TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraklı-Muhittin Erener Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve mahallenin sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Bayraklı’nın Muhittin Erener Mahallesi’ndeyiz. Daha çok düşük gelirli vatandaşların oturduğu mahallenin tarihçesine baktığımızda 1950’li yılların başlarına gidiyoruz. Demokrat Parti’nin tarıma traktörü sokmasıyla işsiz kalan köylülerin şehirlere akın etmesiyle oluşan gecekondulaşma döneminde mahalle de ilk oluşumlarına başlıyor

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2015 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bayraklı-Muhittin Erener Mahallesi

TANER UYANIKER

Mahalle gezilerimizdeki bugünkü durağımız Bayraklı’nın Muhittin Erener Mahallesi. Mahallemizin muhtarı üç dönemdir görevini başarıyla yürüten Yılmaz Güngör. Güler yüzlü olması ve vatandaşlardan evrak parası almaması mahalle sakinlerinin sempatisini kazanmasına sağlamış. Buna mahalleye hizmet için kendini adamasını da katabiliriz. Mahalle ilk olarak 1950’li yıllardan itibaren tek tük binalarla kurulmaya başlıyor. Daha sonra Erenler Mahallesi ismini alan mahalle, 1983 yılında bu mahallenin ikiye bölünmesiyle ismi Muhittin Erener oluyor. Mahallenin sorunlarına gelecek olursak en büyük sorun çarpık kentleşmenin mahalleye hakim olması nedeniyle sosyal tesislerin yapılmaması. Kentsel dönüşümde birinci sırada yer almayan mahalle bu planlamada kendilerinin de önceliğe alınmalarını istiyor

 

Mahalleyi tanıttığımız ve mahallenin sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Bayraklı’nın Muhittin Erener Mahallesi’ndeyiz. Daha çok düşük gelirli vatandaşların oturduğu mahallenin tarihçesine baktığımızda 1950’li yılların başlarına gidiyoruz. Demokrat Parti’nin tarıma traktörü sokmasıyla işsiz kalan köylülerin şehirlere akın etmesiyle oluşan gecekondulaşma döneminde mahalle de ilk oluşumlarına başlıyor. Emre Kongar’ın gecekondu kültürü diye tabir ettiği kültürü burada görmemiz mümkün. Mahallemizin muhtarına gelecek olursak üç dönemdir bu görevi layıkıyla yürüten Yılmaz Güngör. Yılmaz Güngör ekonomik durumu kötü olan mahalle sakinlerinden evrak parası almayarak bu insanlara büyük bir iyilik yapıyor. Mahallemizin en büyük sorunu ise, çarpık kentleşmenin mahalleye hakim olması nedeniyle sosyal tesislerin yapılmaması. Kentsel dönüşümde birinci sırada yer almayan mahalle bu planlamada kendilerinin de önceliğe alınmalarını istiyor. Mahallede hiçbir boş alanın olmadığını söyleyen Güngör, “Park ve yeşil alanların mahallede olmaması büyük bir sorun teşkil ediyor. Kentsel dönüşümde bize de öncülük verilmesini ve bu sorunların aşılmasını bekliyoruz” dedi.

1983’TE YOL AYRIMI

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahallenin temelleri 1950’li yıllardan itibaren atılmaya başlanmış. Daha sonra Erenler mahallesi ismini alan mahalle, 1983 yılında ikiye ayrılarak Muhittin Erener Mahallesi oluyor. 2009’a kadar Karşıyaka’ya bağlı olan mahalle yerel seçimler öncesi Bayraklı’ya bağlanıyor. Mahallede 1 ilkokul, 1 sağlık ocağı ve 1 tanede cami bulunuyor.

Muhtar olma süreciniz nasıl gelişti?

Daha önce muhtarlıkta aza görevinde bulunmuştum. 5 yıl boyunca azalık yaptım. Mahallede cami dernek yöneticiliğinde de bulundum. Bunun yanında mahallede esnaflıkta yaptığım için mahalleli tarafından tanınıyordum. Hizmet etmeyi sevmem ve mahalleyi tanımam nedeniyle bu yola çıktım. Bu yolda da mahalle halkı beni yalnız bırakmadı ve seçilmemi sağladılar. Ben de bu görevi 3 dönemdir layıkıyla yerine getirmeye çalışıyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI

Mahallenin sorunları nelerdir?

