TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Revolution’ Türkiye’yi temsil etmek için yola çıktı

EÇEV ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’, FLL turnuvasının Türkiye ayağını Bilim Kahramanları Derneği’nin düzenlediği Ulusal Turnuvada Türkiye 3.lüğünü kazanarak, 5-7 Mayıs tarihlerinde Johannesburg/Güney Afrika’da düzenlenecek uluslararası Open Africa Championship’de Türkiye’yi temsil etme hakkını elde etti

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2015 07:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Revolution’ Türkiye’yi temsil etmek için yola çıktı

EMİNE ŞEKER

Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi (ARSEM) Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’, First Lego League (FLL) turnuvasının Türkiye ayağını Bilim Kahramanları Derneği’nin düzenlediği ulusal turnuvada Türkiye 3’üncülüğünü kazanarak, 5-7 Mayıs tarihlerinde Johannesburg/Güney Afrika’da düzenlenecek Uluslararası Open Africa Championship’de (Açık Afrika Şampiyonası) Türkiye’yi temsil etmek üzere İzmir’den yola çıktı. Yola çıkmadan önce gazetemize özel açıklamalarda bulunan ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’ Koçu Koray Atak, “Uluslararası düzeyde ki bir turnuvada ülkemizi temsil etmenin verdiği bir gurur var. Tabi ki bu gururu bizlere yaşatan bu işin asıl mimarları öğrencilerim ile gurur duyuyorum. Günay Afrika’daki turnuvada da takımıma güveniyorum” dedi.

“250 TAKIM ARASINDA ÜÇÜNCÜLÜĞÜNÜ ELDE ETTİK”

ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’ Koçu Koray Atak, yaşları 12-15 arasındaki dokuz EÇEV ARSEM öğrencisinin FLL serüvenine ilk kez iki yıl önce başladığını vurgulayarak, “Bu yıl ikinci kez katıldığımız Bilim Kahramanları Turnuvası’nın 7-8 Mart tarihlerinde yapılan İzmir ayağında ‘En İyi Araştırma’ ödülünü alan Revolution, bu başarısıyla ulusal turnuvaya katılma hakkını kazanmış olduk. Ödül töreninden sonra çocukların mutluluğu bizim en büyük sevincimizdi. Bu başarıyı kazandığımız için çok mutluyduk ve öğrencilerimin hepsiyle gurur duyuyorum. 21-22 Mart 2015 tarihlerinde yapılan ulusal turnuvada ise ARSEM öğrencileri Proje Jürisi Ödülü’ne layık görülerek Türkiye genelinde turnuvaya katılan 250 takım arasında Türkiye 3’üncülüğünü elde ettik” dedi.

“EĞLENİRKEN BİR ŞEYLER ÖĞRETTİĞİMİZE İNANIYORUM”

ARSEM Bilim Kahramanları takımında bulunan çocuklarla sadece cumartesi günleri 2 saat çalışabildiklerini ifade eden Atak, “Bunun nedeni EÇEV olarak normal bir okul olmadığımız için çocuklarımızın hepsi farklı okullardan ve hepsi için uygun zamanı ayarlamak zorundaydık. Diğer takımlara göre daha az sürede hazırlanmış olabiliriz. Fakat öğrencilerimin çalışma istekleri ve azimleri sayesinde geç saatlere kadar çalışmalar yaptığımız oldu. Bizim çocuklarımız erişimi kısıtlı bölge diye bilinen Altındağ, Çamkule ve Gültepe gibi bölgelerin çocukları. Çok zorluklar, çok sıkıntılar oldu ama bizim amacımız bu çocuklara değer katmaktı. Kazanmak, başarmak tabiî ki güzel şeyler ama bu çocukların robot yapmayı öğrenmesi, takım olmaları, eğlenerek öğrenmeleri ve proje geliştirmeleri işte bu duygu anlatılmaz. Bizim başarımızın sırrı ise çocuklarımızın bu turnuvayı kazanmak için değil aksine eğlenmek, öğrenmek ve keşfetmek için çalışmalarıdır. Biz çalışmalarımızın çoğunda proje ya da robot yapmak yerine doğaçlama tiyatro yaptık, takım çalışması oyunları oynadık, birlikte basketbol maçına gittik yani amaç eğlenirken onlara bir şey öğretmekti ve bunu başardığımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

“OTİZMLİ ÇOCUKLARI ÇEVREDEN AYIRMAK YERİNE…”

