TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Bayraklı, Onur Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Bayraklı, Onur Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Hasan Aydemir’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Bayraklı, Onur Mahallesi

Hamza Gül - Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (180’inci Mahalle)

Mahallenin adı:  Onur

Mahallenin ilçesi, ili: Bayraklı/İzmir

Posta Kodu: 35520

Mahallenin nüfusu:  25.000

Mahallenin seçmeni: 13.500

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 94

Mahallenin muhtarı:  Hasan Aydemir

1980’lere kadar Karşıyaka’nın Yamanlar Mahallesi olarak bilinen bölgede yapılaşmanın artması ile önce Küçük Yamanlar olarak değişen adı 25 yıl önce Onur Mahallesi olarak değiştirildi. 2009 yılında Onur Mahallesi’nin Karşıyaka’dan ayrılarak Bayraklı İlçesi sınırları içine dahil olan Onur Mahallesi günümüz koşullarında Bayraklının yıldızı parlayan mahallelerinden birisi olarak biliniyor. Mahallede yapımı süren inşaatlar ve bitirilen lüks siteler bunun bir işareti.  Akşam mesai bitimine doğru ulaştığım muhtarlık ofisinde muhtar Hasan Aydemir’le Onur Mahallesinin dününü, bugününü ve geleceğini konu başlıkları şeklinde bir bir konuşma fırsatı buldum. 30 yıldan uzun bir süredir Onur Mahallesi’nde yaşayan muhtar Hasan Aydemir, 30 Mart seçimleri öncesinde serbest dekorasyon işleri yaptığını belirterek, mahallesinin geçmişinden bu güne kadar ki birçok değişiminin de tanığı. Onur Mahallesi’nin çevresinde Yamanlar, Postacılar, Soğukkuyu, Gümüşpala, Emek, Nafiz Gürman ve Doğançay Mahalleleri bulunuyor. 25 bin genç bir nüfusa sahip Onur Mahallesi’nin seçimlerde sandıklara giden 13 bin 500 seçmeni bulunuyor. 92 sokağı ve 2 caddesi bulunan mahalle Bayraklı’nın trafiği hareketli mahallelerinden birisi. Öylesine ki mahallenin içinden Çanakkale Çevreyolu geçiyor. Bu çevre yolunun iki tarafına yayılan Onur Mahallesi, hızlı gelişmesine rağmen sosyal donatı alanlarının eksikliğinin sıkıntısını yaşıyor. Mahallede bulunan 7371 ve 7381 nolu sokaklar cadde konumunda, buralardan mahalleye işleyen otobüs ve dolmuşlar bu yolları kullanıyor. Onur Mahallesi sınırları içerisinde Kurtuluş İpek İşeri İlkokulu ve Halit Özpirinç Anadolu Lisesi bulunuyor. Mahallede bulunan Evren Paşa Ortaokulu ise deprem yönetmeliğine uygun olmadığı için yıkıldı. Önümüzdeki aylarda buraya yeni ortaokul inşaatı başlanacağını belirten muhtar Hasan Aydemir, “Mahallemiz sürekli gelişen bir mahalle olarak göze çarpmakta, bu özelliğine karşın bir çok eksiğimiz bulunuyor. Bunların süreç içinde yapılmasını bekliyoruz. Bu arada Bayraklı ve Büyükşehir Belediyemiz mahallemizin eksiklikleri konusunda birçok talebimizi alıyor ve sırayla uygulamaya geçirtiyor. Ancak geçmişten gelen ihmalkarlıklar ile sorunların bir çoğu şimdi çözümü oldukça zor boyutlara ulaştı. Örneğin mahallemizin imar durumu iki kat olarak görünüyor. Yeni imara açılan yerlerde dikey yaşam alanları yükseliyor ancak bu yapıları tamamlayan sosyal donatılarında bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Örneğin bir alış veriş merkezi, internet kafe, spor alanları dinlenme yerleri gibi birçok eksiğimiz var.” dedi.