Mahallemize çarpık kentleşme hakim olmuş durumdadır. Bu nedenle mahalleye hizmet almakta sorunlar yaşıyoruz. Bayraklı ilçesinde parkı olmayan tek mahalle biziz. Kentsel dönüşümle beraber bu sorunun çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Bu plan çerçevesinde ne yazık ki mahallemiz ilk sırada yer almıyor. Mahallemiz iki veya üçüncü aşamalarda kentsel dönüşüme tabi tutulacak. Mahallemizdeki binalar ne yazık ki depreme dayanıklı bir durumda değildir. Gelecekte herhangi bir afetle karşılaştığımızda mahalle yerle bir olacaktır. Bunlar göz önüne alındığında aciliyetle mahallemize de kentsel dönüşüm uygulanmalıdır.

Mahallemizin bir diğer sorunlarından biriside pazaryerinin bulunmamasıdır. İnsanlar pazar ihtiyaçlarını karşılayabilmek için zorluk yaşıyorlar. Mahallede kamuya ait bir alan olmadığı için bu pazaryeri açılamıyor. Bu yüzden de bununla ilgili herhangi bir proje uygulanamıyor. Örneğin sağlık ocağı bile bir hayırseverin evini bağışlamasıyla yapılabildi. Buraya bir şeyler yapılabilmesin kamulaştırma yapılması gerekiyor bu da şu an için mümkün görünmüyor.

Alternatif yollarımızın dar olması nedeniyle otobüs güzergahlarında sorunlar yaşıyoruz. 2 otobüs yan yana geçemiyor bazı yollarda. Gümrük araçlarının kaldırılmasından dolayı mahalle halkı sitem ediyor. Aktarma sitemi iyi görünse de mahalle sakinleri Karşıyaka Devlet Hastanesi’ne gitmekte sorun yaşıyorlar. Mahallede genelde işçi kesimi olduğu için bu insanlar otobüsü kullanıyor ve Bayraklı’dan geçen otobüslerin dolu olması nedeniyle evlerine gelmekte zorluk yaşıyorlar. Bu durumun düzelmesi için sabah ve akşamları ek seferlerin konmasını yetkililerden istiyoruz.

“MUHTARLIKLAR KALDIRILMAMALI”

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

Muhtarların mahalle sakinleri için ilk önce gelen hizmet kapılarıdır. Vatandaşın resmi dairedeki işine başvuru yapabilmesi için ilk durak burasıdır. Muhtarlık resmi kurumlarla vatandaş arasında bir köprü görevi görmektedir. Mahallemizde yaşayan işsiz, yetim, fakir kim varsa bunlara ilk yardım elini uzatan onlar için bir şeyler yapmaya çalışan bir yerdir. Mahalleli aklınıza gelebilecek her sorunları için muhtarın kapısını çalarlar. Muhtarlıklar mahalle için önemlidir ve kaldırılma düşüncesi vardı bir dönem. Bu yapılırsa büyük bir hata yapılmış olur. Muhtarlık kaldırılırsa devletin hayat damarlarından birisi kopar. Vatandaş muhtarı hem baba, hem abi, hem de kardeş olarak görür.

“YETKİLERİMİZ AZALTILIYOR”

Muhtarların sorunları nelerdir?

2004 yılından beri muhtarlık görevinde bulunuyorum ve bu görev sürecinde gördüğüm muhtarların sosyal haklarının yetersiz olmasıdır. Biz de kendi içimizde örgütlenerek haklarımızı aramak için bir mücadele içine girdik. Bu çalışmalarımız sonrasında muhtar maaşlarından artışı sağladık. Az da olsa emeğimizin ve hakkımızın karşılığını aldık. Ben de burada mahallemde yoksulun çok olması nedeniyle evrak parası almıyorum. Eğer emekli olmasaydım o para yetmeyecekti ve evrak parası almak zorunda kalacaktım. Devletin bize verdiği yetkilerden her gün biraz daha azalmaktadır. Muhtarlara herkesin ihtiyacı vardır.

Yılmaz Güngör Kimdir?

1961 yılında Bayburt’ta dünyaya geldim. 7 yaşımda İzmir’e taşındık ve 45 yıldır İzmir’de ve mahallemde ikamet etmekteyim. Muhtarlıktan önce nakliye işleriyle uğraştım. Bir dönem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde sözleşmeli olarak çalıştım. Muhtarlıkta üç dönemdir görev almaktayım. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Öğrenim durumum ise ilkokuldur.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin nüfusu: 8846

Mahallenin seçmen sayısı: 6400

Mahallenin posta kodu: 35020

Mahallenin cadde sayısı: -

Mahallenin sokak sayısı: 60

Mahallenin muhtarı: Yılmaz Güngör

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.