TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2 yıl 43 kilo verdi

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Sibel Argın ile Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Uzm.Dr. Asya Banu Babaoğlu, Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi’ne ziyarette bulundu

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2015 08:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
2 yıl 43 kilo verdi

EMİNE ŞEKER

Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Danışma Birimi bünyesinde 43 kilo veren Aysel Çakmak’ı, İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Sibel Argın ile Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Uzm.Dr. Asya Banu Babaoğlu ziyaret etti. Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Sibel Argın, Aysel Çakmak’a başarı belgesi vererek, Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Özkan Orhun’a da kurum adına teşekkür belgesi takdim etti.

2 YIL İÇİNDE 43 KİLO

Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Danışma Birimi bünyesinde 43 kilo veren Aysel Çakmak, 56 yaşında olduğunu ve Eski Foça’dan geldiğini belirterek, ev hanımı olduğunu ifade etti. Çakmak, “1980 yılında ilk çocuğumun doğumundan sonra kilo problemi yaşamaya başladım. Sonraki yıllarda hızlı kilo almaya başladım. 2 yıl öncesine kadar hızlı kilo almaya devam ettim ve 121 kiloya kadar çıktım. Sonrasında Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Danışma Birimi bünyesinde çalışan Diyetisyen Ebru Doğanay ile tanıştım. Kendisinin sayesinde şu ana kadar 43 kilo verdim. Fazla olan kilolarımdan dolayı artık merdiven çıkamaz yol yürüyemez hale gelmiştim. 5-6 adım attıktan sonra durup dinlenmek istiyordum. Derin nefes alamdan biraz beklemeden ilerleyemiyordum. Nefes alamıyordum. Belediye otobüslerine binemiyordum. 2 kişilik yer kaplıyordum. Otobüse binerken başka insanlardan binmek için yardım almak zorunda kalıyordum” dedi.

“DAHA RAHAT NEFES ALIYORUM”

Çakmak, kızının ısrarları üzerine ücretsiz olan Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Danışma Birimi’ne gitmeye karar verdiğini söyleyerek, 43 kiloyu Diyetisyen Ebru Doğanay’ın pozitif enerjisiyle verdiğini ifade etti. Çakmak, “Ebru Hanım’ın bana vermiş olduğu beslenme programı ve bana sunduğu önerilerle şimdi daha rahat nefes alıyorum. Rahat bir şekilde otobüse binebiliyorum. Çok rahat bir şekilde bindiğim otobüste oturabiliyorum. Birbirimiz ile anlaşma yaptık. Beni bırakmaması için ricada bulundum. Beni sürekli destekledi. Beni sürekli motive etti. Her türlü soruma cevap verdi. Daha öncede kendi kendime değil doktor kontrolünde 2 kez zayıflamak istemiştim. Ama başarılı olamamıştım” ifadelerini kullandı.

KİLOLARIMIN FAZLA OLMASI SEBEBİ İLE ÇOK ZORLUKLAR YAŞADIM

Kilolu olan kişilere de iradelerine sahip çıkmalarını ve kilolarını vermek için gayret göstermelerini tavsiye eden Çakmak, sözlerine şöyle devam etti: “Ben kilolarımın fazla olması sebebi ile çok zorluklar yaşadım. Hayatımı devam ettirmem çok zor oldu. Evde iş yaparken çok zorlandım. Zorlukları yaşarken hissettiklerimi anlatamam. Ama artık rahat yürüyorum, otobüse biniyorum ve istediğim yere istediğim zamanda yetişebiliyorum. Bir daha eski kilolu halime dönmeyi düşünmüyorum. Bundan sonraki hedefim 1 kilo bile aldığımı fark ettiğimde o aldığım kiloyu geri atmak. Yapı itibari ile hareketsiz bir insan olduğum için sürekli hareket halinde olmaya özen gösteriyorum.”

KAZANDIRDIĞIMIZ ALIŞKANLIKLARIN KALICI OLMASI ÖNEMLİ

Diyetisyen Ebru Doğanay ise, obezitenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “Biz fazla kilolu olan hastaları takip ediyoruz. Bu hastalarımızın bir kısmında fazla kilolarının yanı sıra hiper tansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi bir takım sağlık sorunları da mevcut olabiliyor. Bu hastalarımız için kişiye özel beslenme programı hazırlayarak yine kişiye özel olan süreçte ideal vücut ağırlığını indirmeyi hedefliyoruz. Hastamız Aysel Hanım’da burada takip ettiğimiz obezite biriminde takip ettiğimiz hastalarımızdan biri. Aysel Hanım çok istekli ve azimli bir hanımefendi. Kendisi için hazırlanan sağlıklı beslenme ve diyet programına büyük bir titizlikle uyguladı. Bunu yaşamının bir parçası haline getirebildi. Düzenli aralıklarla kontrole geldi hastamız. Kontrollerde istediğimiz bir takım kan tahlilleri var. Yaptığımız kontrollerde vücut ağırlığını ölçüyoruz. Düzenli olarak yürüyüş yapma alışkanlığı kazandı. Birim olarak amacımız dengeli beslenme ve diyet programlarının yanı sıra danışanlarımıza sağlıklı besin seçimini öğretmektir. Sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyoruz. Bu alışkanlıkların kalıcı olması bizim için çok önemli. Aysel Hanım verdiği kilolarla arkadaşlarına ve çevresine ciddi anlamda örnek teşkil etti. Etmeye de devam ediyor. Bu süre içerisinde eşinden ve çocuklarından çok büyük destek gördü. Aysel Hanım çevresine örnek olarak çevresine rol ve model oldu. Eskiden hiç fotoğraf çektirmek istemediğini söylüyordu. Ama şimdi isteyerek ve keyifli bir şekilde fotoğraf çektiriyor. Takiplerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

OBEZİTE; BİRÇOK HASTALIĞA ZEMİN HAZIRLIYOR

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Sibel Argın yaptığı konuşmada, Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Özkan Orhun’a Obezite Danışma Birimi Hekimi Sinan Oğuzhan’a, Yardımcısı Sağlık Personelleri Dilek Ertürk’e, Tülay Kılıçaslan’a, Ahsen Çalıkoğlu’na ve Diyetisyen Ebru Doğanay’a ve Kudret Öztürk’e tek tek teşekkür ederek, 43 kilo veren Aysel Çakmak’a da başarısının herkese örnek olması gerektiğini dile getirdi. Argın, obezite ile mücadelenin önemini de vurgulayarak, “Obezite yüksek tansiyon, diyabet, kanser, damar hastalıkları ve kalp hastalıkları gibi birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını biliyoruz. Buradan hareketle obezite ile mücadele, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşama ilkeleri ile hizmet veren obezite danışma birimlerimizin adım adım hedeflerine ulaştıklarını görmek bu olay gibi başarılarına şahit olmak gurur vericidir. Bu sebeple Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi’miz bünyesinde bulunan obezite danışma birimine müracaat eden Aysel Çakmak Hanımefendiye sağlıklı olma yolunda verdiği mücadelede yoluna ışık tutan Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi’mizde ve obezite danışma birimimizde görev yapan saygıdeğer mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.