TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nevroz İzmir’de kutlandı

1 hafta boyunca tüm Türkiye genelinde kutlanan Nevroz, İzmir’de dün kutlandı. Birçok sendika ve derneğin kutlamalarda yer aldığı Nevroz kutlamalarına halktan da yoğun ilgi vardı

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2015 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Nevroz İzmir’de kutlandı

ONURHAN ALPAGUT

Nevroz, İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yoğun güvenlik önlemleri altında kutlandı. Etkinlik çerçevesinde birçok grup sahne aldı. Kardeşlik ve birlik mesajlarının verildiği kutlamalarda mesajlar Kürtçe ve Türkçe olarak okundu. Kürtçe şarkılar eşliğinde kutlanan Nevroz’da halk, müzik eşliğinde halaylar çekerek çoştu. İmralıya selam olsun diyen halk kürtçe sloganlar atarak Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istedi. Meydanda katılım sayesinde adeta her yer sarı, kırmızı, yeşile boyandı. Kobani’de hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Verilen ortak mesaj ise halkların kardeşliğiydi.

YOLUMUZ AÇIK OLSUN

Nevroz açılış konuşmasını gerçekleştiren Halkların Demokratik Partisi(HDP) İzmir İl Örgütü Tertip Komitesi Başkanı Hacay Yılmaz’ın ise mesajı birlik ve beraberliğe yönelikti. Yılmaz, ”Ege’nin tüm renkleri yüzbinler olarak bu meydandadır. İşte renkler, işte eşitlik buradadır. İşte kardeşlik buradadır. Bu Nevroz’umuzun konusu Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan’a özgürlük Nevrozu’dur. Biz tertip komitesi olarak, yoldaşlar olarak. Halkların Demokratik Partisi İzmir İl örgütü olarak bu bilinçle, bu inançla bu cesaretle aydınlandık şimdi burayı doldurduk. Buradan sesleniyoruz diyoruz ki nasıl ki Sayın Öcalan’a özgürlük Nevrozumuzda yüzbinler olarak toplandıysak. Yine Sayın Öcalan’ın Amed’deki mesajının arkasında duracağız. Şimdi buradan bu Nevroz’un coşkusuyla yine inançlıyız yine kararlıyız, birlik içerisinde barajları yıkarak 7 Haziran’da yine bu meydanda zaferimizi ilan edeceğiz. Buradan tüm yoldaşlardan Nevroz çoşkusu ile 7 Haziran seçimlerine  barajları yıkmak için güçlü bir şekilde hazırlanacağız. Yolumuz açık olsun yoldaşlar” dedi.

İNATLA BARIŞA

Sahne alan bir diğer konuşmacı ise Halkın Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Cavit Uğur’du. Cavit Uğur, “Bu meydanlarda bugün özgür bir şekilde konuşabiliyorsak içerideki mahkum yoldaşlarımız sayesindedir” diyerek konuşmasında mevcut barış sürecine değindi. Uğur, ”Tutsaklar bir müzakere konusu ediliyor. Bu bir müzakere konusu bile olamaz. Onları 7 Haziran’da çıkarmak için bu büyük mücadeleye hazır mıyız? ” diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti: “Türkiye barışa susamış, barışı bekliyor. Savaştan yorulmuş. Savaşın çatışmanın kimseye bir faydası yok. Ancak Kürt gençleri gece düşünü gördükleri Kürt dilini konuşmak için ölüme, cezaevine, işkenceye maruz kalmışlar. Bu yüzden eline silahı alıp dağa çıkmışlar. Ancak bir kez daha dağlara gitmemek için 7 Haziran’da bu mücadeleyi büyütmeye hazırız. Tüm Türkiye ve Ortadoğu halkları barışın mimarı Sayın Öcalan’ın çağrısını bekliyor. Dün duyduk o çağrıyı bir kez daha bize barışta inat diyor. Barışta inat diyor. Çünkü barış demek eşitlik demek.”

