TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Karabağlar, İhsan Alyanak Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve İhsan Alyanak Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Cemal Kezkiç’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2014 08:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Karabağlar, İhsan Alyanak Mahallesi

Hamza Gül - Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı:  İhsan Alyanak (191 nci mahalle)

Mahallenin ilçesi, ili: Karabağlar/İzmir

Posta Kodu: 35190

Mahallenin nüfusu: 16.000

Mahallenin seçmeni: 8.380

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 110

Mahallenin muhtarı:  Cemal Kezkiç

Karabağlar’da, İzmir’in efsane belediye başkanlarından İhsan Alyanak’ın adının verildiği ilk mahalle olsa da görünüşte ne yazık ki bir efsaneye yakışmayan sokakları ile karşılıyor gelenleri. Konak’tan 27 numaralı otobüsle Mevlana Cami durağında indiğinizde kısa bir yürüyüşle ulaşıyorsunuz muhtarlığa. Sokak içinde Mahallenin kurucu muhtarı olan Cemal Kezkiç’in girişimleri ile biraz belediye biraz mahalle sakinlerinin katkıları ile yaptırılan muhtarlık binasına merdivenlerle çıkıyorsunuz. İhsan Alyanak Mahallesi  1970’lerde Konak’ın Çamlık Mahallesi idi. Çamlık’tan bölünen Yunusemre olarak bilinen mahalle bir müddet sonra Peker Mahallesi olarak anıldı. 1997 yılında Peker Mahallesi’nden ayrılarak ara seçimle mahallenin ilk muhtarı Cemal Kezkiç seçildi. 12 yıl mahalleye muhtarlık yapan Kezkiç 2009’da bir dönem ara verdi. 2014 30 Mart seçimlerinde mahallenin isteği üzerine yeniden aday olan Kezkiç, 2 bin 20 oyla muhtar olarak 5 nci dönem mührü eline aldı. Karabağlar’ın 55 mahallesinin körfezden uzakta kalan bir çok mahallesi gibi İhsan Alyanak Mahallesi’nin de acil olarak yerel yönetimler tarafından yatırım kapsamına alınıp İzmir’in modern yüzünü yansıtan mahalleler gibi bir görünüme kavuşturulması gerekiyor. Konak’tan bindiğim otobüs kent merkezinden ayrıldıktan kısa bir süre sonra yapıların değiştiği yolların daraldığı trafik sıkışıklığının hat safhada olduğu yollardan geçerek ulaşıyorum İhsan Alyanak Mahallesi’ne. Otobüsten indikten sonra muhtarlığa varana dek yolda “Burası da İzmir, ancak ne kadar talihsiz bir yerleşim yeri” diye düşünerek ulaşıyorum Cemal Kezkiç’in yanına.

MAHALLENİN SEVİLEN YÜZÜ

İhsan Alyanak Mahallesi’nde 5 dönem muhtarlık koltuğunda oturan Cemal Kezkiç, muhtar olmadan öncede renkli bir iş yaşamı geçirmiş. İş makinası operatörü olarak 1960-70’li yıllarda Türkiye’nin bir çok bölgesindeki büyük yatırımların inşaatında anıları olan Kezkiç, yıllar sonra oturduğu koltukta, geçmişte ki işi kadar muhtarlığı sevdiğini de belirtirken, “Bu iş zaten sevda işi, bu anlamda ben bu mahallede yarım aşıra yakın bir süredir bu mahallede yaşıyorum. Dolayısıyla mahallenin en eskilerinden sayılırım. Mahalle sakinlerimi kendi ailem gibi gördüğü için onların içinde bulundukları durumu en iyi bilenlerden birisiyim. Bu mahalleyi ilk kurduğumuzda ben adının Eski Çamlık veya Mehmet Akif Ersoy Mahallesi olsun istedim. Ancak o dönemki Büyükşehir ve Konak Belediye Meclislerimizde konu görüşülmüş ve İhsan Alyanak adı uygun görülmüştü. Ben daha sonra Sayın Alyanak’ı mahalleme davet ettim. Burada ağırladım.” dedi.

