TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alkışlar dünyanın ‘en iyi takım’ına

EÇEV ARSEM ‘Revolution’ takımı Johnnesburg/Güney Afrika’da yapılan First Lego League Open Africa Championship turnuvasında ‘En İyi Takım’ ödülünü alarak dünya çapında bir başarı ile ülkemize döndü

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2015 09:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Alkışlar dünyanın ‘en iyi takım’ına

EMİNE YALÇIN - First Lego League (FLL) Bilim Kahramanları Derneği’nin organize ettiği turnuvada Türkiye 3’üncüsü olan ve Güney Afrika’daki şampiyonaya katılma hakkı kazanan Revolution takımı, ‘Otizim Dostu Oyun Parkı’ projesiyle birçok rakibini geride bırakarak uluslararası bir başarının sahibi oldu. Yarışma sonrası Türkiye’ye dönen ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’ Koçu Koray Atak, turnuva sonunda en iyi takım çalışması ödülünü alarak Türkiye Bayrağı’nın Johannesburg’ta dalgalandırmanın vermiş olduğu gururla Türkiye’ye döndüklerini açıkladı.

TOPLUMU OTİZM HAKKINDA BİLGİLENDİRMEK İSTEDİLER

Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi (ARSEM) Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’ Koçu Koray Atak, Revolution takımının kurulma amacının robot yapmaktan çok çocukları bilimle tanıştırmak olduğunu söyleyerek, “Birçoğu günümüzde evlerinde bilgisayar olmayan çocuklardan oluşan bir takımız. Takımımız seçilmiş çocuklardan oluşuyor ve hepsi farklı yeteneklere sahip 9 öğrencimiz var. Bizim diğer takımlardan farkımız çocuklarımız ayrı okullardan olduğu için işe ilk olarak çocuklara takım çalışması yaptırarak onları birbirine kaynaştırmakla başladık. Tabi bu kaynaştırma aşaması uzun bir zaman aldı. Takım çalışması bittikten sonra robot yapma aşamasına geçtik. Bu 3 aylık robot çalışması sırasında birbirinden farklı olarak 17 tane robot yaptık. Bu kısa sürede robotun hem programını hem de tasarımını yapmak çocukları birbirlerine bağlamaya başladı. Bu süreç içinde çocuklarımız takım olma bilincine erişmekle beraber birçok fedakarlık yaptılar. ‘First Lego League Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvasının teması olan ‘Senin Dünyan Senin Sınıfın’ kapsamında projede üretmek gerekiyordu. Yoğun bir araştırma süreci sonunda çocuklarımız ‘Otizm Dostu Park’ projesini yarattılar. Otizm konusu takımımız için çok değerli bir konu olduğu için projenin dışında otizm farkındalığını arttırmak, toplumu otizm hakkında bilgilendirmek istediler. Bu amaçla afiş ve el ilanları tasarladılar ve özellikle otizm farkındalık ayı olan Nisan ayında sokak sokak gezerek topluma otizmli anlattılar. Bu duruma öncelikle otizmli bireylerin aileleri olumlu tepki verdi. Onlardan aldıkları güçle çocuklarımız projelerini hayata geçirmek üzere belediyelerle görüşmeye başladılar. Bu süreç zarfında ilk turnuvamız olan yerel turnuvaya katıldık. Yerel turnuvaya katılmadan bir gün önce çocuklarla yapmış olduğumuz toplantıda çocuklara; kazanmayı her takımın istediğini ancak zaten böyle bir proje yaparak, bilime katkı sağlayarak birçok şey kazandıklarını turnuva boyunca kazanmayı düşünmek yerine yaptıkları projeyi yaygınlaştırmaları gerektiğini söyledim” dedi.

EL ELE TUTUŞARAK BİRBİRİMİZİN HEYECANINI PAYLAŞTIK

Yerel turnuva alanına gittiklerinde herkesin çok heyecanlı olduğunu vurgulayan Atak, çocukların kısa süre içinde diğer takımlarla kaynaşarak ortama uyum sağladıklarını belirtti. Atak, “Günün sonunda ödül töreninden önce onlara bir kez daha burada kaybetmenin olmadığını vurguladım. Ödül alan ilk altı takım ulusal turnuvaya gitmeye hak kazanacağından hepsi her ödül ismi okunduğunda tek bir soruyla yanıma geldi. Bu soru ise; ‘hocam bu ödülü alırsak ulusal turnuvaya gidiyor muyuz?’ şeklindeydi.  Kazanacaklarından emindim. Ancak olası bir ihtimale karşı onların ödül alamama durumunda çok üzülmemeleri için onları hazırlamıştım. Yerel turnuva sonucunda ‘en iyi araştırma Ödülü’nü alarak ulusal turnuvaya katılma hakkı kazandık. Önümüzde 15 günlük bir süreç vardı. Bu 15 günlük süreçte çocuklarımızla birlikte projemiz olan ‘Otizm Dostu Park’ın pilot uygulamasını yaparak işe başladık. Yaptığımız pilot uygulama sonucunda projenin otizmli çocuklar tarafından uygulandığını görünce Buca Belediyesi, Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalara başladık. Ulusal turnuva zamanı geldi. Turnuva alanı çok renkli bir atmosfere sahipti. Halaylar çektik. Oyunlar oynadık. 2 günün nasıl geçtiğini hiç anlamadık. Ancak bu 2 günlük süreçte projemizi duyan diğer illerden gelen takımlardan çok güzel yorumlar aldık. Tören anında ödüller açıklanırken hepimiz el ele tutuşarak birbirimizin heyecanını paylaştık. Proje jürisi ödülünü açıklamaya sıra geldiğinde takım numarasını duyduğumuz andan sonrasını hatırlamıyorum. (gülüyor) Hepimiz kendimizi sahnede sevinçten ağlarken bulduk. Öyle ki nereye gideceğimizi ve ne zaman gideceğimizi bile farkında değildik” şeklinde konuştu.

