TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaşın derdi çarpık kentleşme

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Uğur Mumcu Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı Tekin Derdiyok. Mahallenin en büyük sorununun çarpık kentleşme olduğunu dile getiren Derdiyok, bu yüzden hizmet almakta zorluk yaşadıklarını söyleyerek,“35-40 yıl önceki imar planlarıyla mahalle yürüyor. Belki de İzmir’de parkı olmayan tek mahalleyiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2015 07:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vatandaşın derdi çarpık kentleşme

TANER UYANIKER

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Uğur Mumcu Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini icra etmekte olan Tekin Derdiyok. Mahallemiz Karabağlar’ın fakir mahallelerinden birisi konumunda bulunuyor. Daha çok asgari ücretli çalışan nüfus yoğunluğu var. geçim sıkıntısı içinde olan mahalle sakinlerinin çoğunluğu sosyal yardımlaşmadan, yardım alma çabası içinde. Çarpık kentleşmenin hakim olduğu mahallede yolların çok dar olduğunu söyleyebilirim. Mahallenin çoğu alanında 2 ve 3 kat imar izni var. Bunun yanında mahallede ulaşım sorunu da dikkat çekiyor. Gündüzleri yarım saatte kalkan otobüs akşam saatlerinde seferlerini daha aralıklarla gerçekleştiriyor. Bu durum mahalle sakinlerini zor durumda bırakıyor. Mahallemizde çarpık kentleşme nedeniyle park bulunmuyor. Muhtar Derdiyok, nefes almak için bir park istediklerini söyledi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Uğur Mumcu Mahallesi. Mahalleye ilk girdiğimde gözüme çarpan kahvehane sayısının çok ve buna rağmen hepsinin tıka basa dolu olmasıydı. Bu durum mahalle için bize ön bilgi veriyordu. Sokaklarının dar, binalarının eski olduğu bu mahalle halkının çoğunluğu asgari ücretle yaşam mücadelesi vermeye çalışıyor. En ucuz kiranın 350 TL olduğu mahallede, insanlar hayatını devam ettirebilmek için yardım almak zorunda kalıyor. Bu durumda da muhtarlıkta sosyal yardımlaşmadan yardım alabilmek için gelen vatandaşlarla doluyor. Muhtarlığın bu uygulamada söz hakkı olmamasına rağmen kendilerinden olan bir devlet kurumunun kapısını aşındırmaktan kendilerini alamıyor. Mahallemizin muhtarı ise memur emeklisi ve ilk dönemini gerçekleştirmekte olan Tekin Derdiyok. Mahallemiz ismini 1994 yılında Karabağlar Mahallesi’nden ayrılarak almış. Mahallede ulaşım ve park sorunu göze çarpıyor. Mahalleye ulaşabilmek için yarım saat otobüs bekliyoruz. Aktarmalı sistemden sonra otobüs saatlerinin aralığını azaltılmasına rağmen burada hala yarım saatte bir otobüs geçiyor. Bunun yanında mahallede bir tane bile park bulunmuyor. Muhtar Derdiyok, mahalle sakinlerinin ve çocukların gelip vakitlerini geçirebilecekleri, en azından nefes alabilecekleri bir mahalle istediklerini ifade etti. Mahallemizin bunlar dışında elektrik direkleri, doğalgaz ve dereden kaynaklanan sorunları da bulunuyor.

MUHTARLIKTA İLK DÖNEMİ!

Muhtar olma sürecinden bahseden Derdiyok, daha önce böyle bir hedefinin olduğunu ifade etti. Derdiyok, “Mahalle muhtarımız seçimlere 5 ay kala vefat etmişti. Zaten rahmetli muhtarımızla istişare etmiştik muhtarlığa adaylığım hakkında. Bende o dönem emekli olmaktaydım. Vaktinin geldiğini düşündüm ve adaylığımı koydum. Burada halktan da bir istek geldi. Sonuç olarak mahalle sakinleri beni bu koltuğa getirdi. Bende seçildiğimden itibaren mahallem için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum” dedi.

