TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bornova-Gaziosmanpaşa Mahallesi

İzmir Bornova ilçesindeki mahalle ziyaretlerimiz devam ediyor. Bugün sizler için Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeyiz. 1953 yılından itibaren varlığını sürdüren mahallenin muhtarı ise Ali Taktak. 2 dönemdir mahallenin muhtarlığını sürdüren Taktak ise, 1974 yılından itibaren mahallede ikamet etmekte. Mahalle sakinlerini genel olarak emekliler ve işçiler oluşturuyor. Bulgar ve Boşnak göçmenlerinin çoğunlukta olduğu mahalle, Türkiye’nin her yerinden gelen vatandaşlarla beraber kozmopolittik bir yapıya sahip

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2015 08:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bornova-Gaziosmanpaşa Mahallesi

TANER UYANIKER

Bugünkü mahalle durağımız Bornova Gaziosmanpaşa Mahallesi. Mahallenin muhtarı ise yıllarca farklı işlerde çalışarak ekmeğini taştan çıkartan Ali Taktak. Ali Taktak, 2009 yılından itibaren Gaziosmanpaşa Mahallesi muhtarlığını sürdürmekte. Evli ve 3 çocuk sahibi olan Taktak, 1974 yılında Karaman’dan göçüp İzmir’e yerleşmiş. İzmir’e geldiği günden beri Gaziosmanpaşa Mahallesi sakinlerinden birisi olmuş. Emekli vatandaşların sakinliğinden dolayı tercih ettiği mahallenin ilk kuruluş dönemlerinde Boşnak göçmenlerinin payı büyük. İlerleyen zamanlarda bu göçmenlere Bulgar göçmenleri ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelen vatandaşlar eşlik etmiş. İzmir’in genelinde olduğu gibi bu mahallede de kentsel dönüşüm çalışmaları başlamış durumda. Yeni binalarla birlikte doğalgaz sistemi de döşenmeye başlanmış mahalleye ama mahallenin genel çoğunluğunda çarpık kentleşme hakim.

MAHALLENİN KURULUŞUNDA BOŞNAK GÖÇMENLERİ VAR

Mahallenin hakkında bilgi verir misiniz?

1953 yılında buraya ilk mahalle kuruluyor. Ondan önce burasının bir kısmı bataklık bir kısmı da mandalina bahçeleriymiş. Mahalleyi ilk olarak Boşnak göçmenleri kuruyor. İlerleyen zamanlarda Türkiye’nin değişik illerinden ve Bulgaristan’dan göçmenler geliyor. Bu vatandaşların katılımıyla kozmopolittik bir görünüme bürünüyor mahallemiz. Mahallemizin ilk muhtarı ise Murat Vatan’dır. Mahallemizde Nüfus Müdürlüğü, 1 ilkokul ve 2 tane sağlık ocağı bulunmaktadır. Gaziosmanpaşa Mahallesi İzmir'in Bornova ilçesine bağlı 45 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında batısında Mersinli; güneyinde Meriç; doğusunda Tuna; kuzeyinde ise Yıldırım Beyazıt bulunur.

OKULUMUZ YOK

Mahallenin ne gibi sorunları var?

En büyük sıkıntımız okulumuzun olmamasıdır. Mahallemizde 1 tane ilkokul var ve buna ek olarak bir tane daha okul istiyoruz. Mahallemizdeki okul ne yazık ki öğrencilerimizin hepsine yetmemektedir. Yetmediği için öğrencilerimiz başka mahallelerin okullarına gitmek zorunda kalıyorlar. Acilen bir ilkokul daha olması gerekiyor. Bu konu hakkında milli eğitim müdürlüğüne başvuruda bulunduk. Konu hakkında cevapları ise gelip inceleyeceklerini söylediler. Bunun dışında bir diğer sorunumuz ise yoların parke olmasından kaynaklanan problemler. Yollarımız parke olduğu için çok fazla çökmeler oluyor ve bunlar araç sahiplerini ya da yayaları olumsuz yönde etkiliyor.