AFRİKA’YA GİDENE KADAR HERKES RÜYA GÖRDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORDU

Atak, 2 gün sonra hiç vakit kaybetmeden çalışmalara başladıklarını dile getirerek,  asıl işin FLL turnuvasının Türkiye ayağını Bilim Kahramanları Derneği’nin düzenlediği Ulusal Turnuvada Türkiye 3’üncülüğünü kazanarak, 5-7 Mayıs tarihlerinde Johannesburg/Güney Afrika’da düzenlenecek uluslararası Open Africa Championship’de Türkiye’yi temsil etme hakkını elde ettikten sonra başladığını söyledi. Atak, “Ancak Güney Afrika’ya gitmek bizi zorlu bir süreçten geçirecekti. Biz bağışlarla yürüyen bir vakıfız ve takım adına bir bağış hesabı açtık. Revolution takımı çocuklarını ve projelerini dünyaya duyurmak için açılan bu hesaba yatırılan bağışlarla Afrika yolculuğumuz başladı. Eğer bu hesaba bağış gelmeseydi çocuklarımız Afrika’ya gidip dünyanın en iyi takımı olamayacaklardı. Buradan da bir kez daha bağışçılarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Güney Afrika yolculuğumuz başladığında yol boyunca heyecandan uyuyamadık. Çünkü İzmir dışına bile çıkmamış çocuklarımız başka bir kıtaya doğru yol almışlardı. Afrika’ya gidene kadar hepsi rüya gördüğünü düşünüyordu. Afrika havaalanına ayak bastığımızda yüzlerindeki mutluluk ve ülkelerini temsil etmenin verdiği gurur görülmeye değerdi. Artık karşımda özgüvene sahip yaptıkları güzel işlerin farkında olan bilinçli çocuklar vardı. Afrika’ya indiğimiz andan itibaren göstermiş oldukları davranışlarla onlarla bir kez daha gurur duyduk. Gerek turnuva alanında gerekse kaldığımız otelde herkesin sempatisini kazandılar. Turnuvadan bir gün önce Hep birlikte Lion Park’a gittik. Safari yaptık yavru aslanları sevdik. Zürafa besledik. Amacımız çocuklarımıza farklı duygular tattırmaktı. Turnuva sabahı her turnuvadan önce yaptığımız gibi takım çalışması yaptık. Turnuvada her biri farklı ülkeden 47 takım vardı. Turnuva alanında çocuklar ve projemiz beklediğimizden çok daha büyük bir ilgi gördüler. Farklı ülkelerden birçok arkadaş edinip kültürlerini paylaştılar ve farklı kültürleri tanıdılar. Hala devam eden çok güzel arkadaşlık bağı kurdular. Turnuva sonunda en iyi takım çalışması ödülünü alarak ülkemizin bayrağını Johannesburg’ta dalgalandırmanın vermiş olduğu gururla ülkemize döndük. İzmir’de ailelerimiz tarafından gece 3’te davullarla zurnalarla karşılandık. Öğrencilerimizle birlikte biz eğitimcilerde tarif edilemez duygular yaşadık” diye konuştu.

ÜLKEMİZE FAYDALI PROJE ÜRETECEKLERİNDEN EMİNİM

Takım olarak bundan sonra ki hedeflerinin projeleri olan ‘Otizm Dostu Park’ı Türkiye genelinde yaygınlaştırmak olduğuna dikkat çeken Atak,  “Çünkü bu projeye sayesinde otizmli çocuklar ile normal gelişim gösteren çocuklar birlikte oyun parkında eğlenme şansına sahip olacaklar. Seneye yapılacak turnuva için henüz çalışmaya başlamadık. Okullar kapandıktan sonra yeni sezonun teması olan ‘Çöpe Çözüm Çöple Çözüm’ için çocuklarımız araştırmalarına başlayacaklar ve bu sezon olduğu gibi yeni sezonda da ülkemize ve topluma faydalı proje üreteceklerinden eminim” ifadelerini kullandı.

HER ÇOCUK KENDİSİNE BİR DEĞER KATIYOR

Atak, bu tarz turnuvaların çocuklara takım halinde bir şeyler başarmayı sağladığını söyleyerek,  sözlerini şöyle bitirdi: “Çocuklar kendilerinin bir şeyler başardığını fark ettiğinde özgüveni artıyor, merak ve hayal gücü gelişiyor, fikirlerini ifade etme becerisi artıyor, araştırma yapıyorlar, proje üretiyorlar, lego parçalarından robot yapıyorlar, yaptıkları robotu programlamasını öğreniyorlar, turnuva esnasında başka illerden kurdukları dostluklar sayesinde hayata bakış açıları değişiyor. Kısacası bu turnuvaya katılan her çocuk kendisine bir değer katıyor.”

ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’  Takım Eğitmenleri: Koray Atak, Meral Karakaya, Tolgahan Aykın , Ali Yiğit, Gamze Türkmen

ARSEM Bilim Kahramanları takımı ‘Revolution’  Takım Üyeleri: Oğuz Onbaşılar, Dilan Sıla Kaptan, Berke Çelik, Kaan Özkasap, Özlem Bozkurt, Yaren Gündoğdu, Öykü Tunç, Baran Rüzgar, Yeşim Özkalay        

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.