TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Somalı madenciler hala bir kuruş tazminat alamadı!”

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel TBMM’de Maden Kanunu görüşmelerinde hükümetin Soma’ya verdiği sözleri unuttuğunu ve Bülent Arınç’ın “kimseyi açıkta bırakmayacağız” diye söz verdiği işten çıkartılan Somalı madencilerin hala daha bir kuruş tazminat alamadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Somalı madenciler hala bir kuruş tazminat alamadı!”

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

 CHP Manisa Milletvekili  Özgür Özel hükümetin Soma halkına verdiği sözü tutmadığını söyledi. Maden TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen maden yasası üzerinde söz alan Özgür Özel, "Soma Yasası öyle bir lanse edildi ki kamuoyuna, madenler artık güvenli olacak denildi. Hepimiz, bütün gruplar, yaşlı gözlerle, düğümlenen gırtlaklarla bundan sonra evlatlarımızı ölüme yollamamaya karar vermiştik, ant içmiştik.  "Soma'dan ders alındı, bir daha aynı şeyler yaşanmayacak" denildi. 31 Mayısta başlanan kanun 11 Eylülde yasalaşırken güya içindeki bütün sorunlar çözülecekti. Soma ve madencilikle ilgili 16 tane madde vardı ama 145 maddeyle bir torba kanun oldu. İçinde tüp bebeğin üçüncü kez uygulanması durumunda katılım payının yüzde kaç olacağı dahi belirlendi” dedi.

SÖZLER TUTULMADI

Özgür Özel, Soma’dan sonra gerek hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına gerekse hali hazırda orada çalışan madencilere verilen sözleri hatırlatarak şunları söyledi: “O sözlerin hemen hiç birisi tutulmadı. Tutulan, bir tek maaş artışıyla ilgili bir kısımdı. Dönemin Başbakanı 6 maaş ikramiye, 2 bin lira vaat ederken, daha sonra 6 maaş ikramiyeden vazgeçildi, 2 bin lira maaş 2 asgari ücrete döndü, onun bile bazı maden şirketlerinin iflasına sebebiyet vereceği düşünülerek şimdi ondan da geri adımlar atılmaya çalışılıyor. 6 saatlik çalışma, 36 saatlik haftalık çalışmadan geri adım atılıp, bakanlar belki kırk, kırk iki saat olsun dediler” diye konuştu.

 Kömüre özel kanunun bütün dünyada uygulandığını anlatan Özel, ABD'de 5 bin sayfa, Ukrayna'da 3 bin sayfa, Almanya'da 2 bin sayfa, maden mevzuatı bulunduğunu Türkiye'de ise 19,5 sayfalık mevzuatla madenciliğin yönetildiğini iddia etti.

2 BİN 831 İŞSİZ

 Manisa Milletvekili özgür özel konuşmasını şöyle tamamladı: “Verilmiş onca söze rağmen 301 madencimizin ailelerine tutulmayan sözler bir yana 2.831 kişi işsiz kaldı. Bunlara karşı Bülent Arınç'ın açıklamaları ortada "Kışın ortasında açta açıkta bırakacak değiliz, devletimiz güçlüdür, Hükûmetimiz duyarlıdır." diyordunuz. Ne oldu bu insanların durumu? Bir kuruş tazminat almadılar. Şu kadarcık ortak akla inansanız o tazminatları bir küçük ek çıkarırsınız şurada devlet bir seferde öder, ondan sonra gider kamu alacağı olarak gider tahsilat yaparsınız. Bütün mal varlığı üzerinde tedbir var bunu görmezden geliyorsunuz. Sözünüz var Uyar Madencilikle, gözlerini kaybetmiş olan Ali Kandemir'e, ayaklarını kaybetmiş olan kardeşimiz İdris Sarıkaya'ya, 800 tane Uyardan mağdur olan çocuğa sözünüz var ama hâlâ daha tazminatları ödenmedi. Her seferinde müsteşarınız not alıyor biraz daha çalışalım diye. İşte bu yüzden bir kez daha bu Bakanı, bu Meclisin ve milletimizin vicdanlarına havale ediyoruz. Söyleyecek söz bulamıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.