TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kutlu doğum haftası kutlandı

İzmir Müftülüğü tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde Kutlu Doğum Haftası etkinliği gerçekleşti

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2015 06:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kutlu doğum haftası kutlandı

ONURHAN ALPAGUT

2015 yılı Kutlu Doğum haftası sebebiyle İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa katılım yoğundu. Katılımcılar arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Valisi Mustafa Toprak ve Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök de vardı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Balçova Camisi imam hatibi Ahmet Yüksel'in Kuran-ı Kerimden Al-i İmran suresinin 144, 145, 146 ayetleri okuması ile devam etti. Hz. Peygamber ve Birlikte yaşama ahlakı temalı tören programında haftanın anlam ve önemini belirtmek için açılış konuşmasını yapmak için sahneye çıkan ilk isim İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu oldu.

MUSLU: KURAN-I KERİM VE PEYGAMBERİMİZİ ÖRNEK ALMALIYIZ

Muslu konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak, “Allahın rahmeti üzerinize olsun” dedikten sonra günümüz terör olayları ve İslam ilişkisini değerlendirerek, "Asrı saadetten günümüze İslam toplumları bir yandan Müslümanlar arasındaki birlikte yaşamanın hukuki ve ahlaki esaslarını en ince detaylarına kadar tespit ederken diğer yandan ise Müslüman olmayan toplumlarla ilişkileri de her zaman belli ölçüleri gözetmişlerdir. Sevgili peygamberimiz S.A.V veda hutbesinde genel olarak birlik ve yaşama hukukunun temel esasını şu çarpıcı sözlerle ortaya koyar 'Rabbiniz birdir, babanız birdir, hepiniz ademdensiniz. Adem ise topraktan yaratılmıştır. Hiç kimsenin başkaları üzerinde soy, sop üstünlüğü yoktur. Allah katında üstünlük ancak takva iledir' sözleriyle buyurmuştur. Birlikte yaşama kültürüne dair her türlü teorik ve pratik birikimimize rağmen bugün İslam dünyasında üzüntü ile izlediğimiz nefret, ayrışma ve şiddet psikolojisi ile bunun dışa yansıması olan toplumsal ayrışma, kitlesel çatışmaların şiddet ve terör olaylarının İslam’ın ilkeleri ve tüm kültürel birikimi ile taban tabana zıt olduğunu buradan ifade ediyorum" dedi. Muslu, sözlerine şöyle devam etti: "Batı toplumlarında var olan farklılıklar birlikte yaşama safiyeti son zamanlarda artış gösteren Müslümanlara karşı İslamafobi kaynaklı nefret söylemleri, ayrımcılık politikaları hatta camilere yönelik saldırı girişimleri ile gün yüzüne çıkmıştır.İlim ve irfandan habersiz bazı gafil Müslümanlar da ne yazık ki bu korkunun beslenmesine yardımcı olmuşlardır. İslam toplumlarındaki nedense mezhepçilik, meşrepçilik, ırkçılık, ideolojik ayrımcılık gibi sebepler ile iç çatışmalar yaşanmakta,  masum canlar katledilmekte, şehirlerin tarihi ve kültürel dokusu yok edilmektedir. Bu tablolar hepimizin yüreğini sızlatmaktadır. Tüm bu olumsuzlukları aşmak için Kuran-ı Kerim ve S.A.V çağlar üstü örnekliğini esas almak durumundayız" dedi.

KOCAOĞLU: PEYGAMBERİMİZİN BİZE GÖSTERDİĞİ YOL SAYESİNDE KURTULACAĞIZ

Haftanın anlam ve önemine yönelik konuşmasını yapmak için  sahneye çıkan bir diğer isim ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu oldu. Kocaoğlu, "İnsanları ayrımcılıktan men eden güzel ahlaka ve adalete davet eden, kibirlenmeye karşı uyaran her fırsatta birlik ve beraberliğe önem veren, bunu öne çıkaran peygamberimizin bize çizdiği yol bugün kutuplaşma ve çatışmalardan bir türlü kurtulamayan büyük İslam dünyamız için bu hafta önemini daha da artmıştır.Peygamberimizin 1948'de New York'ta kaleme alınan insan hakları evrensel hakları ulusal beyannamesinden tam on üç yüzyıl önce verdiği veda hutbesi aslında insanlığa deklare edilen ilk ve gerçek insan hakları evrensel beyannamesidir. Hz. Muhammed, “insanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etme” diyerek zulümden sakınmayı önermiş yaşam, ırz, şeref, haysiyet, hüviyet ve mülkiyet haklarına saygıyı emanete hıyanet etmemeyi, kan davası gütmemeyi ve de kadın haklarını gözetilmesini istemiştir. Bugün sadece İslam aleminin değil tüm insanlığın peygamberimizin yaşamından ve söylemlerinden alacağı çok büyük dersler vardır.Toplumumuz kendini içten içe kemiren yiyen hastalıktan onun bize gösterdiği yol sayesinde kurtulacaktır."

Konuşmalar ardından bir sinevizyon gösterisi gösterildi. Program, muhteşem bir tasavvuf musikisi konseri ile son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.