TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HDP seçim bildirgesini açıkladı

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul’da düzenlenen toplantıda seçim bildirgesini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2015 07:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
HDP seçim bildirgesini açıkladı

AK Parti ve CHP'nin ardından HDP de seçim bildirgesini açıkladı. İstanbul'da Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda seçim bildirgesini HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ birlikte açıkladı.

“KADIN BAKANLIĞI KURACAĞIZ”

Figen Yüksekdağ, kadına yönelik her türlü şiddetin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlayacaklarını belirterek, “Seçimlerde milletvekili adaylarımızın yarısı kadın. Meclis’in yarısının kadın olduğu, kadın vekillerin kadın mücadelesini temsil ettiği, savaşın ve şiddetin olmadığı, başta erkek egemenliği olmak üzere hiçbir egemenliğe tabi olmadığımız bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bu görüş açısına bağlı olarak bir kadın bakanlığı kuracağız. Sadece kadınların hizmetinde çalışacak ve kadınlar tarafından yönetilip, oluşturulacak” dedi.

“8 MART’I BÜTÜN KADINLAR İÇİN RESMİ TATİL İLAN EDECEĞİZ”

Yüksekdağ, ev içi emeği sosyal güvenlik içerisine alacaklarını ifade ederek, “Sosyal devlet, sosyal destek paketlerini adalet ve eşitlik ilkesine göre düzenleyeceğiz. Tüm mahallelerde ana dilinde ücretsiz kreşler açacağız. Bu kreşler hizmet vermeye başladığında toplumun yarısı olan kadınların enerjisi özgürleşecek ve kadınların önündeki bütün barajlar kalkacak. Yaşlı bakım kurumları ve engelli iyileştirme merkezlerini hayata geçireceğiz. 8 Mart’ı bütün kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz” diye konuştu.

“GENÇLİK BAKANLIĞI KURACAĞIZ”

Eş Başkan Selahattin Demirtaş ise gençlik politikalarının, gençlik meclisleri tarafından belirlenmesini savunduklarını ifade ederek, “Bütçesinin ağırlıklı olarak spor harcamalarına ayrıldığı, gençliğin sadece sporla özdeşleştirildiği Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine doğrudan gençlerin ihtiyacını karşılayacak bir gençlik bakanlığı kuracağız. 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak, genç yaşam kartı uygulamasını hayata geçireceğiz. 15-25 yaş arasında olan her genç başka hiçbir sosyal sınıfsal durumu sorgulanmadan bu karta sahip olacak. Bu kartla özgürce hem iletişim, hem internet, hem şehir içi ulaşımdan faydalanacak. Aynı zamanda bu kart ile Türkiye’deki bütün müzelerden ücretsiz faydalanıp, sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacak” şeklinde konuştu.

“YÖK’Ü TÜMDEN KALDIRACAĞIZ”

Oy verme yaşını 16 yaşına, seçilme yaşını ise 18’e indireceklerini kaydeden Demirtaş, “Özerk ve demokratik üniversiteyi hep birlikte bizler gerçekleştireceğiz. Cinsiyet eşitlikçi engelsiz kampüsler kuracağız. Parasız, nitelikli, özgürlükçü, laik, anadilinde ve bilimsel eğitimi savunan HDP olarak her yıl milyonlarca gencin geleceğini belirleyen adaletsiz sınav sistemini tümden kaldıracağız. Her gencin okuldaki başarısı ve yeteneklerine göre tercih ettiği okulda ve bölümde okumasını sağlayacağız. YÖK’ü tümden kaldıracağız. Onun yerine üniversiteler arası koordinasyonu ve ilişkiyi, bilgi alışverişini sağlayacak bir koordinasyon kurulu kuracağız. Burs ve katkı payı ödemelerinin tüm öğrencilere karşılıksız verilmesi ve burs miktarlarının artırılmasıyla ikinci öğretimdeki katkı paylarının ve öğretim ücretlerinin kaldırılması için merkezi düzeyde özel bir bütçe ayıracağız” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanıyacaklarını belirterek, “Eline silah almak istemeyen, askerlik yapmak istemeyen her genç bu haktan yaralanabilecek dedi.

 “ÇOCUK CEZAEVLERİNİN TAMAMINI KAPATACAĞIZ”

“Bizler hemen her gün gözlerimizin önünde öldürülen çocukların yasıyla yaşamak istemiyoruz” diyen Demirtaş, şunları söyledi: “Yerellerde belediyelere bağlı olarak çocuk hakları izleme ve değerlendirme komisyonları kuracak, çocuk temelli alanlara yeterli kaynak ayrılmasını şart koşacağız. Çocuk yoksulluğuna son vereceğiz. Tüm çocukların gıda hakkını korumak için her mahallede gıda bankası kuracağız. Her çocuğa temel gıda maddelerini içeren gıda paketini ücretsiz bir şekilde ailelerimiz buradan temin edebilecek. Çocuk cezaevlerinin tamamını kapacağız.”

“SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ”

Figen Yüksekdağ ise Türkiye’nin çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı ve çok dilli yapısına uygun insanlık esaslı yeni bir anayasayı hep birlikte yapacaklarını belirterek, “HDP’nin öngördüğü anayasa eşit yurttaşlık temelinde din, inanç ve vicdan özgürlüğü ile ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel bütün temel hak ve özgürlükleri güvenceye kavuşturan, cinsiyet özgürlükçü, ekolojik, doğal varlıkların ve hayvanların korunmasını esas alan sivil bir anayasa olacak. Demokratik özerkliği Türkiye’nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil bütün yerel yöneticiler seçimle iş başına gelecek. Parlamenter sistemi demokratikleştireceğiz ve eş genel başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde eş başbakanlık sistemini hayata geçireceğiz. Hak aramak için yapılan tüm demokratik eylemler meşru kabul edilecek. Bizlerin anayasasında başkanlık sistemi asla olmayacak. Seçim barajını kaldıracağız” diye konuştu.

Kürt sorununun tüm boyutlarıyla çözümünü, demokratik bir Türkiye’nin inşasını sağlayacaklarını vurgulayan Yüksekdağ, “Kürt sorunu ve Türkiye’nin temel demokrasi sorunlarının çözümü adına başlayan sürecin bir aşaması olarak açıklanan Dolmabahçe mutabakatındaki 10 maddeyi çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul ettik ve savunacağız. Koşullar ne olursa olsun silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacağız” şeklinde konuştu.

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KALDIRILACAK”

Figen Yüksekdağ ise zorunlu din dersi uygulamasına son vereceklerini belirterek, “Din dersleri seçmeli ve isteğe bağlı olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılacak devletin din ve inanç alanından elini çekmesi sağlanacak. Başta cemevleri olmak üzere Alevlerin bütün ibadet yerleri ibadethane olarak tanınacak” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi, halkların kardeşliğine ve eşitliğine dayalı bir çözümün ortaya çıkarılması için çaba harcayacaklarını belirterek, “İsrail hükümetlerinin katliamcı, işgalci politikalarına karşı duracağız. Filistin’in işgaline son verilmesi ve mazlum Filistin halkının bağımsız devlet kurma hakkının tanınması için her türlü desteği vereceğiz. Türkiye tarafından tek taraflı kapatılan Türkiye-Ermenistan sınırı koşulsuz olarak açılacaktır. AB ile müzakere ve tam üyelik çalışmalarını ilkelerimiz çerçevesinde ele alacağız” diye konuştu.

“ASGARİ ÜCRET İLK ETAPTA NET OLARAK 1800 TL’YE ÇIKARILACAK”

Seçim vaatlerini sıralarken asgari ücreti bin 800 TL’ye çıkarılacaklarının sözünü de veren Selahattin Demirtaş, “Temel güvende paketi ile her eve ayda 10 metreküp, 180 kilovat saat elektrik ücretsiz verilecek. Bütün yoksul ailelere ısınma desteği, mülkü olmayan kiracılara aylık 250 TL kira desteği sağlayacağız. 18 yaşına kadar olan yani bütün çocuklar ve gençlere, engellilerin tamamına, emeklilerin tamamına toplu taşıma her yerde ücretsiz olacak. Asgari ücret ilk etapta net olarak bin 800 TL’ye çıkarılacak. Bin 800 TL asgari ücret DİSK’in 4 kişilik bir aile için belirlediği yoksulluk sınırı olan bin 600 TL’nin yarısı olarak belirlenmiştir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak” diye konuştu. (İHA/İSTANBUL)

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın birlikte açıkladıkları 200 sayfalık bildirgenin 12 başlığı ise şu şekilde:

"1. Biz’ler Kadınız

2. Biz’ler Genciz

3. Biz’ler Gökkuşağıyız

4. Biz’ler Çocuğuz

5. Biz’ler Demokrasiye İnananlarız

6. Biz’ler İnsan Hakları Savunucularıyız

7. Biz’ler Her Kimlikteniz

8. Biz’ler Özgür Dünyayı Savunanlarız

9. Biz’ler Doğanın Koruyucusuyuz

10. Bizler Güvenceli Yaşam Ekonomisini Kuracak Olanlarız

11. Biz’ler İşçiyiz, Emekçiyiz

12. Biz’ler Sosyal Hakların Güvencesiyiz"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.