TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Kocaoğlu’na çarşı çağrısı

Genç Oluşum Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ayhan Güzel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yıllardır bir engelli çarşısı talepleri olduğunu belirterek, tekrar çağrıda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2015 07:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Başkan Kocaoğlu’na çarşı çağrısı

ONURHAN ALPAGUT

Genç Oluşum Bedensel Engelliler Derneği’nin daha yeni kurulan bir dernek olduğuna değinen Güzel, ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Güzel, "Şu an gazetemiz var. Ancak dergi çıkartamıyoruz. Gazetemiz eskiden 15 günde bir çıkıyordu ancak yaşadığımız ekonomik sorunlardan dolayı ayda 1 çıkarmaya başladık. Bunun yanı sıra arkadaşlarımızla beraber tiyatro gösterileri yapıyoruz. İlk oyunumuzu Çiğli Belediyesi'nde 10 Mayıs 2015 tarihinde oynadık. Şimdi 2. oyunumuzu Özel Türk Koleji’nde Bornova Kampüsü'nde 4 Temmuz tarihinde oynayacağız. Bundan sonra da oyunlarımız olacaktır ama bizim bu konuda çektiğimiz pek çok sıkıntı var. En büyük sıkıntımızı salonlardan yana yaşıyoruz. Ağır engelli arkadaşlarımızın gireceği yerler mevcut değil. Bugüne kadar yaptığımız tiyatro gösterilerinde bir tek Çiğli Belediyesi'nden salon alabildik diğer belediyeler engelli olduğumuzdan dolayı mıdır, bilmiyorum ancak sürekli bize çeşitli bahaneler öne sürerek yer tahsisi sağlamıyorlar. Bizler de bundan dolayı özel okullardan ücretli olarak yer tutmak zorunda kalıyoruz. Engelli Derneği olarak fazla bir gelirimiz zaten yok. İktisadi işletme olarak zar zor ayakta durmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"BİZİM PENCEREMİZ BUĞULU"

Gerçekleştirdikleri oyunlarla sağlam insanların kendi pencerelerinden bakmalarını istediklerini söyleyen Güzel, "Biz dernek olarak gerçekleştirdiğimiz tiyatrolarda engelliler ile sağlam insanları buluşturmaya çalışıyoruz. İnsanların bizim penceremizden bakmalarını istiyoruz. Engelliler olarak bizim penceremiz biraz buğulu, bunu biraz silmek lazım. Engelli deyince çabuk kırılır, incinir ancak çabuk da gönülleri alınır. Bizler bu konularda sıkıntılar yaşıyoruz. 2005 yılından beri engelli dernekleri içindeyim, ilk defa engelliler olarak tiyatro işine girdik. Düzenleyeceğimiz oyun 2. oyunumuz olacak. Belediyelerden kolay kolay salon tahsis edemiyoruz. Seni özele para vermek zorunda bırakıyorlar. Ancak sağ olsun Çiğli Belediye Başkanı bize ilk oyunumuzda yardımcı oldu. Ücretsiz olarak salonu tahsis etti. Oyunumuzu oynadık. Allah ondan bin kere razı olsun. Ama diğer belediyeler için bunu söyleyemiyorum. Konak Belediyesi’nden 2. oyunum için yer tahsisi istedim. Bunu da Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde oynamak istedim. Fakat hala cevap gelmedi. Benim oyunum 4 Temmuz'da Özel Türk Koleji Bornova Kampüsü'nde oynanacak. Biz engelliler olarak ne yapalım dilenelim mi? Belediye'nin Sosyal Sorumluluk Projesi derler ancak bunu sadece kamera önüne geçip tekerlekli sandalye verdik diye gösteriyorlar. Belediyelerin bu konuda tutumunu beğenmiyorum" dedi.

“O KALDIRIMLARDA HAREKET DAHİ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Sıkıntılarının hiç bir şekilde giderilmediğini ifade eden Güzel, "Yıllardır İzmir'de görme engelli arkadaşlarımız için sesli yalıtım sistemi isteniyor. Ama hiç biri yapılmıyor. ‘Kaldırımları engellilere göre yapılıyor’ deniliyor. Ancak hiç biri böyle değil. Yollara sarı çizgiler çizdiler fakat esnaf buraya malzemelerini koyuyor. Böylece bizim için yapılan o sarı çizgiler kayboluyor. Bir zabıta simitçilerin tezgahını alıp gidiyor da neden o beyaz eşyaları yerinden çekmiyor? Bir engelli aracıyla bu kaldırım işgali yüzünden hareket etmek mümkün değil" diye konuştu.