AYRI BİR HAT İSTİYORUZ

Elektrikle ilgili yaşadığımız sorunların çözümüne giderken çok fazla sorun yaşıyoruz

Mahallemizde bir elektrik sorunu var diyebilirim. Bir problem olduğunda 1862’yi aramak zorunda kalıyoruz. Aradığımızda bizi ilerisi sıralara atıyorlar ve yarım saat onları beklemek zorunda kalıyor bu durumda hem hizmet gecikiyor hem de telefon parası çok ödemek zorunda kalıyoruz. Muhtarlık olarak bize ayrı bir telefon verilmesini istiyoruz ve bir sorunla karşılaştığımız zaman hiç sıra beklemeden vatandaşın sorununu birinci ağızdan aktaralım. Mahallemizde doğalgaz çalışmaları yapılıyor ama belli bir bölgeden yürütülen bir çalışmadır bu. Bizde mahalleli olarak dilekçe yazarak bu doğalgaz çalışmasının mahallenin diğer yönlerine de aktarılmasını istedik. Olumlu bir geri dönüş olmasını umut ediyoruz.

Mahallede 2 kat izni var ama müteahhitlerin yaptığı binalar on katlı

Mahallemize 2 kat sınırı konulmuş. Müteahhitlerin yaptığı binalara ise 10 kat izni veriliyor. Bize ise 2 kat veriliyor. Burada daha fazla kat çıkma izni verilmesi gerekir vatandaşlara.

BİZ OLMAZSAK VATANDAŞ KİME ANLATACAK DERDİNİ

Muhtarlıklar niçin gereklidir?

Muhtarlık kalkarsa vatandaş kime anlatacak derdini. Kaymakam günde kaç kişiyle görüşüyor, biz kaç kişiyle görüşüyoruz. Burada vatandaşın biz gazını alıyoruz. Vatandaş için en yakın resmi kurum muhtarlıklardır. Bir mahallenin tüm sorunlarını muhtar en iyi bilir. O mahallenin zenginini fakirini, kimin neye ihtiyacı olduğunu muhtar bilmektedir.

Çalışmalarınız neler?

Burada nüfus müdürlüğü yoktu. İnsanlarımızın paraları olmadığı için Bornova’ya kadar yürüyerek gidiyordu. Biz buraya Nüfus Müdürlüğü’nü getirerek büyük bir sorunu çözdük. Bunun dışında mahallemizde banka ATM’leri olmadığı için vatandaşlar büyük sorun yaşıyordu. Çalışmalarımız neticesinde şu an mahallemizde çoğu bankanın ATM’si yer almaktadır. İlerleyen zamanda ki amacımız ise İZSU’nun şubesini buraya getirmektir. En son olarak şunu da ilave edeyim Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda haftanın üç günü iş görüşmeleri oluyor. Oraya gelen fabrika sahipleriyle vatandaş buluşuyor. Bizde mahallemizdeki gençleri buraya yönlendiriyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM TAMAMLANMALI

İzmir hakkında ne söyleyeceksiniz?

İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmaları yeni başladı. Bizim mahallemize de bu çerçevede yeni konutlar yapılmaktadır. İzmir’de genel olarak tam anlamıyla bir gelişme yok. İlk önce kentsel dönüşüm projesinin tamamlanması gerekiyor. Çünkü İzmir’de çarpık kentleşme çok fazla ve sokaklarımız çok dar bir konumdadır.

Ali Taktak kimdir?

1952 Karaman doğumlu. 1974 yılında İzmir Gaziosmanpaşa Mahallesi’ne yerleşmiş. İlkokul mezunu olan Taktak 2 dönemdir Gaziosmanpaşa Mahallesi muhtarlığını yürütmekte. Evli ve iki çocuk sahibi.  Bugüne kadar birçok işten çalışmış. Bunlar; tekstil fabrikaları, 4 tekerlekli arabayla bahçıvanlık, dondurma satıcılığı,6 sene PETKİM ve 3 yıl boyunca Arabistan’da çalışmış.

Mahallenin künyesi:

Nüfus: 30000

Seçmen sayısı: 11800

Posta kodu: 35090

Cadde sayısı: 6

Sokak sayısı: 130

Mahalle Muhtarı: Ali Taktak

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.