptal edilen fıkraların yerine yeni ve çağdaş bir yorum, resmi nikahı teşvik edici bir madde konmazsa, karşılaşacağımız tablo maalesef ki budur. İnanın çok değil 3-5 yıl içinde resmi nikahsız birlikteliklerin doğurduğu sorunları konuşuyor oluruz” ifadelerini kullandı.

“VEKİLLERİN İLK ÖNCE BUNU DÜZELTSİN”

Çelik, toplantının mahkeme kararının hemen sonrasında yapılacağını ancak 7 Haziran seçimleri doğrultusunda siyasi malzeme olarak kullanılmaması için bu tarihte yaptıklarının altını çizerek, “İzmir’in yeni vekillerini göreve çağırıyoruz. Seçim sonuçlarına göre her ne kadar yeni hükümet kurulmamışsa da yeni meclis oluştu. Sonuçta meclis yeni düzenleme veya kanun yapma yetkisine sahiptir. Yeni meclisin ilk gündem maddelerinden birinin bu olmasını, hiçbir parti ayrımı yapmadan, tüm İzmir ve kadın milletvekilleri başta olmak üzere yeni milletvekillerimizden bunu talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.