TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu dereyi kapatın!

Bugün sizler için Karabağlar’ın Bozyaka Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini gerçekleştiren Hasan Soysal. Mahallemizin tarihine baktığımız da ise Osmanlı dönemine kadar dayandığını görüyoruz. Bu tarihi mahallede bulunan bir dere ise halkı isyan ettirmiş durumda. Derede bulunan çöpler nedeniyle kötü bir kokunun oluştuğunu ve bu sebepten ötürü sineğin meydana geldiğini söyleyen Soysal, sorunun bununla da sınırlı olmadığını belirterek, dere etrafındaki parmaklıkların yetersizliğinden dolayı çok sayıda çocuğun buraya düştüğünü ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2015 07:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bu dereyi kapatın!

Karabağlar-Bozyaka Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Bozyaka Mahallesi’ndeyiz. Mahallemiz Karabağlar’ın yoksul yerlerinden birisi konumunda bulunuyor. İzmir’in kavurucu bir yaz sıcağında öğle saatlerinde gittiğimiz mahallemizin muhtarlığı, küçük bir parkta ve etrafını sarmaşıkların kapladığı bir görüntüde bizi karşıladı. Mahalle muhtarımız enerjisiyle dikkat çeken ve bu görevde ilk dönemini gerçekleştirmekte olan Hasan Soysal. Muhtarlığa girdiğimizde bizi ayrıca 86 yaşında olan ve hayatını bu mahallede geçiren Ali Batasun karşıladı. Bizde bu fırsattan istifade ederek mahallenin tarihini Ali dedemize sorduk, onun dilinden anlatacak olursam mahallenin isminin öncelikle Bozyaka olmasının nedeni toprağının boz olmasından kaynaklanıyormuş. Tarihte daha önce buraların bağ ve bakla tarlaları olduğunu ve 4 aile tarafından bölüşüldüğünü anlatan Batasun bu kişilerden birisinin de babası olduğunu söyledi. Osmanlının son dönemleri ve cumhuriyetin ilk yıllarında denizin tatil yeri olarak algılanmadığı dönemde Bozyaka’yı İzmir’in zenginlerinin tatil yeri olarak kullandığı bir yerleşim yeriymiş. Burada yaptıkları yazlıklarında kışa kadar kalırlarmış. Reşat Nuri Gültekin’in dudaktan kalbe atlı kitabı da Bozyaka’yı tanıtan bir kitap olarak okuyucusuyla buluşmuş durumda.

      Mahalle tarihinden sonra günümüze geçtiğimizde ise çok farklı bir tablo bizi bekliyor. Bir dönemin tatil yeri olan ve İzmir’in sosyetesini ağırlayan mahalle bugünler de ise çarpık kentleşmenin ve bakımsızlığın kurbanı. Nitekim mahallede bulunan bir dere mahalle halkını isyan ettirmiş durumda. Muhtar Soysal ise bu derenin üstünün kapatılması gerektiğini söylüyor. Soysal, “Derede oluşan çöp birikintisi nedeniyle mahalle halkı için kötü bir koku meydana gelmektedir. Bu koku ve çöp haliyle sinek oluşumuna neden oluyor. Hijyen açısından uygun olmayan bu derenin birde demir korkuluklarının yetersiz olması nedeniyle çocuklar oyun oynarken buraya düşüyorlar. Çok sayıda çocuğumuz buraya düştüğü için yaralandı. Mahalle halkıda imza toplayarak bu derenin üstünün kapatılması isteğinde bulundu” dedi. Mahallede bunun dışında 1,5 ay önce oluşan bir çökme sonucu yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde bir çukur oluşmuş durumda. Bir çocuğun oraya düşmesi soncu yüzüne dikiş atılmış. Mahalle sakinleri kendi imkanlarıyla çukurun üstünü kapatmaya çalışmış ama tam yeterli olduğu söylenemez.

Muhtar olma sürecinden bahseden Soysal, “5 yıl öncede muhtarlığa adaylığımı koymuştum o dönem kazanamadım. Bu beni yıldırmadı. Bu süre boyunca iyi bir çalışma yürüttüm. Seçime 2 aday girdik ve 162 oy farkla ben seçildim. Hizmeti seven ve mahalle halkıyla diyaloğu iyi olan birisiyim. Bu muhtarlığım dönemimde de mahallem için her şeyi yapmaya gayret gösteriyorum” dedi.