Atak, Dünya’da First Lego League adıyla bilinen, Türkiye’de ise ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ adıyla 11 yıldır düzenlenen turnuva için her yıl dünya genelinde farklı bir tema belirlendiğini açıklayarak, “Turnuvalar, temaya uygun olarak; robot oyunu, proje, öz değerler ve teknik aşamaları içeren 4 aşamadan oluşuyor. Bu senenin teması olarak seçilen ‘Senin Dünyan, Senin Sınıfın’ kapsamında ARSEM ‘Revolution’ takımı ‘Otizm Dostu Park’ projesini geliştirdi. Bu projeyi yapmak tamamen çocukların fikriydi. Proje kapsamında çocuklardan, ‘herhangi birine herhangi bir şeyi daha kolay nasıl öğretebilirsiniz’ istendi. Bizim çocuklarımız hedef kitle olarak engellileri seçtiler. Yapılmayanı yapmak için araştırmalar yaptılar. Engelliler üzerine yaptıkları bu araştırmanın sonuncunda otizmli çocuklar için çok az projeler yapıldığını fark edip ve otizmli çocuklar üzerine bir proje yapmaya karar verdiler. Eğer bir proje yapılacaksa ve o kişiler ülkemizde bile az bilinen otizmli çocuklar ise diyerek derin bir araştırma yapmak gerekiyordu deyip kolları sıvadılar. Yaptıkları araştırmalar sonunda otizmli çocuklar normal gelişim gösteren arkadaşlarıyla nasıl birlikte olurlar sorusu çıktı. Bunun için oyun parkları seçildi. Peki, bu çocuklar bu parkları daha kolay nasıl kullanabilirler? Onların en iyi öğrenme yöntemlerinden olan görsel kılavuz yapma fikri ortaya çıktı. Otizmli çocuklar için yapılmamış olan ‘Otizm Dostu Park’ projesini tasarlamaya başladılar. Bizim projemiz çocuk parklarındaki bütün oyuncakları kullanmaları için aşama aşama olacak şekilde görsel kılavuzlar hazırlayıp onları otizmli çocukların görebilecekleri şekilde tabela haline getirip normal gelişim gösteren çocuklarla birlikte eğlenceli bir vakit geçirmesini sağlamak. Bu görsel kılavuzları hazırlamak için fuarın içinde yer alan çocuk parkında önce kaydırak ve salıncağın aşama aşama nasıl kullanılacağının fotoğraf çekimlerini yaptık. Çekilen fotoğrafların uygun olanları seçip bir pano haline getirdik. Daha sonra panoda yer alan fotoğrafların profesyonel kara kalem çalışmasını hazırlattık. Projenin amacı otizmli çocukların diğer çocuklarla zaman geçirip, sosyal aktivitelerini çoğaltıp eğlenebilmelerini sağlamaktı. Biz otizmli çocukları çevreden ayırmak yerine onlara çevreyi uyarlamayı tercih ettik. Bulduğumuz çözümle birlikte otizmli bireyler parkları kullanırken yazılı uyarılar yerine görsel kılavuzlar yardımı ile kullanacaklar. Bu sayede otizmli birey normal bireyle aynı ortamı kullanmış olacak. Bazı otizmli çocuklarda bu parkları kendi başlarına kullanabilecekler” diye konuştu. Projenin şu an için Bornova Belediyesi tarafından da uygulamaya alındığını açıklayan Atak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi ile de görüşmelerinin devam ettiğini ve görüşmeleri hızlandırıp projeyi İzmir’deki bütün çocuk parklarında görmeyi hedeflediklerini söyledi.

“AMACIMIZ PROJEMİZİ AFRİKA’DA DA DUYURMAK”

ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’ Koçu Koray Atak’tan sonra sözü alan takım üyesi Yaren Gündoğdu, “Projemizi uyguladığımızda da güzel sonuçlar elde edebileceğimizi biliyordum. Bizim projemizi sadece Türkiye’de değil tüm Dünya’da da konuşulup, uygulanmasını tabi ki de çok isteriz. Türkiye’de çoğu kişi artık bizim projemizi biliyor. Takım olarak yaptığımız, üzerinde çok uzun zamanlar çalışıp, ürettiğimiz projemizin biliniyor olması çok güzel bir duygu. Bizim amacımız projemizi Afrika’da da en iyi şekilde anlatmak ve duyurmak” şeklinde konuştu.

“KENDİMİ ÇOK ŞANSLI HİSSEDİYORUM”

Takım üyesi Oğuz Onbaşılar ise, “Projemizi takım arkadaşlarım ve ben çok benimsedik ve topluma yararlı olacağı için mutluyum. Jürilerin karşısına bu proje ile çıktığımızda, jürilerin otizm hakkında çok bilgi sahibi olmamaları beni çok üzdü ama bizim amacımız otizm farkındalığını da arttırmaktı. Projemizin toplumu birleştirici bir yönü olduğunu düşünüyorum. Turnuvalar süresince ödüllerin açıklanmasını beklerken istediğim şeyin olma ihtimali çok az olsa bile ona inanmam gerektiğini öğrendim. Bu yaşımda yurtdışına çıkacağım için kendimi çok şanslı hissediyorum ve en çokta Lion Parkı merak ediyorum” dedi.

TAKIMIMLA GURUR DUYUYORUM

Takım üyesi Dilan Sıla Kaptan da duygularını şu şekilde aktardı: “Otizm Dostu Park projesini yaptığımız için çok mutluyum. Çünkü yağmur çocuklarında eğlenme hakkını ortaya çıkarmamız bir yana, ‘Otizm nedir?’ sorusuna bir farkındalık yaratmamız gurur verici. Bence her çocuğun eğlenme hakkı vardır ve çocukluğunu güzel ve mutlu bir şekilde geçirmesi gerekir. Bizde yağmur çocukların oyun parklarında eğlenceli vakit geçirmeleri için yardım ettiğimizi düşünüyorum. Şu an yurtdışına çıkmanın verdiği mutluluk ve heyecan çok farklı takımımla gurur duyuyorum.”

ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’ Takım Eğitmenleri: Meral Karakaya, Koray Atak, Tolgahan Aykın, Ali Yiğit

ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’ Takım Üyeleri: Oğuz Onbaşılar, Dilan Sıla Kaptan, Berke Çelik, Kaan Özkasap, Özlem Bozkurt, Yaren Gündoğdu, Öykü Tunç, Baran Rüzgar, Yeşim Özkalay

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.