TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçim atıklarına büyük ceza!

İZÇED Çevre, Enerji, Danışmanlık İnş.San. ve Tic.Ltd.Şti. Genel Koordinatörü Dr. Osman Tatar, 7 Haziran Genel Seçimi’nde afiş, pankart, flama gibi malzemeler kullanarak hazırlanan partilere uyarılarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2015 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Seçim atıklarına büyük ceza!

NEŞE YAVUZ-İZÇED Genel Koordinatörü Dr. Osman Tatar, seçim, afiş, pankart, flama gibi malzemeleri zamanında toplayamayanlara ve kirliliğe sebebiyet verenlere 5 yıla kadar hapis ve 5,8 milyon lira çevre cezası verileceğini söyledi.  Tatar, “7 Haziran Pazar günü yapılacak milletvekilliği seçiminde tüm siyasi partilerce olabildiğince tüm kavşak, meydan, ana caddeler, sokaklar; parti, afiş, pankart ve flamalarla doldurulmuştur. Seçimlerden bir gün öncesi yani 6 Haziran saat 18’e kadar bu afiş, pankart, flamaların kaldırılması için Yüksek Seçim Kurulu Belediye ve Emniyet Müdürlüğü’nü görevlendirmiştir.Aynı şekilde 6112 sayılı Radyo, Televizyon Kuruluş, Yayın hizmetlerine ilişkin Kanun gereği de seçime 24 saat kala tanıtım reklamları sona erdirmek zorundadır” ifadelerinde bulundu.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Tatar, geçmişte de seçim malzemelerinin belirtilen zamanda toplanmadığına vurgu yaparak, “Ancak uygulamada ne yazık ki atık niteliğindeki bu seçim malzemeleri zamanında toplanmadığında, çöp konteynerlerine sığmadığı, hatta bazı yerlerde Türk bayrağının bile yollara saçıldığı bilinmektedir.  Plastik üzerine kimyevi boya baskılı parti, flama, afiş, pankart gibi atık malzemelerin analizinde tehlikeli madde sınıfına girmesi halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliğ ( 28 Aralık 2014 tarih ve 29219 sayılı R.G.) gereği kurumlara 5 yüz 81 bin 386 TL’ den 5,8 Milyon TL’ ye kadar para cezası kesilebilir. Çevre Yasası gereği atıktan, atığın sahibi olan siyasi partiler sorumludur.  Ancak YSK, bu atığı toplamada belediyeleri görevlendirdiğinden, Belediyeler de müteselsilen bu atıklardan sorumludurlar. Ayrıca atık sorumluları TCK 181,182 hükümleri gereği 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilirler” dedi.

“TÜRK BAYRAĞINA SAYGISIZLIK YAPILAMAZ”

Partilerin seçim hazırlıklarında kullandıkları Türk bayraklarının da yerlerde görüldüğü zamanların olduğunu belirten Tatar, “2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu gereği Türk bayrağına saygısızlıkta bulunulamaz, yere atılamaz. Aykırı davranışta bulunanlara kabahatler kanunun 32. Maddesi uyarınca idari para cezası verilir” şeklinde konuştu.

DÜŞÜK ÜCRETLE ANALİZ

Tatar atıklardan atık sahibinin sorumlu olduğunu ve Çev-Lab’ın bu atıkların analizini düşük bir ücretle yaptığını söyleyerek, “Ambalaj Atık beyannamesi o yılın şubat ayı, Tehlikeli Atık beyannamesi mart ayı sonuna kadar doldurulur. Atıkların lisanslı firmalara teslimi zorunludur. Atıklardan atık sahibi sorumludur. Türkiye’ de hizmet veren Çevre Laboratuvarları Derneği olan Çev-Lab Yönetim Kurulu’nda alınan karar gereği seçim propaganda atıklarının çevresel kirliliğe yol açmaması için analizlerinin Çev–Lab üyesi laboratuvarlarda en düşük ücretle yapılması ve bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi kararlaştırılmıştır” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.