YENİ İMAR BEKLENTİSİ

Onur Mahallesi sakinleri ve buraya yatırım yapacak yatırımcıların gözü şu günlerde Bayraklı Belediyesi’nin hazırlayıp önümüzdeki aylarda Büyükşehir’e sunacağı yeni imar planının durumuna çevrilmiş durumda. Bu konuda beklentilerin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken muhtar Hasan Aydemir, “Bizim mahallenin sakinleri geçmiş yıllarda buraların büyük sıkıntısını çekti. Yol yokken, elektrik yokken çamurlu sokaklarda çok çileli günler geçiren mahalle sakinlerimiz şimdi kentsel dönüşüm projeleri adı altında rantçı anlayışların tuzağına düşürülmemeli. Bu kadar umutla bekleyen aileler özledikleri modern Onur Mahallesi’nde onurluca yaşamlarını sürdürmek istiyor. Bu da en doğal hakları. Bu anlamda belediyemizin bölge halkının bu hassasiyetlerini gözettiğine inanıyoruz. Mahalle sakinlerimizin sağlık sorunları için 16 Nolu Aile Sağlığı Merkezi bulunuyor. Ayrıca mahalledeki çocuklarımızın oyun oynayabilecekleri üç tane parkımız var, ancak mahalle sakinlerinin rahat vakit geçirebilecekleri düzenli bir parkımızın olduğunu söyleyemem. Bu anlamda mahalle içinde uygun yerlerde var. Umuyorum ki bu dönemde bu eksikliğimiz içinde girişimlerde bulunulacak. Mahallemizden geçen Çanakkale Otoyolu için bağlantının sağlandığı 7375 sokağımız oldukça dar. Bir araç ancak geçebiliyor. Burada istimlak çalışmaları başlatıldı ancak mal sahiplerinin istimlak bedellerini düşük bulmasıyla konu yargıya intikal etti. Davalar sürüyor. Bu sokaktaki evler yıkıldığında otoyola rahatça bir bağlantı yolu kullanılacaktır” şeklinde konuştu.

KÖRFEZEVLERİNE OTOBÜS

Onur Mahallesi’nin son dönemde yerleşime açılan bölgesinde yapılan lüks sitelerden birisi olan Körfez Evleri’nde yaşayanların Karşıya ve Halkapınar aktarma istasyonları arasındaki otobüs ulaşımlarının olmadığını ifade eden muhtar Aydemir, “Burada yaşayan kişilerin sayısı son dönemde 6 bine ulaştı. Burada sadece otoyoldan Bostanlı İskele’ye otobüs var, oysa burada yaşayan sakinlerimiz haklı olarak diğer bölgelere de otobüs talep ediyor. Bu konuda ESHOT’un bu çağrımıza olumlu bir cevap vermesini bekliyoruz. Mahallemiz bir anlamda tam Türkiye’nin aynası gibi hemen her bölgeden burada yaşayan aileler var. Ancak çoğunluk Doğu ve Güneydoğu’dan göçle gelen ailelerimizden oluşmakta. Son dönemde Suriye’deki iç savaştan kaçarak gelen 200 aile kadar insanda bizim mahallede yaşıyor. Mahallede asayiş konularına Emniyet müdürlüğümüz bakıyor. Ancak son dönemde mahallemizde özellikle madde bağımlısı kullananların sayısında artış var. Bu artış elbette satışını da akıllara getiriyor. Bu konuda emniyet müdürlüğümüzün daha ciddi bir çalışma yapması ve bu kişilere karşı kontrollerin arttırılmasını bekliyoruz. Mahallemin sokaklarının büyük bölümünde kaldırımımız yok, sokaklarımızın tamamı asfalt ile kaplı ancak zamanla yapılan yamalardan dolayı oldukça sıkıntılı sokaklarımız var. Buraların zaman içinde belediyemizin diğer mahallelere yaptığı gibi bizim sokaklarımıza da kilit parke taş döşemesini bekliyoruz. Genç bir nüfusa sahip mahallemizde özellikle öğrencilerimizin ve gençlerimizin zamanlarını faydalı bir şekilde değerlendirecekleri açık ve kapalı spor alanları olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.