TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rutin kontroller artık daha rahat

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır, ‘Şifa Veren Ele Vefa’ adlı projeyi anlatarak, Halk Sağlığı Laboratuvarı hakkında bilgi verdi

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2015 08:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Rutin kontroller artık daha rahat

EMİNE ŞEKER

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır’ın Halk Sağlığı Laboratuvarı hakkında yapmış olduğu bilgilendirme toplantısına, İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Yöneticileri ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanları katıldı. Bilgilendirme toplantısının ardından Dr. Mehmet Nil Hıdır, Fatih Yüksekoğlu’na teşekkür belgesi takdim etti.

BU YÜKÜ ÇEKEBİLECEK KADROLARI TALEP EDİYORUZ

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır, günden güne üstlerine düşen görevlerin artığını belirterek, asli görevleri olan Birinci Basamak Koruyucu Sağlık Hizmetleri’ndeki alanları doldurmaya çalıştıklarını söyledi. Hıdır, “Üstümüze düşen görevler artıyor derken kendi alanımızın dışında angarya başka işleri yapmıyoruz. Bize yüklenmiş olan görevleri de birkaç madde başlığı altında toplayabiliriz. O görevleri de mümkün olduğu kadar kendi kurumlarına iade etmeye çalışıyoruz. Biz göreve başlamış olduğumuz tarihi kabul ediyoruz. Aslında 663 yasa ile 2 Kasım 2012 yılında başlayan Halk Sağlığı İl Müdürlüğü 2014 yılının 17 Şubat ayına kadar başka arkadaşlarımızın emanetindeydi. Biz yönetici kadromuz, şube müdürlerimiz ve Toplum Sağlığı Başkanlarımız ile birlikte 17 Şubat 2014 tarihi itibari ile Halk Sağlığı Kurumu’nun asli görevlerini hayata geçirmeye başladık. Biz yönetimsel boşluğu doldurup 663 sayılı Teşkilatlanma Yasası’nın alanda kurum bazında yerleştirilmesini sağlamaya çalıştık. Sağlamaya çalışmaya da devam ediyoruz. Bunun için bizim 50 hastalıkla mücadele etmek zorunda olduğumuz hastalığın her birini hayata geçirmek sureti ile yükümüzün artırıldığının farkındayız. Ama bir taraftan da Bakanlıktan bu yükü çekebilecek kadroları da talep ediyoruz” dedi.

KAYBEDİLECEK ZAMAN YOK

Üstlerine düşen görevlerin artmasını vatandaşlar tarafından da anlayışla karşılanacağını düşündüğünü ifade eden Hıdır, İzmir nüfusunun 4 milyon 100 bin olduğunu hatırlattı. Hıdır, “Çoğumuzun yakını mevcut olan İzmir nüfusunun içinde bulunuyor. Dolayısıyla hedef kitlelerimizi; yeni doğan, gebe, okul çocuğu, ergenlik dönemindeki gençler, orta yaşlılar ve yaşlılar şeklinde her gurubu ayrı ayrı değerlendirdiğimizde 4 milyon 100 bin kişiye Koruyucu Sağlık Hizmetleri’ndeki eğitimin çok ağırlıklı olduğunu görürüz. Adeta Halk Eğitim Kurumu’ndan çok daha fazla eğitim veren bir kurumuz. Hastalık gelmeden önce hastalığın korunması eğitim ile mümkün oluyor. Aşı belki bunların içinde en önemli uygularımızdan bir tanesidir. Burada bulunan arkadaşlarımız tecrübelerini aramıza yeni katılan genç arkadaşlarımıza çok kısa bir süre içerisinde anlatıp adaptasyonlarını sağlayıp bir an evvel önümüzdeki büyük hedef kitlesinin eğitimine katkı sağlayacaklarını ümit ediyorum. Zaman zaman görev değişimleri söz konusu oluyor. Bu durum bize göre görev değişimleri hayat içerisinde normal hadiselerdir. Aramıza katılan her bireyi çok kısa zaman içerisinde Birinci Basamak Koruyucu Sağlık Hizmetleri’ne hızlı bir şekilde adapte etmek durumundayız. Kaybedilecek zaman yok. İhmal edilen her dakika bir bebeğin aşısının ihmali ya da bir gebenin risklerini gözden kaçırmaktır. Bunun için Koruyucu Sağlık Hizmetleri hassasiyet ile hayata geçirilmesi gereken bir alandır” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ AİLE HEKİMİNDEN RİCA EDECEK

