TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Down Sendromu Derneği kuruldu

İzmir Down Sendromu Derneği, Alliance Küçük Kulüp’te açılışını gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2015 08:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir Down Sendromu Derneği kuruldu

ANIL YIKGEÇ

21 Mart Dünya Birleşmiş Milletler Down Sendromlular Günü nedeniyle İzmir Down Sendromu Derneği açılışını gerçekleştirdi. Alliance Küçük Kulüp’te açılışı kutlamak için dernek yöneticileri, down sendromlu birey ve ailelerinin katıldığı bir kahvaltı düzenledi. Kültürpark Rotary Kulübü Başkanı Ozan Uslu ise kahvaltının Küçük Kulüp’te olmasını sağlayarak destek verdi.

İzmir Down Sendromu Derneği Başkanı Seray İlkmen, açılış konuşmasında 21 Mart günün anlamını ve down sendromluların topluma ve sosyal yaşama katılmaları hakkında yapılacaklardan bahsetti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

Down Sendromlular Günü’nün Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilip kabul edildiğini belirten İlkmen, 11 yıldır dünyanın her tarafında çeşitli etkinliklerle kutlandığını söyledi. İlkmen, özellikle 21 Mart gününün seçilmesinin nedeni ise şöyle anlattı: “47 kromozomlu olan Down sendromlu olan bireylerde 21’inci kromozon halkasında 3 tane kromozon bulunmaktadır. Bu nedenle yılın 3’üncü ayının 21’inci günü olan 21 Mart olarak seçiliyor.”

TOPLUMA KATILIMLARINI SAĞLAMAK GEREKİR

Down sendromlu çocukların topluma katılmalarının önemine değinen İlkmen, “Önemli olan çocuklarımızın toplum tarafından kabul edilebilmelerini sağlayabilmek, onlara diğer bireylerle aynı olanakları sağlayabilmek, istihdam olanakları yaratabilmek ve sosyal yaşama katabilmek. Bizim çocuklarımızın eğitim alması bazı nedenlerden dolayı çok zor oluyor ve geri çekiliyorlar. Okullar tarafından kabul edilmiyorlar. Öğretmenler, veliler ‘Bu çocukların burada işi ne?’ şeklinde bir tepkileri oluyor. Direkt önyargıyla yaklaşıyorlar. Bunun sonucunda aile zaten bir çöküş içinde toplumdan aldığı bu ikinci çöküşle birlikte sosyal hayattan çekiliyor ve evine kapanıyor. Ne çocuğunu dışarıya çıkarıyor ne bir tatil yerine gidebiliyor ne de bir eğitim olanağı sağlayabiliyor. Bunun sonucunda ülkemizdeki Down sendromlu çocuklar git gide geriliyorlar. Bu çocukların taklit yetenekleri oldukça farklı. Ne kadar normal çocukların arasına karışabilirlerse o kadar ileri bir seviyeye ulaşabilirler. Down sendromlu çocuklar kendi arasında çok büyük farklılıklar arz edebiliyor ama onlara bir takım olanaklar sağlandığında eminim ki çok iyi yerlere gelebilecekler. Avrupa’da, Amerika’da görüyoruz. ABD’de senatoda Down sendromlu tam gün çalışan bireyler var. İşte bunun çabası içerisindeyiz. Bunlara dikkat çekmek için Küçük Kulüp’te bu etkinliği düzenledik” dedi.

GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE ÇALIŞIYORUZ

Gönüllülük esasına göre çalıştıklarını vurgulayan İlkmen, “Bizler gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Biz ancak sponsorlarla yaşarız. Bizler yaşarsak çocuklarımızın için bir şeyler yaparız. Çeşitli kurumlardan destek almaya, etkinlikler yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Toplantıda Seray İlkmen’in Down sendromlu kızı Deniz Ayçe Karagöz de bir konuşma yaparak kendi başarılarından ve dernek kapsamında yapmak istediklerinden bahsetti. Karagöz kendisini şöyle tanıttı; “İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Meslek Okulu’ndan mezun oldum. Almanca ve İngilizce biliyorum. İzmir Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim.”

KURUCU ÜYESİ DE DOWN SENDROMLU

Down sendromlu bireylerin yaşadıklarına değinen Karagöz, “Down sendromlu bireyler de sizin gibi normal insanlardır. Down sendromlu çocukla yaşamak zor bir iş olabilir. Fakat bütün çocuklarla yaşamak zor bir iştir. Unutmayın tıpkı sizin gibiyiz +1 farkla. Tek fark bazı hayat becerilerinde birazcık ekstra yardıma muhtaç duymamızdır. Benim için Down sendromlu olmak nedir? Ben farklı bir şey hissetmiyorum biliyorum. Down sendromunu düşünmeden hayatıma devam edebilirim. Artık okulumda öğrendiğim bilgi ve deneyimleri hayata geçirmeye karar verdim. Kurucu üyesi olduğum İzmir Down Sendromu Derneği ile birlikte birçok güzel proje yapacağız” dedi.

BİZE SAYGI GÖSTERİN

Deniz Ayçe Karagöz, dernek kapsamında yapmak istediklerini şöyle ifade etti: “İlk önce İzmir’de olmayan İzmir Down Cafe’yi açmak ve bunu kafeler zincirine dönüştürmek için çalışacağız. Böylece birçok genç arkadaşımıza istihdam sağlayacağız. Belki restoranlar bile açabiliriz. Ayrıca genç arkadaşlarımız için kamp projelerimzi var. Bağımsız yaşam aktivitelerini de geliştirmeyi amaçlıyoruz. Sizlere önerim Down sendromlu bireyleri düşleri ve amaçları için cesaretlendirin. Bize saygı gösterin.”  

Kültürpark Rotary Kulübü Başkanı Ozan Uslu’ya derneği Alliance Küçük Kulüp’te ağırladığı ve destek olduğu için plaket verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.