TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sorumluları uyarıyoruz

Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Rennan Pekünlü'nün 27 Kasım 2014 gününden beri Foça Cezaevi'ne atılmasının ardından, Pekünlü'ye destek için kurulan 'Rennan Pekünlü Komitesi' aydınlar bildirisini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2015 07:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sorumluları uyarıyoruz

NİLGÜN TAZE

Türk Astrofizikçi Prof.Dr. Esat Rennan Pekünlü’ye destek vermek amacıyla kurulan Rennan Pekünlü Komitesi dönem sözcüsü Av. İrfan Koçana, Anayasa Mahkemesi kararları ile türbanlı öğrencilerin üniversiteye girmelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunun belirlendiğini, Yargıtay ve Danıştay’ında bu doğrultuda hükümler verdiğini hatırlatarak, “Yükseköğretim Kurulu(YÖK) üniversitelerde bu yasakları duyurmuş ve uygulanmasını istemiştir.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bu uygulamayı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulmamıştır. Bugün bu hukuksal durum hala geçerli olmasına karşın, Anayasa hükümleri çerçevesinde türbanlı öğrencileri uyaran ve tutanak düzenleyen Prof.Dr. Esat Rennan Pekünlü’nün  şikayetçi öğrencinin derslere girmesine fiilen engel olmadığı, uyarma görevini yerine getirdiği ve konuyla ilgili tutanak tuttuğu bilinmesine, öğrencinin devamsızlığı ve başarısızlığının olmadığı belgelerle kanıtlanmasına rağmen, Türk Ceza Kanunu’nun 112. maddesindeki eğitimin ve öğretimin engellenmesi suçundan ceza verilmiştir. Bu süreçte, soruşturmacıların ve ‘yargılanması gerekir’ kararı veren Üniversite ve YÖK yöneticilerinin payı ve sorumluluğu olduğu da unutulmamalıdır. Hedef, Rennan Pekünlü ile birlikte, laiklik ve hukuk devleti ilkeleri, aydınlanma felsefesi, üniversite ve bilim kavramlarıdır. Cezaevine gönderilen yalnız Rennan Pekünlü değildir. Hukuk devleti güvencesi, bilim özgürlüğü, laiklik ilkesi de hapsedilmiştir.  Dava süreci, Cumhuriyetin laik ve demokratik niteliğinin ve bu konudaki Anayasa Mahkemesi kararlarının yok sayıldığını göstermektedir” dedi.

HUKUK İNTİKAM ARACI DEĞİLDİR

Nisan ayının ortalarına doğru gözetim altında tutulması şartıyla tahliye edilmesi beklenen Pekünlü’nün Anayasa hükümlerini uygulamak istemesinden dolayı bir profesörün cezaevine gönderilmesinin açıklanamaz bir durum olduğunu ifade eden Koçana, yurttaşların hukuken güven içinde olduklarından söz edilmesinin de mümkün olmadığını hukuk ve yargının geçmişten taşınan birikimlere, öfkelere alet edilerek, bir intikam aracı olarak kullanıldığını vurguladı. Koaçana, bilimin yol göstericiliğini ve aydınlanma felsefesini yürekten benimsemiş olanların Pekünlü ile birlikte toplumun akıl ve vicdanının da hapsedilmesine itiraz ettiklerini belirterek,  “Türkiye'nin bu ayıptan kurtulmasını, Prof.Dr. Esat Rennan Pekünlü'nün bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını, politik baskılarla hakkında açılan tüm davaların sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Pekünlü cezaevinde kaldıkça, hakkındaki mahkumiyet kararı ortadan kalkmadıkça ve aynı suçlama nedeniyle davalar devam ettikçe Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğu bir iddiadan öteye geçemeyecektir” açıklamasını yaptı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.