DERE İSYANI!

20 yıl önce yapılan ve mahalle için sorun teşkil eden derenin üstünün kapatılmasını isteyen Soysal, ihalede üstü kapatılacağı söylenmesine rağmen derenin üstünün kapatılmadığını iddia etti. Derenin çöp içinde olduğunu ifade eden Soysal, “Derede bulunan çöpler nedeniyle koku meydana gelmektedir. Hem hijyen hem de görüntü olarak hoş bir manzara ortaya çıkmamaktadır. Bu kirlilikten ötürü sinekte meydana geliyor. Mahalle sakinleri çok sayıda şikayette bulunuyor. İçinde ki çöpler birkaç ayda bir temizleniyor ama bu yeterli olmamaktadır. Bunun için yapılacak tek çözüm o derenin üstünün kapatılmasıdır. Bununla ilgili başvurularımız oluyor ama kapatılmıyor. Derenin ilk ihaleye çıktığında üstü kapatılacak diye çıktığını öğrendim ama bunu yapan firma üstünü kapatmamış. Dereyle ilgili sorunumuz sadece bununla sınırlı değil, derenin etrafını kapatan demir parmaklı koruluklar yetersiz kalmaktadır. Oyun oynayan çocuklar buradan dereye düşüyor. Çok sayıda çocuk yaralanmış durumda. İnsanlar çocuklarını dışarı çıkarmaktan korkuyor. Bununla ilgili Sevgi Mahallesiyle beraber ortak imza topladık. Bu imzalarla o derenin kapatılması talebinde bulunuyoruz”  diye konuştu.

DİK YOKUŞ SORUNU

        Mahallede bulunan dik yokuşlar nedeniyle insanların düştüklerini söyleyen Soysal, “Bu dik yokuşlu alanlara merdiven yapılmasını istiyoruz. Mahalle sakinleri özellikle yaşlılarımız bu dik yokuştan inerken düşmektedir. 4-5 kişi bu nedenle yaralanmıştır. Biz bununla ilgili başvurumuzu yaptık. Sıraya konduğunu söylediler. Bizde yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Altyapı siteminin yetersiz olduğunu ifade eden Soysal şunları söyledi: “Yağmur yağdığında bazı sokaklarımızı su basmaktadır. Izgaralar eski olduğu için hemen tıkanmaktadır. Bunların bakımı yapılıyor ama eski oldukları için yetersiz kalmaktadır. Yenilenmesi gerekiyor.”

“ÜCRETLER YETERSİZ”

Muhtarların sorunlarına değinen soysal, aldıkları ücretlerin az olmasından dert yakındı. Maaşlarının yarısını Bağkur’a yatırdıklarını belirten Soysal, “muhtarlığın giderleri de maaşın diğer yarısını götürmektedir. Bunun yanında kimlik çıkartma işleminin biz muhtarlardan alınmasını istiyoruz. Bu nedenle bir muhtar arkadaşımızda hapis yatmaktadır. Bizi postacı durumuna düşüren tebligat kanununun değiştirilerek bu işlemin muhtarlığın elinden alınması gerekmektedir” dedi.

 Hasan Soysal Kimdir?

1966 yılında Malatya’nın Arapgir İlçesi’nde dünyaya geldi. 9 yaşında İzmir’e taşınan soysal 40 yıldır bu mahallede ikamet ediyor. Muhtarlıktan önce mobilya dekorasyonu işi yaptı.  Evli ve 3 çocuk babası. Muhtarlıkta ilk dönemini icra ediyor. İlkokul mezunu.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahalle Osmanlı dönemine dayanıyor. Daha önce bağ ve bakla bahçelerinden oluşan mahalle yaz ayları İzmir sosyetesinin uğrak mekanıymış. Deniz turizminin etkinleşmesiyle mahalle unutulmaya başlamış ve Anadolu’dan gelen vatandaşlar buraya yerleşmiş. Reşat Nuri Güntekin’in dudaktan kalbe adlı romanında da bu mahalle geçmektedir. Mahallede okul ve sağlık ocağı bulunmazken 2 tane cami yer almaktadır.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu:17600

Mahallenin seçmen sayısı: 10800

Mahallenin posta kodu: 35120

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin sokak sayısı: 106

Mahallenin muhtarı: Hasan Soysal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.