TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Göz Değil Yürek Başarır’

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, kuruluşunun 10. yıldönümünü düzenlediği panel ile kutladı

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2014 06:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Göz Değil Yürek Başarır’

DAVUT İPEK

2004 yılında görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet etmek amacıyla Av. Gültekin YAZGAN önderliğinde kurulmuş olan Türkiye'nin ilk ve tek Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK), Hilton otelinde halka açık olarak düzenlediği panel ile kuruluş yıldönümünü kutladı. Panelistler arasında Psikolog Prof. Doğan Cüceloğlu, dağcı Necdet Turhan, sanatçı Muammer Ketencioğlu ve eğitimci Emine İşler yer aldı.  ‘Gönüllük’ ve ‘Göz Değil Yürek Başarır’ ana temaları üzerine düzenlenen panel, saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı’nın ardından salonda bulunan tüm katılımcılar ile birlikte interaktif bir şekilde gerçekleşti.

‘ÖDÜNÇ KABARTMA KİTAP’ PROJESİ

Panel başında konuşan TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan “Kurucu Başkanımız anısı güzel kahramanımız Av. Gültekin Yazgan bugün aramızda olabilseydi elbette yeni hedefler belirlemiş olurdu. Diğer yandan da 15-16 yaşında görmeyen bir çocuğun bir çuval dolusu İngilizce kabartma kitaba kavuştuktan sonra başlayan, Türkiye'de görmeyen kişiler için kitaplık kurma hayallerinin temellerinin atıldığı yıllardan bu yana edinilen kazanımlar ile de iftihar ederdi. Sadece kitaplık değil, en büyük hedeflerinden bir diğeri de ‘Ödünç Kabartma Kitap’ projesiydi. Geçtiğimiz yıllarda bu projeyi de hayata geçirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 5 bin üzeri destek verdiğimiz dernek üyemiz ve 500 civarı gönüllümüz ile bugüne değin pek çok farklı projeye imza attık. Kurucumuzun bizlere nasihati olan tek bir hedefe odaklanmaktan asla vazgeçmedik. Tüm çabalarımız gerek yurt içinde yurt dışında yaşayan, Türkçe bilen ya da öğrenmeye çalışan görmeyen kişilerin kitaplık hizmetimizden süreklilik arz ederek faydalanmasıdır. Bugünlere gelmemizi sağlayan bireysel ve kurumsal tüm destekçilerimize, gönüllülerimize, değerli panelistlerimize üyelerimiz, şahsım ve yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyorum. Nice 10. yıllarda buluşmak üzere" dedi.

‘FARKINDA MIYIZ?’

Profesör, yazar Doğan Cüceloğlu da konuşmacı olarak katıldığı panelde şunları söyledi: “Burada TÜRGÖK için gönüllü hizmet veren birçok kişi var. Hepsine teşekkür ediyorum. Burada olmak benim için çok anlamlı. İnsan olma bilincini canlı tutmak adına bir araya gelen duyarlı insanlar var burada. Ben, buradaki birçok kişi gibi bilinci gelişmiş, olgun bir insan olma hususunda öğrenmeye açık biriyim. Görme engellilerinin hayata ne kadar pozitif baktıklarını yaşayarak gördüm. Gayet tevazu sahibi, cana yakın ve kendileriyle barışık insanlar. O kadar güzel gülüyorlar ki… Yaşadığım bazı olaylar bana gösterdi ki görme engellilere karşı zamanında empati yeteneğim çok azdı, sığdı. Ama dediğim gibi öğrenmeye açık bir insanım. Bizler burada gönüllü olarak hareket ediyor ve karşı tarafa yeni olanaklar açmaya çalışıyoruz. Bazı hususlarda bilinçlenmemizin gerekli olduğunu öğretmek istiyoruz. Hayat insana zamanla çok şey gösteriyor çok şey öğretiyor. Bu açıdan karşımıza bir soru çıkıyor ve bu soru kendimize sormamız gereken bir soru; ‘farkında mıyız?’ bu soru aslında bünyesinde bir davetiye barındırıyor. Bu bir mesaj.”

5 BİN ÜYEYE ULAŞTI

Cüceloğlu, panelin devamında katılımcılarla sohbet şeklinde bir program gerçekleştirdi. Katılımcılardan birinin anılarını paylaşması üzerine salonda duygusal anlar da yaşandı. 2004 yılında İzmir'de kurulan TÜRGÖK, görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet eden Türkiye'nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı olma özelliğine sahip. Türkiye dışında İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika ve Almanya'ya ücretsiz ve geri iadesiz hizmet vermekte olan TÜRGÖK, şu an hizmet ulaştırdığı görme özürlü üye sayısını yaklaşık 5 bin kişiye ulaştırmış durumda. TÜRGÖK aynı zamanda üyelerine sesli ve kabartma (Braille) baskılı roman, ders kitabı, ÖSS, KPSS, SBS, açıköğretim (lise, ilköğretim) soru bankaları ve sınav testleri hazırlıyor. Ayrıca aylık yayın organları olan; ilköğretim 1. kademe öğrencileri için ‘Yavru Balarısı’ (Braille Kabartma) dergisi, 2. kademe öğrencileri için ‘Balarısı’ (Braille Kabartma) dergisi, lise öğrencileri ve yetişkinler için ise sesli MP3 formatında ‘Arkadaş’ isimli bir dergi de hazırlıyor. Panelin ardından gönüllülere verilen sertifikalar ile organizasyon son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.