TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İzmirliler kan bağışı konusunda yetersiz”

Türk Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Bölge Müdürü Gökay Gök, 29 Ekim 04 Kasım Kızılay Haftası olması sebebi ile gazetemize özel açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2014 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İzmirliler kan bağışı konusunda yetersiz”

EMİNE ŞEKER - Ege Bölgesi Kan Merkezi Bölge Müdürü Gökay Gök, Kızılay Haftası olması sebebi ile yaptığı açıklamada, sağlıklı her bireyin düzenli kan bağışı yapması gerektiğini vurgulayarak, İzmirlilerin kan bağışı konusunda yetersiz kaldığını ifade etti.

KAN BAĞIŞI KAMPANYALARI DÜZENLİYORUZ

Türk Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Bölge Müdürü Gökay Gök, bu haftaya özel bir çalışma yapmadıklarını belirterek, kanla ilgili çalışmalarının her gün her yerde düzenlendiğini ifade etti. Özellikle ilköğretim ve ortaokullarından bu konuda çalışmak isteyen okullarla Kızılay Haftası münasebetiyle arkadaşlarının çocuklara kısa sunumlar yaptığını vurgulayan Gök, “Velilere ve öğretmenlere yönelik gönüllü kan bağışı kampanyaları düzenliyoruz. Ama bu bizim standardımızdır. Daha çok şubelerin eğitime yönelik faaliyetleri var. Örneğin Bergama Kızılay Şubesi bize kan konusunda destek veren bir yer. Bizim Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü olarak şube ile birlikte bu 29 Ekim 4 Kasım Kızılay Haftasına yönelik yaptığımız bir etkinlik var. Bu etkinlik tamamen Kızılay ve Kan Bağışı konulu bir resim yarışması. Bergama ilçede düzenlendi. Hatta geçen hafta seçmeler yapıldı. İlk 5 öğrenciye ödülleri verilecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte planlandı. Her katılımcı için teşekkür belgesi verilecek. Bu yıl ki en etkin çalışmamız oldu” dedi.

DÜZENLİ KAN BAĞIŞI GEREKLİ

Türkiye’nin en büyük eğitim projelerini yürüttüklerini söyleyen Gök, bugüne kadar 1 milyon kişiye eğitim verdiklerini açıkladı. Gök, “Bu eğitim çerçevesinde kan nedir? Kanın görevi nedir? Kanla bulaşan hastalıklar nelerdir? Güvenli kan temini programı nedir? Toplumda kan ve kan bağışı ile ilgili hatalı, yanlış, eksik ve ön yargıların kaldırılmasına yönelik bilgilendirme yapıyoruz. Kan verdikten sonra geçtiği işlemleri anlatarak bilinçli kan bağışçıları oluşturuyoruz. Böylece proje biz neden 365 gün 24 saat kan temin ediyoruz? Çünkü kan ihtiyacı böyledir. Her an her üründen her ürünün gruplarına yönelik stok yönetmek zorundayım. O zaman düzenli kan bağışı gereklidir” şeklinde konuştu. Gök, düzenli kan bağışının toplama şeklini ise şöyle anlattı: “Bilinçli, gönüllü ve düzenli kan bağışçılarıyla proje yürür. ‘Bugünlerde hava yağmurlu daha sonra kan bağışı yapayım’ diye bir şey olamaz. Bu hallerde stok biter. Ameliyatlar mı duracak? Biz böyle sorunlarla karşılaşmamak için bilinçli ve eğitimli kişilerden havuz oluşturmayı amaçlıyoruz.”

KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Gök, 19-65 yaş aralığında sağlıklı olan her bireyin kan bağışı yapabileceğini vurgulayarak, “Tok karnına resimli kimliği ile kişiler kan alma merkezlerine gidip kan verebilir. 41 soruluk bir form mevcut. Kişi formu doldurduktan sonra doktorlarımız sağlık kontrolleri yapıyor. Tansiyon, nabız, boy ve kilo ölçümü yapılıyor. Formda şüpheli ilişkiye girdin mi? Hastalık geçirdin mi? Ameliyat oldun mu? Herhangi bir bulaşıcı hastalık bulaştı mı? Diş hekimine gittin mi? gibi bir takım sorular cevaplandırılıyor. Soruların cevaplandırılmasından sonra parmaktan bir damla kan alınıyor. Kan değeri ölçümü yapılıyor. Bu değerler erkeklerde 13.5 gram-dl, kadınlarda ise 12.5 gram-dl üzerinde ise kan verebilir. Erkekler ve kadınlar 3 ayını doldurduktan sonra tekrar kan verebilir. Kadınlar senede 3 kez erkekler 4 kez kan verebilir. Normal kan bağışı bu şekilde gerçekleşir. Kan alındıktan sonraki kan tam kandır. O şekilde kullanılmaz. Özel kutularla özel sıcaklıkta merkeze geliyor. Belli işlemlerden geçiyor” ifadelerini kullandı.

İZMİRLİLER ELEŞTİRİYOR ANCAK...

Ege Bölgesi’nde Manisa, Aydın, Uşak, Denizli, Muğla ve İzmir illerinin olduğunu söyleyen Gök, “Manisa, Uşak, Denizli, Muğla ve Aydın illeri kendi kan ihtiyaçlarını karşılıyor. İzmir kendi kan ihtiyacını karşılamıyor. İzmir’in yıllık ihtiyacı 175 bin ünitedir. Yani 175 bin kişinin bağış yapması gerekir. 2014 için şu anki rakam 120 bini gösteriyor. Aradaki 55 bin kim? Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi ve Ege Üniversitesi Hastanesi’ndeki sokakta kan arayan hasta ve hasta yakınları. İzmirli konuşuyor ve eleştiriyor ama kan bağışı yapmıyor. Biz de artık yeni nesle yöneldik. Ön yargıları yıkmaya çalışıyoruz. Bizim geleceğimiz olacak üniversite gençliğine doğru bilgiler aktarmaya çalışıyoruz. Cami hocalarına eğitim veriyoruz ki cemaati doğru bir şekilde yönlendirsin diye. Cemaat çok düzgün bir şekilde kan veriyor. Tüm kamu çalışanlarına eğitim veriyoruz ama en düzenli kan bağışını üniversiteler yapıyor” diyerek, sözlerine şöyle devam etti: “İllerde, ilçelerde, köylerde, beldelerde, fabrikalarda ve meydanlarda Kızılay Kan Ekipleri çalışmaya devam ediyor. Türkiye’de belki de en yoğun çalışan bir kurum gibi sahada birebir çalışıyoruz. Ama bizim gönüllerimiz dediğimiz bizi biz yapan 146 yıl boyunca bizi buraya taşıyan ilçe düzeyinde tüm Türkiye’de yaklaşık 760 şubeyle çalışıyorlar. Gönüllerimiz hiçbir şekilde maddi karşılık beklemeden okullara giderek sunumlar yapıyorlar. Kızılayı tanıtıyorlar. Eskiden Kızılay zarf dağıtarak bağış toplardı. Şimdi tüm AVM’lerde Kızılay Kumbaraları var. Kızılay Maden Suyu içildiğinde yardım toplanmış oluyor. Kızılay normalde ikinci el kıyafet yardımını kabul etmiyor. Sıfır giysi kabul edilir. İzmir’e özel olarak Konak Şubesi’nin başlattığı projede 2. el kıyafetler toplanıyor. Yıkanıyor ve ütüleniyor. Temiz ve kullanışlı hale getirilip ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.” Kızılaya yardım etmek isteyen kişiler cep telefonlarından 2868 yazıp boş mesaj atarak 5 TL’de yardımda bulunarak yine tüm bankaların 2868 hesap numaralarına yardım edebilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.