TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demirtaş: Çok küçük bir risk aldık

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mecliste bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Demirtaş, seçime parti olarak girme kararları hakkında “İyi bir karar aldığımızı düşünüyorum. Büyük bir kaygımız yok. Çok küçük bir risk aldık sadece, o riski almaya da değerdi. Şu günden itibaren bile oylarımız her gün artacaktır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2015 08:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Demirtaş: Çok küçük bir risk aldık

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

Demirtaş’ın açıklamalarındaki mesajları şöyle:

“BARAJIN SINIRINDAYIZ”                              

Biz periyodik araştırmalar da yapıyoruz, bizim dışımızda yapılan araştırmalara da bakıyoruz. Barajın sınırındayız evet. Oyumuz barajın çok çok altında değil, hep 9’un üstünde çıkıyor oylarımız. Oyu bu kadar olan potansiyeli bu kadar olan bir partinin birazcık daha çalışmak ve kendini doğru anlatmakla aşabileceği bir baraj varken bunu bırakıp bağımsız girmesi kendini inkar olurdu, doğru olmazdı. İyi bir karar aldığımızı, doğru bir karar aldığımızı düşünüyoruz.  Parti yönetimi bu konuda bir yıldır neredeyse hazırlık yapıyor zaten. Biz Cumhurbaşkanlığı seçimine de bu yüzden girdik zaten. Yani hem partimizi, ilkelerimizi tanıtmak hem de 2015 seçimlerine parti olarak girebilmek için Cumhurbaşkanlığı seçimini özellikle bir fırsat olarak değerlendirdik. 

“ÇOK KÜÇÜK BİR RİSK ALDIK”

HDP, Türkiye’de siyasi çizgisiyle, ilkeleriyle farklılık yaratan bir parti hatta tek parti. Önümüzde beş ay var, daha adaylarımız belirlenmedi. Seçim bildirgemiz belirlenmedi. Buna rağmen insanlar yüzde 9,5 civarında bize oy vereceğini söylüyorsa biz bu barajı aşarız. Büyük bir kaygımız yok. Çok küçük bir risk aldık sadece, o riski almaya da değerdi. Şu günden itibaren bile oylarımız her gün her dakika artacaktır. 

“KİMLİK SİYASETİ YAPTIK TERK EDİYORUZ” 

Dolayısıyla bu bizim için çok geniş bir alan açmış durumda. Doğru anlatabilirsek kendimizi insanlar artık sadece bir kimlik sadece bir mezhep üzerinden yapılan siyasetin kazandırmadığını giderek anlayacak, bizim de aslında bunu terk ettiğimizi daha rahat görecek. Biz bu siyaseti yapmadık demiyorum. Kimlik siyaseti yanlıştı da demiyorum, ihtiyaç vardı ve yaptık. Ama bizim dışımızdaki partiler tümüyle kimlik siyaseti yaparken, biz kimlikler üstü bir siyasete döndük. Bütün kimlikleri kapsayan, kucaklayan, ama hepsinin ezilmişliğini, ötekileştirilmişliğini ortak payda yapan bir siyasete dönüş yaptık.

 “AKP BAŞKANLIK SİSTEMİNDE ÇOK DA RAHAT OLMAZ”

Başkanlık sistemi ve yeni anayasa üzerinden yeni bir otoriter rejimin yaratılmaması için de bütün gücümüzü de kullanırız, mitingler de yaparız, yürüyüşler de yaparız. Her şeyi bütün imkanları kullanırız, siyaset dışı kalmayız. Bu konuda toplumsal Meclis dışı dinamikler de Meclis dışı dinamikler de yeteri kadar birlikte muhalefet yaparsa bunu başaramazlar.

“CHP’YE ELEŞTİRİ”

Pazarlığı yapanlar bizi suçluyor. Bu beni hayrete düşürüyor. MHP ile oturup pazarlık yapmış, birlikte Cumhurbaşkanı adayı belirlemiş, sonra da hiçbir şey yokmuş gibi bütün partileri, sivil toplum örgütlerini gezmiş dolaşmış, meğerse o sırada MHP ile anlaşmışlar. Gizli pazarlık yapmışlar, aday belirlemişler. Bunu yapmış kişiler şimdi çıkmış bizi gizli pazarlıkla suçluyorlar. Ya siz yapmışsınız, ispatlanmış. Bari bir tane elinizde delil olsun. Bugün de çağrı yaptım. Kemal Bey buyursun gelsin anlatalım. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de kendisine söyledim. Birlikte aday çıkaralım 2015’e de birlikte hazırlanalım dedim. Gelin birlikte hareket oluşturalım sinerji yaratalım, 2015’te de alternatif iktidar çıkaralım. Buna gelmeyen parti, şimdi çıkmış bizi AKP’yle pazarlıkla, işbirliğiyle suçluyor.

“CHP İLE İTTİFAK OLMAZ”

Abdullah Öcalan’ın ev hapsine alınması söylentilerinin üzerine konuşan Demirtaş, “Tamam velev ki böyle bir şey var. Yok, konuşulmamıştı ama bu yine de CHP’nin bizzat bize saldırarak baraj altında kalmamız için uğraşmasını gerektirir mi? AKP’yi durdurabilecek tek güç biziz şu anda”

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

“CHP İLE İTTİFAK OLMAZ”

 CHP ile asla bir ittifak görüşmesi olmayacak. Başka noktalardayız biz. CHP, MHP ile ittifak yapmayı sorgulamadan kabul etmiş bir partidir, sağda bir partidir bizim için. Biz CHP ile defteri çoktan kapattık, yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığında denedik çoktan kapandı o defter.

“ADAY İSİMLERİ”

16 Şubat’ta milletvekili aday isimleri gelmeye başlayacak. Belki bazı isimleri, akademisyenleri 10 Şubat’ta istifa etmeleri gerektiği için teşvik edip, adaylığa cesaretlendirebiliriz. Şu ana kadar şu isim şu ilden diye bir çalışma yürütmedik. Benim adaylığım için İstanbul da illerden biridir..

“HDP EŞİTTİR ÖCALAN DEĞİL”

 Şu anki tavrımız da Öcalan eşittir HDP tavrı değil. Ne Öcalan’ın ne HDP’nin tavrı böyle. HDP çok sayıda siyasi hareketten, bileşenden oluşan bir partidir. Evet Öcalan’ın partimize desteği var. Partimizin programını önemsiyor. Bu programla barışa, özgürlüğe gidileceğini biliyor fakat bu, Öcalan eşittir HDP, HDP eşittir Öcalan denklemi doğru değil. Seçimden önce de seçimden sonra da biz böyle bir yaklaşımın doğru olmadığını bildiririz, anlatırız.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ”

Her halükarda biz başkanlık sistemine hayır deriz. Ne getirirse getirsin biz başkanlık sistemine karşıyız. İçinde başkanlık sistemi olan anayasa önerisinin kendisi zaten demokratik anayasa önerisi olmaz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.