"YILDA 17 BİN TL VERGİ ÖDÜYORUZ"

Belediyelere üzerlerine düşen görevi yapmaları çağrısında bulunan Güzel, "Herkese eşit muamele yapılması lazım. Ayrımcılık olmamalı. Bahsettikleri sosyal belediyecilik anlayışı varsa; bunu herkese uygulamalılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi hiç bir derneğe ticari amaçla stant kurdurtmuyor. Sokakta da sattırmıyor. Maliye bize perakende satış fişleri veriyor. ‘Bu fişlerle satıcılık yapabilirsin’ diyor. Ancak seyyar satıcılık kanununda da; ‘yürüyerek satış yaparsın, durduğun anda malını alırım’ ibaresi var. Biz bu işi nasıl yapacağız? Bizlere bir engelli çarşısı kurulabilir. Dernek olarak iktisadi işletme olmuşuz, yılda 17 bin Türk Lirası devlete vergi veriyoruz. Bize sokakta sattırmıyorsun. İzinsiz iş hanına sokturmuyorsun. Ne yapalım, gidelim dilenelim mi? Biz ne yapalım? Kendi oynadığımız tiyatroların biletlerini satmaya çalışıyoruz. Tekrar söylüyorum, belediye bize stant vermiyor. İşine gelirse diyor. Caddeye çıkıyoruz bir sürü zabıta var. Nasıl ekmek yiyeceğiz bizler? Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu'na sürekli baba diyorduk. Belki babalar en son duyar ama artık uzun yıllar oldu. Bir engelli çarşısını hak ettik diye düşünüyorum" diye konuştu.

ENGELLİ ÇARŞISI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Yapılması istenilen engelli çarşısı için birçok defa belediyeye başvurduklarını söyleyen Güzel, "Bizlere bir engelli çarşısı kurabilirsiniz. Burası zabıtanın denetiminde engelli dernekleri ürünlerini satabilirler. Sokakta da kimse dernek gazetesi, dernek tiyatro bileti satmak istemez. Herkes kendi standında satar. Zabıtanın da yükü hafiflemiş olur. İzmir'de benim bildiğim 70-80 tane engelli derneği var. Bunlardan 25 tanesi iktisadi işletme olan dernekler. Bari bunlardan sadece iktisadi işletme olanlara geçimini temin etmesi için bir stant, yer ver. Bunlar olmadığı sürece biz zor durumdayız. Sokaklarda da zabıta bizim mallarımızı alıyor. Biz bunun yerini nasıl dolduracağız? Hiç bir matbaa da bedavaya basmıyor. En azından bir engelli çarşısı kurulmuş olursa, bu engel biraz da olsa kalkmış olacaktır. Bunu da ancak Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu yapabilir. Benim 2 bacağım yok sokaklara mı düşelim? Mendil mi satalım? Beni iktisadi işletme yapıyorsan hakkımı ver" diye konuştu.

Ayhan Güzel Kimdir?

1969 Adana Karataş ilçesi Fevziye doğumluyum. 2000'li yılında engelli oldum. Önce bir bacağımı sonra diğer bacağımı kaybettim. 2005 yılında bir engelli derneği ile tanıştım. 2013 yılında aynı dernekte 2. başkan olarak görev yaptım. 2000 yılına kadar kendi özümde güzel bir hayata sahiptim. Sonradan engelli olacağım hiç bir zaman aklıma gelmemişti. 2005 yılından 2013 yılına kadar görev yaptığım dernekte hiç engellilerin ne yaptığı hakkında fikir sahibi olmadığımdan şimdi kendi kurduğum Genç Oluşum Bedensel Engelliler Derneği’nde bunları öğrendim. Geçtiğimiz dönemlerde görev aldığım dernekte engelli gazetesi çıkarıyorduk. Gazetenin haber müdürlüğünü yapmıştım. Aynı zamanda yine o derneğe ait bir dergide 5-6 yıl civarında genel yayın yönetmenliği ve haber müdürlüğü görevlerinden bulundum. 2013 yılında görev yaptığım dernekten ayrılarak kendi derneğimi kurdum. Derneğimizin toplamda 27'si erkek 21'i kadın olmak üzere 48 üyesi var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.