ÖZFATURA VE SARIŞIN’IN HAKKI

1997’DE KURULAN İhsan Alyanak Mahallesi’nin o dönemki Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura ve Konak Belediye Başkanı Ahmet Sarışın’ın çok yardımlarını ve desteklerini aldığını belirten Cemal Kezkiç, “Hala o dönemlerde yaptığım hizmetleri bugünde kullanıyoruz, 110 sokağımız var bunların 40 tanesi merdivenli sokak. Geçen 5 yılda burada ciddi tahribatlar olmuştu, şimdi tekrar yaptırıyoruz. Kalan sokaklarımızın büyük bölümü beton ve asfalt kaplama. Mahallemizin var olan eksiklikleri konusunda belediyelerimiz ve kaymakamlığımızla var olan iyi ilişkilerim sayesinde bir bir bu sorunları çözmeye gayret ediyorum.” şeklinde konuştu.

ACİLEN İMAR İSTİYORUZ

İhsan Alyanak Mahallesi’nin hala ilk kurulduğu yıllardaki imar şekli ile görünmesine rağmen bu imar şeklinin çok dışında bir yapılaşmanın olduğunu ifade eden muhtar Cemal Kezkiç, “Ben artık birçok yeni arkadaşım gibi günü birlik sorunları şikayet etmek istemiyorum. Ben ve mahalle sakinlerimin en büyük ihtiyacı mahallemizin yeni imar düzeninin yapılmasıdır. Çünkü hala bir kat görünen imara karşılık bugün yapılarımız 5-6 katlara kadar çıkmak zorunda kalmıştır. Yollar bu ihtiyaca cevap veremiyor, ayrıca alt yapıda ciddi sıkın çekiyoruz, yollarda kaldırım sıkıntısı ve park yeri sıkıntısı hat safahada. Bu sorunlarının çözümü için ilk temel şart imar durumunun yenilenmesidir. Bu anlamda belediyelerimizden imar durumu konusunda bize yardımcı olmalarını bekliyoruz” dedi.

YOKSUL MAHALLE

Belediyelerden hizmet almada yoksul olduğu kadar mahallede yaşayan ailelerinde neredeyse yarıya yakını ekonomik anlamda yardıma muhtaç. Muhtar Cemal Kezkiç, bunları anlatırken duygulanıyor, “Ne yapalım mahalle sakinlerimin içinde gerçekten yardıma muhtaç ailelerin yaşam standartları beni üzüyor. Elimden geldiğince bu ailelere yardım ulaştırmak için ilgili kurumlara sık sık listeler veriyorum.  Bu yoksullara ek olarak birde son dönemde buraya yerleşen Suriyeli mülteciler oldu. Yaklaşık 200 aile civarında bulunan Suriyelilerin büyük bölümü zaten yoksul olup ta günlük işlerde çalışan mahalle sakinlerinin bu kısıtlı iş imkanlarına ortak oldu. Var olan sıkıntı daha da arttı.” şeklinde konuştu.

İHSAN ALYANAK KİMDİR?

İzmir'de 1924 yılında doğdu. Gençliğinde sporun her dalıyla uğraşan paraşüt, pilotluk bröveleri alan Alyanak daha çok boksörlüğüyle tanındı, milli takıma kadar yükseldi. Gençliğinde sol akımların içinde olan Alyanak CHP'ye de genç yaşta üye oldu. Mali müşavirlik yaparken DP'nin simge isimlerinden Osman Kibar'a 1973 yerel seçimlerinde CHP'den rakip olan İhsan Alyanak, büyük oy farkıyla seçimi kazandı. 1980 darbesiyle başkanlık koltuğunu bırakmak zorunda kalan Alyanak,  görev yaptığı süre içinde sanatçılarla olan yakın dostluğu, kendisini eleştirenlere karşı öfkesiyle tanındı. Yol çalışması için Alsancak'daki İngiltere Konsolosluğu ve Anglikan Kilisesi'nin duvarını yıkmasıyla ünü yurtdışına da taştı, İngiltere'nin nota vermesine bile neden oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.