TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

 “Türkiye yeni bir göç dalgasına hazır olmalı”

CHP Hatay milletvekili Dr. Mehmet Ali Ediboğlu Türkiye'nin yeni bir göç sorunu ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Ediboğlu  “Ortadoğu’nun yeni kamplaşmasında izlenen dış politika bizi içinden çıkılmaz sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Eğer akıllı bir değişiklik yapılmazsa önümüzdeki süreçte çok ciddi göç sorunu ile karşı karşıya kalacağız” diye konuştu

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2015 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
 “Türkiye yeni bir göç dalgasına hazır olmalı”

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

Mehmet Ali Ediboğlu, Türkiye'nin özellikle Suriye ve Kuzey Irak'tan kaçması muhtemel ciddi bir göç sorunu ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Kuzey Irak’ta Barzani yönetimine yakınlığı ile tanınan Rudaw televizyonunda yayınlanan ve Mesut Barzani’nin Diyarbakır ziyareti sürerken ekrana gelen meteoroloji haritasında, Hakkari, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Van gibi illerin yanı sıra Hatay ve Mersin'in de  ‘Kürdistan’ sınırları içinde gösterilmeye başlandığını anımsatan Ediboğlu, “Aynı dönemde de NATO merkezlerinde hazırlanan haritalarda Hatay ve Mersin Kürdistan sınırları içinde gösterilmeye başlanmıştı. Bu Türkiye'yi yönetenlerin önümüzdeki süreçte olabilecekleri dikkate alması gereken önemli gelişmedir” dedi

Edibdoğlu'nun değerlendirmesi şöyle:

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK)’nin Basın Sözcüsü Halid el Salih’in 3 Eylül 2013 tarihinde İstanbul’da bir basın toplantısı düzenlemişti. Suriyeli muhalifler o gün Gayrettepe Hoşsohbet Sokak’ta kullandıkları binada düzenledikleri basın toplantısına Türk Devlet yetkililerinin yanı sıra uluslararası misyon temsilcileri de katılmıştı. Basın toplantısında kullanılan haritada Hatay’ın Suriye topraklarında yer aldığı görüldü.

23 Mayıs 2013 tarihinde Habertürk Ankara Bürosu’nda Fatih Altaylı’ya sabah kahvaltısında konuk olan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın sözleri büyük tepki almıştı. Demirtaş, “Suriye’de de Irak’taki gibi bir Kürt Özerk Bölgesi olacağı artık kesin. Tabii, bu Suriye’deki Kürt oluşumu, Lazkiye’yi de içine alırsa Kürtlerin büyük bir sorunu ortadan kalkar” derken Kürtlerin sıcak denizlere açılma sorununun böylelikle çözüleceğini ifade ediyordu.

ORTADOĞU SINIRLARI YENİDEN ÇIZILIYOR

“The Kurdish Spring (Kürt Baharı – Ortadoğu’nun Yeni Haritası)” isimli kitabın yazarı Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Çalışmaları Direktörü David Phillips’in CNBC’ye yazdığı makalesinde “Türkiye’ye bakış açılarının değiştiğini ve Kürdistan’ın Rojava üzerinden denize açılması gerektiğini” belirtmiş ve bu makale ile ilgili Rudaw’a konuşan Phillips, son zamanlarda Ortadoğu’da yaşananları, Kürtleri ve IŞİD’i değerlendirirken “Ortadoğu’nun yeni haritası, dünyada bundan sonraki ilk bağımsız devlet olacak olan Kürdistan’ın sınırlarına bağlı olarak değişecek.” şeklinde açıklama ve yorumda bulunmuştur.

Bugün Suriye’nin Afrin kenti; Kobani ve diğer Kürt nüfusun yoğun olduğu yerlerden Savaş dolayısıyla kaçarak gelenlerle birlikte 1.000.000’dan fazla Kürt nüfusu barındırıyor. Afrin'e Radikal İslamcılarca yapılacak bir saldırı ile sınırın yakın olduğu Hatay iline büyük bir göç dalgasının olacağı belirtiliyor.

500 BİN KİŞİ GELİR

Afrin Kantonu ile El-Nusra’nın karargahı durumundaki Atme kasabası birbirine çok yakın ve komşu bölgelerdir. El-Nusra örgütünün Afrin Kantonuna tıpkı Kobani’ye IŞİD’in yaptığı gibi bir saldırısı her an beklenmelidir. Böyle bir durumda en az 500.000 Kürt vatandaşının Hatay’a kaçması ve yerleştirilmesi demografik yapıda değişikliğe yol açacaktır. Tıpkı Musul, Kerkük, Süleymaniye ve Erbil’de olduğu gibi.

BOP, 3 Kantonlu Rojava’nın tek parça haline getirilmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor. Kürt politikacılar sık sık bu bölgenin Akdeniz’e açılmasının şart olduğunu da söylüyor. ( Kuzey Irak petrollerinin Akdeniz’e güvenli bir şekilde ulaştırılması, Avrupa pazarlarına enerji arzı sağlanarak, AB’nin Rusya’ya enerji bağlamında bağımlılığını kırılmak istenmektedir.)

