TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir günde iki açılış

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Robotik Terapi Ünitesi ve Kalp Nakil Merkezi aynı gün açılarak hizmete girdi

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2015 08:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bir günde iki açılış

ANIL YIKGEÇ

 

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Robotik Terapi Ünitesi ve Kalp Nakil Merkezi hizmete girdi. Fizik Tedavi Polikliniği bünyesindeki Robotik Terapi Ünitesi, Ege Bölgesi’nde ilk defa kamu hastaneleri bünyesinde yer alırken Kalp Nakli Merkezi ise bölgede ikinci olma özelliğini koruyor.

İki açılışın aynı günde yapıldığı törende konuşan İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tedavi hizmetlerine yeni iki alt birimin ilave edildiğini müjdeledi. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki ilklere dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, “Fizik tedavi, robotik terapi ünitesi bu bölgemizde sadece bu hastanemizde hizmet verecek ve kalp nakli merkezi ki bu merkez de bölgemizde Ege Üniversitesi’nden sonra kamu da hizmet verecek tek merkez olacak. Bu iki merkez de bölgeye en üst düzeyde hizmet sunan bu üniversite hastanemiz için gerekli birimlerdir” dedi.

EGE BÖLGESİ’NDE BİR İLK

Sağlık hizmetlerinin sunumunda üç temel bileşen olduğunu belirten Özkan, “Bunlardan birincisi, mekan; ikincisi, hızlı ve etkin tedarik; üçüncüsü ise insan kaynaklarıdır. Bu üç bileşenden ilk ikisini sizin imkanlarınızın akılcı kullanımı ile ilgili olarak kısa sürede gerçekleştirilebilirsiniz. Üçüncüsü kalifiye insanın sağlanmasıdır. Bu nedenle bizim gibi özellikle yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanan ülkelerde özellikle kalifiye insanların yetiştirilmesi ve rasyonel olarak istihdam edilmesi çok önem arz etmektedir. Bu bakımdan hastanemizde olduğu gibi üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı arasında uygulamaya konulan işbirliği protokollerinin çok önemlidir. Bugün burada açmakta olduğumuz kalp nakli merkezimizin işler hale getirilmesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilecek olması ortak kullanıma iyi bir örnektir” diye konuştu.

BÖLGEDE İKİNCİ KALP NAKİL MERKEZİ

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Prof.Dr. Enver Altaş, açılacak birimlerin önemine dikkat çekerek, “İki tane çok önemli açılış yapacağız. Biri fizik tedavi kliniği bünyesinde yürüme robotu. Yürüme robotu, yetersiz yürüme geriliği olan veya yürümesi kısıtlanmış olan hastalarda kullanılan bir robot. Ege Bölgesi’nde, üniversite hastaneleri de dahil olmak üzere kamu hastanelerinde ilk defa bizim hastanemizde hizmete geçecek. Diğer açılış ise Kalp Damar Cerrahisi bünyesinde kalp nakil merkezi. İzmir’de kalp nakli yapılan bir merkez olup, üniversitemiz ikinci merkez olacaktır. Hastanemizde kornea ve böbrek yapılmakta olup kalp naklinin hizmete girmesiyle karaciğer ve akciğer nakillerinin de önünün açılacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç, hasta memnuniyetinin birebir yansıdığı kurumlardan biri olarak gerek Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi gerekse Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden olsun vatandaşlardan kendilerine olumlu yorumlar geldiğini belirtti. İlçede belki de en iyi sunulan kamu hizmetinin sağlık hizmeti olmasından dolayı çok şanslı olduklarını da söyleyen Tunç, hastaneleri verdikleri hizmetten dolayı tebrik etti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Galip Akan, katkıda bulunanlara teşekkür etti ve bu birimlerin işlemesinde doktor ve hemşirelerin rolünün büyük olduğunu ve fedakarlık istediğine vurgu yaptı.

 

Robotik Terapi nedir?

Robot yardımlı yürüme tedavisi; inme (beyin felci), boyun ve bel bölgesinden omurilik felci, serebral palsi (çocuklarda beyin felci), beyin hasarı ve Multipl Skleroz gibi nörolojik veya kalça-diz protezi, ön çapraz bağ yaralanması gibi ortopedik nedenlerden dolayı yürüme yeteneğini kaybetmiş hastaların bir robotik cihaz yardımıyla yürüme yeteneğini yeniden kazandırmayı veya yürümesini düzeltmeyi hedefleyen bir fizik tedavi şeklidir. Robotik cihazın çalışma prensibi şu şekildedir. Hastalar daha önce vücutlarına giydirilen taşıyıcı giysi aracılığı ile cihaz içine alınır. Vücut ağırlığı özel bir aparatla tamamen sisteme aktarılır. Robotik yürütücüler sayesinde yürüyüş için hazır pozisyona geçilir. Doğal yürüme paterninde harekete geçilmesi ile birlikte bant üzerine kısmi ağırlık aktarımı sağlanır. Robotik yürütücüler yürümede duyarlı davranarak aktif hareketi ortaya çıkarmayı ya da aktif hareketi sensorlar vasıtasıyla algılayarak güçlendirmeyi hedeflerler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.