Hıdır, Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda bulunan 19 parametrenin hayata geçişine dikkat çekerek, “Eski Müdür Yardımcımız Fatih Yüksekoğlu’nun 16 soru ile yapmış olduğu bir anket vardı. Bin denek üzerinde yapalım diye yola çıktık. Fakat 750 Aile Hekimi arkadaşımız bu anket çalışmamıza katıldı. Yüzde 6.9 olan tetkik isteme oranının neden bu kadar düşük olduğunu sorguladık. Aile hekimlerimizde kendi bulundukları şartlara göre biz geri dönüş yaptılar. Buradan otaya çıkan yaklaşık 25 tane bir kısmı eleştiri bir kısmı uygulama hataları bir kısmı da bizim bugüne kadar görmediğimiz ya da görüp de maddi imkanlarımızın el vermediği tıbbi, idari ve mali yapılandırmanın eksikliğiydi. Bunların hepsini birer birer hayata geçirmek için gayret ediyoruz. Ama en önemlisi 19 tane parametrenin talebiydi. Sonuç itibari ile bu 19 parametrenin malzemelerinin ihalesini yaptık. 1 Nisan tarihi itibari ile malzemeler teslim edilmeye başlanacak. Biz merkez laboratuvarımıza bu 19 parametre ile ilgili de numuneler toplanması talimatını vereceğiz. Bunu da Aile Hekimlerimize yaygınlaştırarak kabul ettirmemiz gerekir. Daha önemlisi vatandaşımıza da tüm imkanları kullanarak duyurmamız gerekir. Artık vatandaş rutin kontrolleri için kilometreler kat ederek hastaneye gitmeyecek. Vatandaş aile hekimine gidecek diyecek ki: ‘Benim metobolik hastalıklarım var. Yaptırmam gereken de şu tetkikler var.’ Vatandaş aile hekiminden rica edecek. Aile hekimi vatandaş için yazdırsın. Vatandaşımızın boşu boşuna yol gitmesini ve ulaşım parası vermesini önlemek için duyurmamız gerekiyor” diye konuştu. Almış oldukları Toplum Sağlığı Başkanlığı unvanı için de hayırlı olsun diyen Hıdır, sözlerine şöyle devam etti: “Bir adım daha ileriye gitti. Sağlık Gurubu Başkanı iken herkes bizi başkan olarak biliyordu. Ama sonrasında sorumlu hekimlik geldi. Sorumluluk kamu kurumları tarafından çok kabul edilebilen bir unvan değildi. Bakanlığımız Toplum Sağlığı Başkanlığı’nı ön görerek, gurup başkanlığının bir anlamda devamı olduğunu vurgulamış oldu.”

 

KUTU

İZMİR HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI HAKKINDA

İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı olarak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri kapsamında fiziki, biyolojik ve çevreden kaynaklanan ve insan sağlığını etkileyen etkenlerin, fiziksel, kimyasal, biyokimyasal, bakteriyolojik, mikolojik, virolojik, hematolojik, serolojik, parazitolojik, toksikolojik ve radyolojik yönden inceleme ve analizlerini yaparak, alınması gerekli tedbirler açısından koruyucu sağlık hizmetlerini yönlendirici verileri ortaya koyan, salgınların önlenmesi ve izlenmesi için 13 gerekli analizleri yapan, su ve gıda maddeleri, biyolojik ürünler ve insan sağlığını ilgilendiren eşya ve levazımın kontrol ve ruhsatlandırılmasına esas analizleri yapan, teknik danışmanlık yapan, eğitim veren L1 tipi halk sağlığı laboratuvarıdır. Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda veren, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti sunan (müdürlüğümüz ve bakanlığımızca uygun gördüğü sağlık hizmetine ulaşımın zor olduğu belde, köy, mezra, uzak mahalleler ve benzeri yerleşim yerleri için gezici sağlık hizmeti; cezaevi, çocuk ıslahevi, huzurevi, korunmaya muhtaç çocukların barındığı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları gibi özellik arz eden toplu yaşama alanlarından oluşan yerler için ise yerinde sağlık hizmeti verilmektedir. ) ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimlerimiz tarafından hastanın şikayetine yönelik fizik muayene, anamnez uygulaması ve yine hasta şikayetlerine yönelik ücretsiz olarak sunulan tetkikler aile hekimliklerimiz tarafından sunulmaktadır. Ayrıca hasta şikayeti ve mevcut bulgular eşliğinde hastalar ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilerek tedavilerin devamlılığı sağlanmaktadır. Aile hekimlerimiz tarafından hasta şikayetlerine yönelik teşhis ve tedavilerin yapılmasını kolaylaştırmak hastalık şikayeti ile aile hekimliklerimize başvuran hastalara verilen sağlık hizmetinin kalitesinin artırılması, hastalıkların teşhisinin kolaylaştırılması ve ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilen vatandaşlarımızın sayısının azaltılması adına Müdürlüğümüze bağlı İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarınca ücretsiz yapılmak üzere aile hekimlerimiz tarafından istenebilecek klinik analiz parametre sayısında artış yapılmıştır. ( Kalsiyum, sodyum, potasyum, klor, vitamin B12, ANTİ TG, ANTİ TPO, CMVıgM, TOXO ıgG, Folik asit, RUBELLA IgG, RUBELLA IgM, estradiol, FSH, LH, progesteron, Prolaktin, Testesteron )

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.