Bütün bu planların hayata geçirilebilmesi için de; Hatay’da uzun sürecek bir Alevi-Sünni çatışmasının gerekliliği üzerinde duruluyor. Şöyle ki; Hatay’da ölümlere, yaralanmalara kan ve gözyaşına neden olacak bir Alevi-Sünni çatışması ile Alevilerin ve Sünnilerin daha güvenli başka illere kaçarak göç etmeleri sağlanacak, Afrin’e radikal İslamcı teröristlerin saldırısı planlanacak ve Afrin’den en az 500.000 Kürt vatandaşı Hatay’a kaçacak. Cilvegözü ve Reyhanlı katliamları ardından resmi ağızlardan yapılan provokatif açıklamalara (52 Sünni vatandaşımız şehit oldu, bu katliamı Aleviler yaptı v.s), Haziran-Gezi protestolarının Antakya’daki eylemlerinde provokatörlerin Alevi-Sünni çatışmasına yol açacak çeşitli senaryoları hayata geçirme çabalarına, bilinçli Hatay halkı itibar etmemiş ve bu planları bozmuştur.

TÜRKİYE PAKİSTANLAŞIYOR

Türkiye; izlediği taşeron dış politika nedeniyle, Pakistanlaşmaya, Hatay ise, Peşaverleşmeye adım adım sürükleniyor. Bilindiği gibi; Sınırlarımızın yolgeçen hanına döndüğü, güvenliğin ortadan kalktığı, 2,5 milyon Suriyeli ve Iraklı sığınmacının olduğu, Güney sınırlarımıza yerleşen terör örgütlerinin ve çeşitli ülkelerin ajanlarının varlığı Türkiye’yi Pakistanlaştırmaya, Hatay’ı ise Peşaverleştirmeye adım adım yaklaştırıyor. 

Türkiye’de uygulanan yanlış dış politika nedeniyle, tıpkı Pakistan gibi koca bir ülke nasıl terör üssü olmanın bedelini çok ağır ödedi ise Türkiye’de yıllar içinde bu bedeli çok ağır ödeyecek, Hatay’ın payına da ağır bir fatura çıkabilecektir.

 

AKP Hükümeti’nin dışarıdan dayatmayla aldığı Eğit-Donat projesi kapsamında Türkiye’ye gelecek yabancılar ile örgütlerin eğitilip donatılması geri dönüşü olmayan, her türlü riskleri içinde barındıran çıkmaz bir yoldur. Çünkü Türkiye’de eğitilenlerin; eğitim dönemlerinin sonunda kendi ülkelerine ya da başka ülkelere gittiklerinde oralarda katılabilecekleri terör ya da başka yasadışı eylemlerden dolayı Türkiye Cumhuriyetinin sorumluluğu olacaktır.

Sınırların açık bir hale getirilmesi ile oluşan Suriyeli 2,5 milyon sığınmacı problemi daha uzun yıllar Türkiye’nin başını ağrıtacaktır.  Artık Türkiye bu sığınmacıların sorunlarıyla baş edememekte ve uluslararası yardım dilenmektedir.

Hatay’da bulunan Yayladağı ve Cilvegözü sınır kapıları dışında, son dört yılda açılmış gayri resmi birçok kapı ( Bükülmez, Karbeyaz, Güveççi v.s.) varlığını ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Yasadışı bu gümrük kapılarının güvenliğinin ve denetlenmesinin yapılmaması, araç ve insan giriş-çıkışlarının kayıt altına alınmaması Türkiye ve Hatay açısından sorun yaratarak her türlü riski almamıza neden olacaktır.

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ CİRİT ATIYOR

Suriye ve Irak sınırlarımızdaki istikrarsız ve kontrolsüz ortam, ülkemizi yabancı istihbarat örgütlerinin cirit attığı bir bölge haline getirmiştir. NATO ile bağlantılı gruplar topraklarımızda bürolar açtılar. Bu urum ülkemiz üzerinde karanlık emelleri bulunan yabancı istihbarat ajanları için bulunmaz bir fırsat oluşturmuştur. Endişemiz odur ki, Reyhanlı-Cilvegözü-Gaziantep ve Akçakale gibi saldırılar önümüzdeki süreçte artabilir.

Bilinmelidir ki; Bölgedeki tüm halklar Türk-Kürt-Arap-Laz-Çerkez-Ermeni-Süryani- Hristiyan-Müslüman-Yahudi v.s. ile ister Sünni, ister Alevi, ister Kürt olsun her türlü şovenizm, ırkçılık ve mezhep fitnesi sadece ve sadece açıklamaya çalıştığımız bu projeye, kan, gözyaşı ve kaosa yani BOP’a ve Hatay’ın kirli emellere kurban edilmesine alet olur ve hizmet eder. Bizlerin en öncelikli görevi ise; İnadına barış diyerek, Alevi-Sünni-Kürt-Türk-Arap-Hristiyan-Ermeni-Yahudi kardeşliğini savunarak, her türlü şovenizmden ve mezhep fitnesinden uzak durmak, bölge ve Hatay üzerinde oynanmak istenen oyunları bozmak ve boşa çıkarmak olmalıdır.

Son Girilen Haberler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.