YILLARCA HALKIMIZA SALDIRILAR DÜZENLENDİ

Konuşmasında barış sürecinde hükümete yüklenen Uğur ,”Yıllarca başta Sayın Öcalan olmak üzere onun şahsında Kürt halkına dönük provakasyonlar, saldırılar, kötülemeler geçmiştir. Oysa AK Parti hükümeti bugün hiçbir politikaya sahip olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Onlar müzakere masasından kaçıyor. Sayın Öcalan onları kollarından tutup tekrar masaya oturtuyor. O yüzden buradan İmralı’ya bir kez daha selamlarımızı, saygılarımızı gönderiyoruz. Hükümetin şakülü kaymış vaziyette. Dolmabahçe’de on madde üzerinde mütabakat sağlanmıştır. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız ‘ne mütabakatı’ diyor. Peki ne istiyorsunuz savaş mı istiyorsunuz? Yetmedi mi bu savaş, yetmedi mi bu kadar gencin ölümü, bu kadar askerin ölümü, yetmedi mi? Siz kana doymak bilmez misiniz? Ne diyor bu on madde onların aklı fikrinde böyle bir şey yok. Sayın Öcalan sayfalar dolusu büyük esaret koşulları içerisinde, büyük badireler içerisinde bütün hayatını sizlerin özgürlüğüne. Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesine harcamış Sayın Öcalan bir müzakere haritası çıkarmıştır. İşte o haritanın sonucudur o on madde. O on maddenin başlıkları içerisinde bir tane dahil Kürt kelimesi yok. Çünkü Kürtlerin özgürleşmesi için Türkiye’nin özgürleşmesi lazım. Yani Alevi’nin inanç özgürlüğü eşitlik ve eşit yurttaşlık talebini karşılanması lazım. Bu olmazsa Kürtler özgür olmaz. Kürtler özgür olduğunda Alevi de özgür olur. Bu müzakere konuları sadece masanın bir tarafında İmralı, Kandil, öbür tarafında hükümet ile olmaz. O masaya halklar oturacak. Çünkü yeni bir Türkiye’yi kurmazsak Kürt sorunu demokratik ve barışçıl yol ile çözülemez. Halkların Demokratik Partisi’nin ortaya koymuş olduğu siyaset budur. Biz bunu istiyoruz. O açıdan tepede kotarılmış bir barış ve müzakere söz konusu olamaz. Sayın Öcalan’ın da çağrısı bu yoldadır. Eğer yeni bir başlangıç yapacaksak, hakikatlar ile yüzleşeceksiniz. Toplumun bütününü kucaklayacak. Barış dediğiniz şey ancak böyle olur. Eğer toplumu kucaklamazsanız, toplumun bütün talepleri etrafında bir siyaset kurmazsanız, barışı inşa edemezsiniz. İşte AK Parti zihniyetinin anlayamadığı şey budur” dedi.

7 HAZİRAN’A DOĞRU

7 Haziran seçim sürecine de değinen Uğur, “bu seçimin ayrı bir önemi var” diyerek, “Bugün Türkiye sabah akşam HDP‘yi konuşuyorsa, bu seçimin başka bir önemi olduğu ortadadır. Mesele bizim barajı aşıp aşmama sorunumuz değil. Barajları yıktık, İşte Gündoğdu Meydanı’nda bunu gösterdik. Ancak bunu bir hakikate çevirmemiz lazım. Bunun Türkiye’nin hakikatı olması lazım. Bunu hakikate çevirmenin yolu Halkların Demokratik Partisi’ne sahip çıkmak. Eğer bugün bizi bu kadar çok konuşuyorlarsa, bizi bu kadar çok sevdiklerinden değil. Aynı zamanda başka tehlikelerin de işaretidir bu gösteri. Bu tehlikeleri bertaraf etmek sizlerin elindedir. Bugünden itibarı ile sayılı günler çabuk gelir geçer. Bir bakmışssınız 7 Haziran olmuş işte 7 Haziran’ a gelmeden önce çok yapacağımız şeyler var. Öncelikle başta kadınlarımız ve gençlerimiz olarak partimize üye olacaksınız. Partimizi kucaklayacaksınız. Herkes bir düşünce gerillası gibi savaşacak, mücadele edecek” şeklinde konuştu.

İZMİR’DEN AMED’E

Kutlamalarda konuşan bir diğer isim ise Gültan Kışanak oldu. Kışanak, ”CHP, cumhuriyeti kurmakla övünüyor ama biliyoruz statükonun partisidir. Darbeler olurken CHP sesini çıkarmadı. Değişmediği için, halklarımızın ihtiyaçlarına karşılık vermediği için süresini dolmuştur. İzmirlilere sesleniyorum artık bu cumhuriyeti bu deli gömleğinden, darbe artıklarından kurtarma zamanı geldi, demokrasi ile buluşturmanın zamanı geldi. Şimdi yepyeni bir parti var demokratik bir cumhuriyetin kurucu partisi. Biz cumhuriyeti demokrasi ile buluşturmak için yola çıktık. Buna da en güçlü yanıtı İzmir verecektir. 7 Haziran'da bu meydanda eminim ki hep beraber zaferimizi kutlayacağız. Bu ülkeye barış ve özgülük kadınların ve gençlerin mücadelesiyle gelecektir. İzmir’den beş milletvekili istiyoruz  ve bunun kadınlara ve gençlere adayacağız. Erdoğan'ın padişahlık sevdasını, otoriteyi sandığa gömeceğiz. Döndüğüm de Amede diyeceğim ki İzmir hazır barış ve kardeşlik köprüsünü kurmak için. Siz İzmir'den, biz Amed'den bu köprüyü kurmak için hep beraber el ele vereceğiz” dedi. 

  

  

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.