İMAR SORUNU

Mahallenin en büyük sorununun çarpık kentleşme olduğunu dile getiren Derdiyok, bu yüzden hizmet almakta zorluk yaşadıklarını söyledi. Derdiyok, “35-40 yıl önceki imar planlarıyla mahalle yürüyor. Belki de İzmir’de parkı olmayan tek mahalleyiz. Mahalleye bir park düşünülmemiş. Çocukların ve yetişkin bireylerin nefes alabilecekleri bir park yok. Belediye bize ‘bir yer gösterin yapalım’ diyor. Mahallemizde boş bir alan bulunmuyor. Bizde onlardan kamulaştırma yapmasını istiyoruz. Bununda belli başlı problemleri olduğu için o da olmuyor. Bunun yanında yine çarpık kentleşmeden kaynaklanan dar ve çıkmaz sokaklar bulunuyor. Belediye otobüsünün çalıştığı yol yılan gibi. Dolayısıyla buradan bu araçlar geçerken zorluk yaşıyor. Her türlü tehlikeye davetiye çıkartıyor. 2-3 yer istimdat edilse bu yollar açılacak ama o da yapılamıyor. Bizde sorunların çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“HİÇ HİZMET ALAMAZ OLDUK”

Elektrik hatlarının direklerinin eski olduğunu belirten Derdiyok, şunları söyledi: “TEDAŞ özelleştirildikten sonra hiç hizmet alamaz olduk. Elektrik direklerimiz eski bunların yenilenmesi gerekmektedir. Bunun haricinde elektrik hatları yorgun. Bu hatlar birbirine değmesin diye ilkel şartlarla bunlar birbirinden ayrılıyor. Mahallemizin bir kısmında elektrik yer altına geçirildi ama diğer kısmında yapılmadı. Hala da bir çalışmada yok. Birde mahallemizde tek bir trafo var ve bu trafo kış ayları yetersiz kalıyor. Yoğun kullanımı kaldıramayınca devre dışı kalıyor ve mahallelide bu kez elektriksiz kalıyor.”

İZMİR GAZ’LA PROBLEM

İzmir Gaz’la ilgili sorun yaşadıklarını dile getiren Derdiyok, “İzmir Gaz tüccar mantığıyla yürüyor. Bir sokaktan en az yüzde seksen abone istiyorlar. Bunu da bulamaya biliyoruz. Bu konu hakkında Enerji Bakanı Taner Yıldız ile konuştuk. Yardımcı olacağını umuyoruz. Yeni dönemle birlikte ne gelir bilemiyorum” dedi.

Mahallelerinin içinden geçen derenin üstünün kapatılmasını isteyen Derdiyok, “Bu dere özellikle yaz aylarında pislik topluyor. Bu pislik sonucunda da koku ve sinek meydana geliyor. Mahalel sakinleri bu konu hakkında çok fazla şikayette bulunuyor ve bu derenin üstünün kapatılmasını istiyorlar. Sinek oluştuğunda belediyeye telefon ediyoruz hemen gelip ilaçlıyorlar onlarında hakkını yemek istemem” diye konuştu.

Muhtarların aldıkları maaşların yetersizliğinden şikayet eden Derdiyok, yaptıkları işe göre aldıkları paranın az olduğunu söyledi. Derdiyok, “Bu maaşla geçinen muhtarlarımız var. Ben emekliyim ama emekli olmayan muhtarlarımız var. Bunlar BAĞKUR’larını yatırıyorlar, bunun dışında elektrik, su, internet, kırtasiye giderlerini biz kendi cebimizden karşılıyoruz. Bunların bir düzene oturtulması gerekmektedir” dedi.

Tekin Derdiyok Kimdir?

1963 yılında Sivas’ta dünyaya geldim. İzmir’e 1965 yılında, mahalleye ise 1970 yılında taşındık. Muhtarlıkta ilk dönemimi icra etmekteyim. Evliyim ve 2 çocuk babasıyım. Öğrenim durumum ilkokuldur. Muhtarlıktan önce Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nden emekli oldum.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahallemiz ilk kuruluş döneminde Karabağ Mahallesi ismindeyken 1994 yılında buradan ayrılarak Uğur Mumcu Mahallesi ismini aldı. Mahallemizde 1 tane ortaokul, 1 tane ilkokul, 1 tane lise, 1 tane cami, 1 tanede sağlık ocağı bulunmaktadır.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 15200

Mahallenin seçmen sayısı: 6490

Mahallenin posta kodu: 35170

Mahallenin cadde sayısı: -

Mahallenin sokak sayısı: 70

Mahallenin muhtarı: Tekin Derdiyok

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.